Liderul PNL, Ludovic Orban, va avea o întrevedere marţi cu preşedintele Klaus Iohannis, în condițiile în care șeful statului a anunțat luni seară că mai este nevoie de cel puțin o rundă de consultări pentru desemnarea unei propuneri de premier, au declarat pentru News.ro surse politice.

HotNews.roFoto: Hotnews

Discuţiile între cei doi ar putea influența strategia PNL în următoarele runde de negocieri cu USR-PLUS şi UDMR, pentru a se ajunge la o soluţie comună prin care să poată fi format Guvernul de coaliţie, au adăugat sursele citate.

Faptul că Ludovic Orban doreşte şefia Camerei Deputaţilor, lucru care nu era iniţial în mandatul pentru negocieri al PNL, însă a fost votat în Biroul Politic Naţional de săptămâna trecută al partidului, a dus la blocarea discuţiilor cu ceilalţi parteneri politici, au precizat sursele menţionate.

Următoarea discuţie între liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR ar putea avea loc marţi sau miercuri, au mai spus sursele politice.

PNL a decis susţinerea lui Orban pentru şefia Camerei Deputaţilor, însă aceasta este dorită şi de către Dan Barna. După discuţiile de duminică, cele trei partide nu au ajuns la un acord privind şefia Camerei, cea a Senatului şi asupra propunerii de premier.

Înaintea discuţiilor din week-end, PNL mergea pe scenariul ca Orban să fie şeful Camerei, iar Barna vicepremier şi USR-PLUS să primească şefia Senatului, însă la negocieri Alianţa USR-PLUS a respins această variantă.

Ziua consultărilor de la Cotroceni cu partidele nu a adus vreun element spectaculos în dezbaterea ultimei perioade. PSD a venit cu propunerea unui guvern de uniune națională și premier Alexandru Rafila. PNL, USR-PLUS și UDMR s-au exprimat pentru deblocarea negocierilor, însă au rămas pe aceleași poziții - liberalii îl propun pe Florin Cîțu premier, iar USR-PLS, pe Dacian Cioloș. UDMR, care mizează pe o alianță de guvernare cu PNL și USR-PLUS, spune că nu a făcut o propunere de premier, considerând că postul trebuie să revină partidului din Coaliție care are cel mai mare scor electoral, adică PNL, dar că dacă negocierile nu se vor debloca, atunci vor face propria propunere pentru postul de prim-ministru.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat luni că mai este nevoie de cel puțin încă o rundă de consultări” pentru desemnarea unei propuneri de premier. În ceea ce privește alegerile din 6 decembrie, în condițiile în care Biroul Electoral Central a anunțat rezultatele finale, noul Parlament va fi convocat luni, 21 decembrie, a adăugat Klaus Iohannis.