​​Negocierile pentru formarea noului Guvern s-au blocat după aproape șase ore de discuții la nivelul conducerilor PNL, USR-PLUS și UDMR, după ce Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor nu au căzut de acord asupra împărțirii în Coaliție a posturilor de premier, președinte al Camerei Deputaților și președinte al Senatului.

Ludovic Orban si Dan BarnaFoto: Agerpres

Liberalii au început negocierile de pe o poziție de forță, susținând că vor neapărat, pe lângă funcția de premier, și pe cea de președinte al Camerei Deputaților. Aceasta din urmă este râvnită însă și de USR-PLUS pentru Dan Barna.

Într-o primă fază, Ludovic Orban a propus ca negocierile să fie separate pentru premier și pentru șefii celor două camere ale Parlamentului, nefiind poziții echivalente. USR-PLUS și UDMR au făcut front comun și au refuzat, apreciind că este incorectă această abordare.

Potrivit unor surse apropiate discuțiilor, șeful PNL a invocat că are o experiență mult mai mare decât Dan Barna și ar fi mult mai potrivit pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților.

În replică, susțin aceleași surse pentru HotNews.ro, Dan Barna a spus că este de acord, dar atunci corect ar fi ca funcția de premier să revină USR-PLUS pentru Dacian Cioloș, care are experiență de premier și politică mai mare decât Florin Cîțu.

Ideea nu le-a surâs liberalilor care doreau ca la consultările de la Cotroceni, PNL, USR-PLUS și UDMR să meargă cu un acord în coaliție pentru susținerea lui Florin Cîțu premier.

Cum turnura discuțiilor indica, în acel moment, că USR-PLUS îl va propune pe Cioloș premier, Ludovic Orban a venit cu o nouă soluție pentru a depăși blocajul.

Liderul PNL a propus să fie lăsată deschisă competiția pentru șefia Camerei Deputaților, fiecare partid să aibă propriul candidat, iar câștigătorul să susțină candidatul celeilalte formațiuni pentru Șefia Senatului. Mai mult, Orban a propus încheierea unui acord explicit de susținere, ca o garanție că înțelegerea va fi respectată.

Soluția propusă de Orban nu a fost însă susținută de Barna și de Kelemen. Potrivit surselor citate, useriștii se tem de o înțelegere pe care liberalii ar putea-o face cu pesediștii astfel încât Orban să câștige. Altfel spus, o competiție aranjată.

Discuțiile au fost suspendate după aproape șase ore, fără niciun rezultat, urmând să fie reluate duminică.

La finalul, primei runde de negocieri Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor au transmis un comunicat comun în care nu pomenesc niciun cuvânt despre blocajul intervenit în negocierile pentru funcțiile de premier și șefi ai Camerei Deputaților și Senatului. „La negocierile politice fiecare formațiune și-a prezentat punctul de vedere referitor la organizarea și funcționarea coaliției”, se arată în document.

„În ceea ce privește programul de guvernare, a fost stabilită structura acestuia și modul în care se armonizează programele celor trei formațiuni politice, fiind făcute progrese pe o serie de capitole. Totodată, s-au convenit coordonatele activității comune la nivel parlamentar care stau la baza funcționării majorității”, se mai precizează în comunicat.