Acesta este un post-cheie prin prisma faptului că agentul guvernamental la CEDO trebuie să susțină poziția țării în fața Curții de la Strasbourg, în cauzele în care statul român este dat în judecată de diverși petenți, două exemple relatov recente fiind Liviu Dragnea sau Laura Codruța Kovesi.
Potrivit surselor consultate de HotNews.ro, premierul Dăncilă urmează să ia o decizie în acest sens, fiind așteptată în cursul zilei de marți sau miercuri. De asemenea, Maya Teodoroiu s-ar bucura în PSD de susținerea lui Florin Iordache, au mai spus sursele.
Maya Teodoroiu a ocupat, printre altele, funcția de membru al Curții Constituționale în perioada februarie 2015 - iunie 2019, fiind numită de Senat pe restul de mandat rămas de la Toni Greblă.
La CCR ea a fost, printre altele, raportor în cazul asupra căruia Curtea a decis, în noiembrie 2018, că există conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Potrivit deciziei Curții, completurile de cinci judecători de la instanța supremă trebuie refăcute.
Anterior, Simona-Maya Teodoroiu a fost secretar de stat la Ministerul Justiției.
Imediat ce a fost pus în funcția în care reprezintă statul român în procesele de la CEDO, Mocanu a transmis Curții 7 pagini de observații, plus anexe, în care nu doar că nu combate afirmațiile „adversarului” său, avocatul lui Liviu Dragnea, dar le și susține.
Potrivit surselor judiciare consultate de HotNews.ro, pe 22 iulie 2019, Viorel Mocanu, pe atunci secretar de stat din Ministerul Afacerilor Externe, a fost la sediul Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. O zi mai târziu, pe 23 iulie, procuroarea SIIJ Adina Florea a cerut de la DNA documentele din dosarul care l-ar privi pe Mocanu, în chestiunea poziției României la CEDO în cauza Dragnea contra României, au precizat sursele.