Fosta membră a Curții Constituționale a României (CCR) Simona-Maya Teodoroiu este în cărți să preia funcția de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (MAE), agent guvernamental la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), au declarat, pentru HotNews.ro, surse convergente.

Maya TeodoroiuFoto: Agerpres

Acesta este un post-cheie prin prisma faptului că agentul guvernamental la CEDO trebuie să susțină poziția țării în fața Curții de la Strasbourg, în cauzele în care statul român este dat în judecată de diverși petenți, două exemple relatov recente fiind Liviu Dragnea sau Laura Codruța Kovesi.

Potrivit surselor consultate de HotNews.ro, premierul Dăncilă urmează să ia o decizie în acest sens, fiind așteptată în cursul zilei de marți sau miercuri. De asemenea, Maya Teodoroiu s-ar bucura în PSD de susținerea lui Florin Iordache, au mai spus sursele.

Maya Teodoroiu a ocupat, printre altele, funcția de membru al Curții Constituționale în perioada februarie 2015 - iunie 2019, fiind numită de Senat pe restul de mandat rămas de la Toni Greblă.

La CCR ea a fost, printre altele, raportor în cazul asupra căruia Curtea a decis, în noiembrie 2018, că există conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Potrivit deciziei Curții, completurile de cinci judecători de la instanța supremă trebuie refăcute.

Anterior, Simona-Maya Teodoroiu a fost secretar de stat la Ministerul Justiției.

Reamintim că, în prezent, funcția de secretar de stat - agent guvernamental al României la CEDO este vacantă din 21 august 2019, după demisia avocatului Viorel Mocanu.

Amintim că HotNews.ro a constatat, consultând documentele depuse la CEDO, că Viorel Mocanu, proaspăt numit agent guvernamental al României, în februarie 2019, a schimbat linia de apărare a României în procesul deschis de Liviu Dragnea la CEDO, cerând aplicarea precedentului invocat chiar de avocatul lui Dragnea.

Imediat ce a fost pus în funcția în care reprezintă statul român în procesele de la CEDO, Mocanu a transmis Curții 7 pagini de observații, plus anexe, în care nu doar că nu combate afirmațiile „adversarului” său, avocatul lui Liviu Dragnea, dar le și susține.

Procurorii DNA au început o investigație privindu-l pe Viorel Mocanu, ca urmare a observațiilor depuse de acesta în cauza Dragnea contra României, dar Secția Specială de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a cerut dosarul de la DNA. Contactată de HotNews oficial, DNA nu a confirmat și nici nu a infirmat existența dosarului.

Potrivit surselor judiciare consultate de HotNews.ro, pe 22 iulie 2019, Viorel Mocanu, pe atunci secretar de stat din Ministerul Afacerilor Externe, a fost la sediul Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. O zi mai târziu, pe 23 iulie, procuroarea SIIJ Adina Florea a cerut de la DNA documentele din dosarul care l-ar privi pe Mocanu, în chestiunea poziției României la CEDO în cauza Dragnea contra României, au precizat sursele.