Guvernul PNL - USR-PLUS - UDMR, condus de Florin Cîțu, a trecut de votul Parlamentului. Au fost 260 de voturi pentru și 186 împotrivă. Noul guvern a avut miercuri prima ședință din mandatul său. Nu a fost luată nicio decizie, ci doar au făcut o listă cu proiecte de Ordonanțe de Urgență care ar trebui adoptate peste o săptămână. Ziua nu a fost lipsita de tensiuni: PSD si AUR l-au fluierat pe Cîțu, Ciolacu i-a acuzat pe liberali că au venit să prăduiască, George Simion a indemnat la neplata taxelor, iar Ciolos a atacat numirea lui Sorin Cîmpeanu la Educație.

Florin Cîțu și miniștrii din cabinetul săuFoto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Guvernul PNL - USR-PLUS - UDMR, condus de Florin Cîțu, a trecut de votul Parlamentului. Au fost 260 de voturi "pentru" și 186 "împotrivă". Total parlamentari - 455, prezenți - 446, voturi - 446. Voturi pentru acordarea încrederii Guvernului - 260. Voturi contra - 186, abțineri - 0.

Guvernul Cîțu a avut miercuri prima ședință din mandatul său. Nu a fost luată nicio decizie, ci doar au făcut o listă cu proiecte de Ordonanțe de Urgență care ar trebui adoptate peste o săptămână. Premierul Florin Cîțu a spus că aceste proiecte trebuie să intre în procesul de avizare începând de chiar de mâine (joi). Virgil Popescu, ministrul Energiei, a precizat că trebuie reluat circuitul de avizare inclusiv pentru proiecte mai vechi, care au deja avize, în condițiile în care s-au schimbat miniștrii.

În această situație este un proiect de OUG privind prelungirea valabilității voucherelor de vacanță, care a fost deja discutat în primă lectură.

De altfel, multe dintre proiecte vizează prelungirea unor măsuri adoptate în contextul pandemiei. Potrivit premierului, sunt câteva priorități, în special pentru combaterea pandemiei și pentru susținerea mediului de afaceri.

Cîțu s-a declarat convins că se poate baza pe actuala majoritate parlamentară și că această coaliție de centru-dreapta va fi una de durată. Cîțu a fost întrebat dacă este sigur de actuala majoritate parlamentară. "Sunt sigur de această coaliție de centru-dreapta și suntem pregătiți de o guvernare de durată. Nu văd să se schimbe lucrurile", a spus el.

Reactia Opozitiei

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a atacat dur PNL, miercuri, la votul de învestitura a Guvernului Cîțu. Ciolacu i-a acuzat pe liberali că au venit să prăduiască iar parlamentarii PSD nu vor vota un Guvern cu un premier de paie.

Ciolacu i-a transmis liderului PNL, Ludovic Orban, că a pierdut alegerile şi că românii "i-au trimis acasă" pe liberali pentru că "au pus în pericol sănătatea, viaţa, locurile de muncă şi educaţia copiilor".

Liderul deputaţilor AUR, George Simion, și-a început discursul în plenul reunit al Parlamentuluipentru învestirea Guvernului Cîțu cu versuri din Adrian Păunescu, continuând cu îndemnuri către poporul român să se lupte pentru redeschiderea școlilor sau să nu mai accepte să plătească taxe pentru că "oricum ne vor îndatora cât de mult pot ei".

  • "Capul lui Mihai Viteazul de la Torda se ridică / Și întreabă de ce ţara a rămas aşa de mică /
  • Și Câmpia Turzii tristă îi răspunde lui cu jale /Fiindcă astăzi ducem lipsa capului Măriei Tale" - așa și-a început discursul, de la tribuna Parlamentului, liderul AUR.

El a continuat cu îndemnuri pentru poporul român:

  • "Mesajul meu de astăzi este pentru poporul român - restaurantele din Parlament sunt deschise. Tot sectorul HoReCa trebuie deschis.
  • Voi, poporul român, sunteţi amendaţi dacă purtaţi masca un pic mai la stânga sau la dreapta, suntem ameninţaţi, bătuţi, iar aici la ora 2.00 noaptea se vota abuziv conducerea Camerei Deputaților și stăteau unii lângă alții ca hienele să atace ciolanul.
  • Azi am ajuns să ne împrumutăm cu un miliard pe oră. Îi mulţumim domnului Cîţu pentru acest lucru. Popor român, e timpul să redeschidem şcolile. Asta cerem noului Guvern”.

