Ziua consultărilor de la Cotroceni cu partidele nu a adus vreun element spectaculos în dezbaterea ultimei perioade. PSD a venit cu propunerea unui guvern de uniune națională și premier Alexandru Rafila. PNL, USR-PLUS și UDMR s-au exprimat pentru deblocarea negocierilor, însă au rămas pe aceleași poziții. În premieră la Cotroceni, ca lideri au unui partid parlamentar, reprezentanții AUR au întârziat la discuții.

Iohannis, consultari cu PSDFoto: Presidency.ro

Marcel Ciolacu(PSD):

  • „Preşedintele României a recunoscut faptul, şi chiar ne-a felicitat, că PSD a câştigat aceste alegeri. De asemenea, a spus că propunerea PSD în persoana domnului doctor Alexandru Rafila este o propunere onorabilă. (...) Am vorbit numai de varianta unui Guvern de uniune naţională”

Ludovic Orban(PNL):

  • „I-am prezentat domnului preşedinte că PNL rămâne dedicat obiectivului de a forma un guvern de centru dreapta care să poată să asigure dezvoltarea României, reformarea sistemelor publice şi saltul economic de care are nevoie. (...) I-am prezentat preşedintelui că propunerea noastră pentru funcţia de premier este în persoana domnului Florin Cîţu. De asemenea, cealaltă componentă a mandatului, şi anume aceea ca preşedinţia Camerei Deputaţilor să fie deţinută de preşedintele PNL”

Dan Barna (USR-PLUS):

  • „Este un element important cu care preşedintele a rezonat. E o poziţie pe care noi am transmis-o, respectiv aceea că nu se poate pune problema unui acord în care o parte se tranşează în Parlament, prin votul parlamentarilor şi o parte se negociază între partide, pentru că - şi am precizat lucrul acesta - nu putem porni la maraton cu un picior rupt. Respectiv, în situaţia în care această coaliţie vine în Parlament şi spune 'O bucată din înţelegerea şi credibilitatea guvernării României stă în arbitrajul PSD' nu doar că nu o să fim credibili, dar nu o să fie nicio stabilitate a coaliţiei”

George Simion (AUR):

  • ”Noi cei de la AUR se pare că am încurcat multe socoteli și suntem bucuroși de asta. Să lase bătaia pe ciolan”

Kelemen Hunor(UDMR):

  • „Noi considerăm că primul lucru şi cel mai important este să existe încredere între parteneri şi acest lucru înseamnă că trebuie să combinăm argumentele politice cu aritmetica parlamentară. Dacă mergem doar pe aritmetica parlamentară, atunci vom introduce în această coaliţie tensiunea, conflictul. Trebuie să găsim şi acele argumente politice şi bineînţeles înţelegere, compromis, flexibilitate din partea tuturor participanţilor”

Hotnews.ro transmite toate informațiile privind consultările:

16.52 Președintele Klaus Iohannis va susține o dclarație de presă la ora 18.00

16.13 Kelemen Hunor a declarat că UDMR nu a făcut o propunere de premier la consultările de la Cotroceni, considerând că postul trebuie să revină partidului din Coaliție care are cel mai mare scor electoral.

15.40 Barna spune că Iohannis „a rezonat la un element important”: Dacă o parte din credibilitatea guvernării stă în arbitrajul PSD, n-o să fie nicio stabilitate a Coaliției

15.00 Delegația UDMR a ajuns la consutările de la Cotroceni

14.58 Avocata Diana Șoșoacă din delegația AUR a purtat masca sub nas la întâlnirea cu Iohannis

14.42 Delegația AUR a ieșit de la discuțiile cu președintele Iohannis, susținând că nu se prefigurează o coaliție din cauza neînțelegerilor dintre partide.

”Noi cei de la AUR se pare că am încurcat multe socoteli și suntem bucuroși de asta. Să lase bătaia pe ciolan”, a susținut liderul George Simion. El a mai spus că propunerea sa pentru postul de premier este Călin Georgescu și că formațiunea sa cere redeschiderea școlilor.

