​​UPDATE Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR s-au reîntors duminică la masa negocierilor, însă doar pentru două ore și pentru a consemna un nou blocaj în discuții. Nu a fost înregistrat niciun progres după ce sâmbătă liderii celor trei partide nu au reușit să cadă de acord asupra împărțirii funcțiilor de premier, președinte al Camerei Deputaților și președinte al Senatului.

Palatul VictoriaFoto: Guvernul Romaniei

Potrivit unor surse apropiate discuțiilor, discuțiile au fost sistate la propunerea lui Ludovic Orban. Liderii celor trei partide au convenit să se vadă după consultările de la Cotroceni care sunt programate luni. De altfel, fiecare partid va merge la discuțiile cu Klaus Iohannis cu propria propunere de premier.

Duminică s-a căzut însă totuși de acord asupra unei chestiuni: un acord politic anti-traseism, la propunerea UDMR.

Sâmbătă, cele două variante propuse de liberali, care au început de pe poziții de forță negocierile au fost respinse de USR-PLUS și UDMR. Mai exact, Ludovic Orban a propus ca cele trei posturi să fie discutate separat, iar ulterior, când discuțiile s-au blocat în jurul funcției de la camera Deputaților a avansat varianta unei competiții deschise în Parlament, câștigătorul garantând prin acord scris că va susține candidatul celuilalt partid la șefia Senatului.

După blocajul de sâmbătă, varianta ca cele trei partide să meargă la Cotroceni cu un acord și o singură propunere de premier nu mai era atât de sigură.

Între timp, comisiile pentru programul de guvernare și împărțirea posturilor în Parlamentau lucrat și au căzut de acord .