Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că îl respectă pe premierul ungar Viktor Orban, îl recunoaşte drept un lider puternic, care "ştie să conducă şi care a demonstrat acest lucru", precizând că îl susţine şi speră să câştige alegerile din Ungaria.

Viktor OrbanFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Kelemen Hunor a fost întrebat, duminică, la Prima TV despre premierul Viktor Orban, văzut drept un lider problematic al Europei şi care are o relaţie tensionată cu Bruxelles.

  • "În momentul când ai o viziune şi tu susţii acea viziune poate că nu se potriveşte cu alţii, cu viziunea altora, dar nu e o problemă, asta nu înseamnă că eşti un copil problematic sau teribil, dar eşti un om care are o viziune.
  • Orban are o viziune despre Europa, în primul rând, şi susţine categoric, pe el nu scrie că tu nu poţi să ai părerea ta personală despre lume indiferent dacă eşti prim-ministru, ministru şi nicăieri nu spune că tu trebuie să ai viziunea exact aşa cum are viziunea un belgian, un australian, un german, un francez sau preşedintele Comisie.
  • Aşa ceva nu am văzut în tratate. În tratate nu scrie aşa ceva. Poţi să ai o viziune despre viitorul Europei şi poţi să susţii acest lucru, nimeni nu poate să îţi interzică aşa ceva şi ar fi culmea să nu acceptăm păreri diferite", a declarat Kelemen Hunor, citat de News.ro.

Întrebat dacă Viktor Orban este un model politic pentru el, liderul UDMR a răspuns: "Modele politice printre contemporani nu am căutat niciodată, dar îl respect şi recunosc ca un lider puternic, care ştie să conducă şi asta a demonstrat, îl susţin şi sper că va câştiga alegerile din Ungaria".

Alegerile parlamentare în Ungaria au fost stabilite pentru 3 aprilie, în aceeași zi urmând să fie organizat și un referendum pe teme LGBTQ.