14:17 Dan Barna: Mesajul pe care l-am transmis că vom avea o coaliție de centru dreapta. Am susținut propunerea de premier, Dacian Cioloș. Poziția președintelui a fost de continuare a negocierilor. Mai e un element la care președintele a rezonat: nu se poate pune problema ca unele lucruri să se tranșeze în parlament. Nu putem porni la maraton cu un picior rupt.

14:12 Delegația AUR a ajuns la întîlnirea cu Iohannis de la Cotroceni, cu întârziere

13:08 Ludovic Orban: I-am zis președintelui poziția de principiu a PNL. Consecvent angajamentelor rămâne dedicat obiectivului formării unui guvern de centru dreapta. I-am prezentat președintelui mandatul dat de conducerea PNL: guvern de centru-dreapta cu posibili parteneri, USR, UDMR, minorități. I-am prezentat că propunerea e în persoana lui Florin Cîțu și președinția Camerei Deputaților să aparțină PNL. L-am informat de dorința de a continua aceste negocieri.

13.00 Liderii USR-PLUS au venit la consultările cu președintele Klaus Iohannis. „Tema e clară. O posibilă majoritate, un posibil guvern”, a spus șeful statului.

12:08 Marcel Ciolacu face declarații după consultările de la Cotroceni. „Președintele ne-a felicitat că PSD a câștigat alegerile. A spus că propunerea lui Alexandru Rafila e onorabilă”, a declarat șeful PSD. Ciolacu a precizat că a propus un guvern de uniune națională. El a calificat negocierile dintre PNL, USR-PLUS și UDMR ca fiind în afara Constituției

12.00 Delegația PNL a ajuns la consultările de la Cotroceni. Din ea fac parte Ludovic Orban, Florin Cîțu, Rareș Bogdan și Iulian Dumitrescu

11:28: Discuțiile dintre liderii PSD și Klaus Iohannis s-au încheiat după 20 de minute.

11.01 Președintele Iohannis a început consultările cu PSD. Șeful statului le-a spus social-democraților că vrea să știe opinia lor despre formarea unei majorități și a guvernului.

Din delegația PSD care a intrat la discuții la Cotroceni fac parte Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Gabriela Firea, Sorin Grindeanu şi Vasile Dâncu. Alexandru Rafila - propus de PSD pentru funcția de premier - nu a mers la Cotroceni, având COVID-19 și fiind în izolare.

"Domnul Iohannis trebuie să înțeleagă că a pierdut alegerile și să accepte nominalizarea PSD pentru funcția de prim-ministru. Îi vom înmâna și programul nostru de guvernare, sunt ferm convins că va găsi calea și în acest program de a-l nominaliza pe domnul Alexandru Rafila", a declarat Marcel Ciolacu, la sediul PSD, înainte de a pleca la consultările de la Cotroceni.

Programul consultărilor și componența delegațiilor:

  • Ora 11:00 – Partidul Social Democrat (PSD) - Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Gabriela Firea, Sorin Grindeanu şi Vasile Dâncu.
  • Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL) - Ludovic Orban, Florin Cîţu, Raluca Turcan, Rareş Bogdan, Robert Sighiartău și Iulian Dumitrescu.
  • Ora 13:00 – Alianța USR-PLUS - Dan Barna, Dacian Cioloș, Dragoș Tudorache, Cătălin Drulă, Cosette Chichirău.
  • Ora 14:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) - George Simion, Claudiu Târziu, Ringo Dămureanu, Dan Tanasă, Diana Şoşoacă.
  • Ora 15:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) - Kelemen Hunor, Cseke Attila, Benedek Zakariás, Bíró Rozália, Antal Árpád.
  • Ora 16:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.

Procedura de învestire a Guvernului

Potrivit articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul. Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul, începând de la data depunerii jurământului.