Liderul PNL, Ludovic Orban, va avea o întrevedere marţi cu preşedintele Klaus Iohannis, în condițiile în care șeful statului a anunțat luni seară că mai este nevoie de cel puțin o rundă de consultări pentru desemnarea unei propuneri de premier, au declarat pentru News.ro surse politice. Discuţiile între cei doi ar putea influența strategia PNL în următoarele runde de negocieri cu USR-PLUS şi UDMR, pentru a se ajunge la o soluţie comună prin care să poată fi format Guvernul de coaliţie, au adăugat sursele citate.
Faptul că Ludovic Orban doreşte şefia Camerei Deputaţilor, lucru care nu era iniţial în mandatul pentru negocieri al PNL, însă a fost votat în Biroul Politic Naţional de săptămâna trecută al partidului, a dus la blocarea discuţiilor cu ceilalţi parteneri politici, au precizat sursele menţionate.
Următoarea discuţie între liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR ar putea avea loc marţi sau miercuri, au mai spus sursele politice.
PNL a decis susţinerea lui Orban pentru şefia Camerei Deputaţilor, însă aceasta este dorită şi de către Dan Barna. După discuţiile de duminică, cele trei partide nu au ajuns la un acord privind şefia Camerei, cea a Senatului şi asupra propunerii de premier.
Înaintea discuţiilor din week-end, PNL mergea pe scenariul ca Orban să fie şeful Camerei, iar Barna vicepremier şi USR-PLUS să primească şefia Senatului, însă la negocieri Alianţa USR-PLUS a respins această variantă.
Ziua consultărilor de la Cotroceni cu partidele nu a adus vreun element spectaculos în dezbaterea ultimei perioade. PSD a venit cu propunerea unui guvern de uniune națională și premier Alexandru Rafila. PNL, USR-PLUS și UDMR s-au exprimat pentru deblocarea negocierilor, însă au rămas pe aceleași poziții - liberalii îl propun pe Florin Cîțu premier, iar USR-PLS, pe Dacian Cioloș. UDMR, care mizează pe o alianță de guvernare cu PNL și USR-PLUS, spune că nu a făcut o propunere de premier, considerând că postul trebuie să revină partidului din Coaliție care are cel mai mare scor electoral, adică PNL, dar că dacă negocierile nu se vor debloca, atunci vor face propria propunere pentru postul de prim-ministru.
Eu in inteleg, voi sunteti de-a dreptul analfabeti functionali sau doar postaci?
Victoria in alegeri a PSD nu este absolutia si nu acorda posibilitate de exercitare, fara aliati, nici a puterii legislative si nici a celei executive, decat in coalitie cu alte forte politice reprezentate in parlament. ,
Sunt de inteles acordurile politice "de compromis" pt o stabilitate si o incredere intre "partenerii" liberali si progresisti (aceiasi care acum 2 saptamani se injurau copios intre ei).
E normal ca inainte de formarea unui guvern sa se discute de functiile executive, de cele guvernamentale, are logica si e constitutional.
Nu e normal sa se discute de functiile in Parlament, acolo va urma un vot dupa convocarea oficiala a noilor alesi, e vorba de functii ale puterii legislative.
Poate ca pt unii nu pare important dar asa se distruge increderea in democratie si Constitutie, cu astfel de abuzuri politicianiste.
Sa nu credeti ca alegatorii nu vad si nu inteleg, la cata politica se discuta in Romania peste tot, oamenii au habar de ce e capabila clasa politica.
Liberalii au obtinut un scor care nu-i poate multumi si ii pune in pozitia de a fi presati de useristi.
Nu sunt deloc dispusi sa faca guvern daca pierd parghii de putere si influenta.
USR nu vrea repetarea alegerilor, se teme ca va face scor mai mic si poate intra PMP in parlament, deci redistribuire mai mica, mandate mai putine.
Liberalii au cel putin 3 variante: guvern cu PSD, guvern cu USR-UDMR, repetarea alegerilor pt a mobiliza mai bine primarii.
Nu e cazul USR, care daca nu accepta ce spun liberalii se intoarce in fata electorilor si risca sa piarda mandate.
PSD si AUR nu vor face decat sa taxeze fiecare eroare, fiecare scandal si nu se tem deloc de alegeri repetate, dimpotriva.
Din moment ce nici-un partid nu a obtinut in alegerile din 6 decembrie majoritatea absoluta in Parlament, candidatul la functia de premier se desemneaza de Presedinte, tinand seama de posibilitatea coagularii unei majoritati parlamentare, detectata in urma unor consultari.
Majoritatea alcatuita isi imparte, intre partidele componente, atat functiile din executiv, cat si posturile de presedinti ai camerelor parlamentare.
Asa a procedat si PSD, cat timp a detinut majoritatea in parlament, procedeu pe care il contesta acum.