PNL va depune un singur amendament la bugetul de stat pe 2024, care prevede că pe parcursul anului 2024 nu se introduc impozite sau taxe noi, nu se majorează cele existente şi nici nu se lărgesc bazele de impunere, nu se elimină şi nu se reduc facilităţi existente. Amendamentul este semnat de deputaţii Florin Roman şi Bogdan Huţucă.

Vot în ParlamentFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Potrivit amendamentului, „după articolul 80, se introduce un nou articol 801, cu următorul cuprins: Art. 801 – În temeiul prevederilor art.3 lit.e), ale art.4 alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art.5 alin.(2) lit.d) din Legea nr.69/2010 a responsabilitatii fiscal-bugetare, cu modificările şi completările ulterioare, pe parcursul exerciţiului financiar 2024 nu se adoptă/aprobă acte normative cu intrarea în vigoare înainte de 01.01.2025, prin care se realizează creşteri ale cotelor de impozitare sau lărgirea bazelor de impozitare, în vigoare la data de 01.01.2024, se elimină sau se reduc facilităţi existente sau prin care se stabilesc alte impozite şi taxe decât cele avute în vedere la fundamentarea veniturilor bugetului general consolidat, prevăzute de prezenta lege”.

Amendamentul este semnat de deputaţii Florin Roman şi Bogdan Huţucă, informează News.ro.

În motivaţie, iniţiatorii arată că proiectul de buget de stat şi proiectul de buget de asigurări sociale de stat pentru anul 2024 au fost construite în baza unui cadru fiscal aplicabil de la data de 1 ianuarie 2024.

„Aşadar, în vederea întăririi disciplinei financiare şi a asigurării predictibilităţii politicii fiscale, este necesară introducerea în Legea bugetului de stat pentru anul 2024 a unei prevederi exprese şi explicite privind menţinerea unui nivel predictibil de impozitare. Acesta reprezintă şi un principiu enunţat şi asumat de către Guvernul României şi de către Ministerul finanţelor, că pe parcursul anului 2024 NU se introduc impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi, NU se majorează cele existente şi nici nu se lărgesc bazele de impunere, NU se elimină şi NU se reduc facilităţi existente – condiţie esenţială pentru a asigura o creştere economică solidă şi pentru a proteja antreprenorii români şi puterea de cumpărare a populaţiei”, arată liberalii în motivarea amendamentului.

Florin Roman afirma, după discuţiile cu ministrul Finanţelor Publice, Marcel Bolos, pe tema bugetului de stat pe 2024, că acesta a obţinut susţinerea deputatilor liberali pentru votul pe bugetul de stat pe anul 2024, întrucât „proiectul prevede cerinţele PNL: Zero taxe şi impozite noi în 2024, solicitare PNL acceptată, continuarea investiţiilor de pe programul naţional liberal “Anghel Saligny”, solicitare PNL acceptată, sumele prevăzute în buget pentru plata pensiilor majorate - solicitare PNL acceptată, bugetate sumele pentru creşterile salariale din educaţie şi finanţarea posturilor pentru medici rezidenţi - solicitare PNL acceptată, PNL rămâne garantul şi gardianul Pilonului II de pensii - solicitare PNL acceptată”. „Bugetul de stat urmează să fie aprobat în parlament până în 22 decembrie”, spunea Roman.

Guvernul a aprobat, joi seară târziu, Legea bugetului de stat, acesta urmând să fie dezbătut săptămâna viitoare de Parlament în procedură de urgenţă. Reamintim că documentul a fost aspru criticat de comunitatea economiștilor, în frunte cu Consiliul Fiscal, care a transmis un avertisment dur cu privire la proiect.

În nota de fundamentare care însoțește documentul, Guvernul dă vina pe conflictul armat ruso-ucrainian, pe criza energetică și pe inflația pronunțată, care ar fi condus la adâncirea deficitului bugetar, deși admite în același document că veniturile bugetului general consolidat nu au reușit să atingă nivelul programat. Acest lucru se datorează atât nerealizării veniturilor încasate din economia internă, dar mai ales pe fondul nerealizării veniturilor programate a fi atrase din fondurile externe nerambursabile.