Președintele Klaus Iohannis a afirmat luni că mai este nevoie de cel puțin încă o rundă de consultări” pentru desemnarea unei propuneri de premier. În ceea ce privește alegerile din 6 decembrie, în condițiile în care Biroul Electoral Central a anunțat rezultatele finale, noul Parlament va fi convocat luni, 21 decembrie, a adăugat Klaus Iohannis.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

„Am avut astăzi o primă rundă de consultări cu formațiunile care vor fi reprezentate în noul Parlament, care se va constitui în urma alegerilor parlamentare. Această primă rundă de consultări a dus la un schimb de opinii bun între reprezentanții acestor formațiuni și mine, însă pot să spun că astăzi nu sunt încă întrunite condițiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern”, a spus șeful statului, într-o scurtă declarație de presă.

La consultările de luni,PSD a mers la discuții cu propunerea Alexandru Rafila premier și guvern de uniune națională, în timp ce PNL și USR-PLUS au mers la Cotroceni cu propuneri separate - Florin Cîțu și Dacian Cioloș, după ce discuțiile din weekend pe această temă s-au blocat. UDMR, care mizează pe o alianță de guvernare cu PNL și USR-PLUS, spune că nu a făcut o propunere de premier, considerând că postul trebuie să revină partidului din Coaliție care are cel mai mare scor electoral, adică PNL, dar că dacă negocierile nu se vor debloca, atunci vor face propria propunere pentru postul de prim-ministru.

HotNews.ro a transmis LIVETEXT declarațiile președintelui Iohannis.

  • Am avut astăzi o primă rundă de consultări cu formațiunile care vor fi reprezentate în noul Parlament, care se va constitui în urma alegerilor parlamentare.
  • Această primă rundă de consultări a dus la un schimb de opinii bun între reprezentanții acestor formațiuni și mine, însă pot să spun că astăzi nu sunt încă întrunite condițiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern.
  • Am primit astăzi chiar câteva propuneri, însă cred că este nevoie de cel puțin încă o rundă de consultări până când lucrurile se cristalizează.
  • Având în vedere că Biroul Electoral Central a comunicat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare, acum sunt îndeplinite condițiile pentru convocarea noului Parlament și pot să vă informez că intenționez să convoc noul Parlament pentru data de 21 decembrie - săptămâna viitoare, luni, se va constitui noul Parlament.