Cioloș: Am o nemulțumire privind prezența lui Sorin Cîmpeanu în Guvern/ Felul în care a acționat politic și profesional, departe de a fi o referință pentru educația din România/ Orban a evitat sa comenteze, iar Cîțu spune ca, in coaliţie, au o înţelegere de a nu comenta asupra candidaţilor celorlalte formaţiuni politice

Copreședintele USR-PLUS Dacian Cioloș a transmis, miercuri, pe Facebook, că, la fel ca o mare parte a societății civile și precum mulți colegi de-ai săi, are o ”nemulţumire” cu privire la prezenţa lui Sorin Cîmpeanu în Guvern. El spune că felul în care Sorin Cîmpeanu a acționat politic și profesional în ultimii ani este departe de ceea ce ar trebui să fie un parcurs politic decent și o referință pentru educația din România.

Ministrul Educației a spus miercuri seară că declarația copreședintelui USR PLUS Dacian Cioloș, potrivit căreia modul în care a acționat politic și profesional în ultimii ani Sorin Cîmpeanu este departe de ceea ce ar trebui să fie un parcurs politic decent și o referință pentru educația din România, este datorată probabil ”unui interes politic”. „Din câte cunosc eu, dimpotrivă, a fost o apreciere personală, probabil că a intervenit un interes politic (...) Nu are logică ce se întâmplă”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, întrebat la B1 TV dacă este certat cu Dacian Cioloș.

Liderul PNL Ludovic Orban a evitat să comenteze criticile lui Dacian Cioloș la adresa noului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, Orban spunând că "înaintea oricărei poziţionări publice a unui lider din coaliţie este necesar dialogul şi armonizarea poziţiilor". Dan Barna, vicepremier în guvernul de coaliție, a evitat și el să comenteze, spunând că, "dincolo de o persoană sau alta", există un program de guvernare în care priorităţile USR-PLUS pe educaţie, de exemplu, se regăsesc într-o măsură importantă.

Premierul desemnat Florin Cîţu a fost întrebat miercuri, după învestirea Guvernului în Parlament, despre criticile lui Dacian Cioloş privind desemnarea lui Sorin Cîmpeanu la Ministerul Educației. Cîțu nu a comentat, invocând o înțelegere din coaliţia de guvernare de a nu se pronunța asupra candidaţilor celorlalte formaţiuni politice. "Eu ştiu că în coaliţie avem o înţelegere de a nu comenta (...) asupra candidaţilor altor formaţiuni politice. Aceasta este ceea ce pot să spun acum”, a declarat Florin Cîţu, întrebat de jurnaliști, la Parlament, despre criticile lui Dacian Cioloş.

Tudor Chirilă a avut o manieră proprie de a protesta, în primul rând, față de numirea lui Sorin Cîmpeanu la Ministerul Educației. Pe contul personal de Instagram, artistul a postat patru fotografii făcute în fața clădirii Guvernului, iar mesajul era unul clar, îndreptat împotriva traseismului politic și a numirii lui Sorin Cîmpeanu la Ministerul Educației. Tudor Chirilă a protestat în Piața Victoriei împreună cu Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu (Dăruiește Viață).

Componența Guvernului:

Premier - Florin Cîțu

Vicepremieri - Dan Barna(USR-PLUS) și Kelemen Hunor(UDMR)

Ministri:

PNL

  • Finanțe - Alexandru Nazare
  • Externe - Bogdan Aurescu
  • Apărare - Nicolae Ciucă
  • Energie - Virgil Popescu
  • Interne - Lucian Bode
  • Educație -Sorin Cîmpeanu
  • Cultură - Bogdan Gheorghiu
  • Agricultura - Adrian Oros
  • Munca - Raluca Turcan

USR

  • Justiție - Stelian Ion
  • Sănătate - Vlad Voiculescu
  • Transporturi - Cătălin Drulă
  • Fonduri Europene - Cristian Ghinea
  • Economie- Claudiu Năsui
  • Cercetare, Inovare, Digitalizare - Ciprian Teleman

UDMR

  • Dezvoltare - Cseke Attila
  • Mediu - Tanczos Barna
  • Tineret și Sport- Novák Eduárd