Ion Iliescu, despre dosarul ”Revoluția”: ”Totul se transformă într-o farsă, jignind sacrificiul și memoria celor care au luptat pentru libertate și democrație”

de N.O.     HotNews.ro
Vineri, 13 aprilie 2018, 21:38 Actualitate | Politic


Ion Iliescu (foto arhiva)
Foto: Agerpres
Fostul președinte Ion Iliescu, față de care Klaus Iohannis a dat aviz favorabil pentru urmărirea penală, alături de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, a scris vineri pe  blogul personal că finalitatea dosarelor ”Revoluția” și ”Mineriada” nu mai are nicio legătură cu aflarea adevărului despre acele evenimente, ci este doar un ”spectacol justițiar”, o ”farsă”, care jignește ”sacrificiul și memoria celor care au luptat pentru libertate și democrație”. 

Ion Iliescu spune că ”nu poți fundamenta un dosar de cercetare penală pe viziunile unora sau altora despre evenimente despre care oricum nu puteau avea o imagine corectă. În acele zile de decembrie 1989 nimeni n-a avut o imagine integrală a evenimentelor. Nimeni nu poate să spună că  știe tot ce s-a întâmplat, și că tot ce știm noi, ceilalți, este fals, că varianta lui are drept de adevăr absolut, iar Justiția trebuie să consfințească această variantă”. 

Comunicatul lui Ion Iliescu

Am decis să ies din tăcerea pe care mi-am impus-o în legătură cu acțiunile justiției în cazul dosarelor generic numite ”Revoluția” și ”Mineriada”, din obligația de a lămuri câteva lucruri. Prima observație se referă la finalitatea acestor dosare, finalitate care nu mai are nicio legătură cu aflarea adevărului despre acele evenimente. Cum poate afirma cineva că acesta este scopul acestui spectacol ”justițiar”, când, în cazul evenimentelor din 13-15 iunie 1990 nu a fost judecat, de fapt, nici măcar cercetat, vreunul dintre cei care au organizat acțiunile violente din ziua de 13 iunie, au atacat sediul Poliției Capitalei, sediul SRI, al Ministerului de Interne, care au răspândit zvonuri ce au incitat la violențe, au atacat și incendiat  sediul Televiziunii publice și au rănit oamenii care apărau studiourile tv de furia dezlănțuită a unor indivizi, la fel de fără chip și identitate ca și teroriștii care au atacat fostul sediu al CC al PCR chiar în momentul în care se redacta Comunicatul către țară a CFSN?
Pentru cei mai mulți dintre cei care acuză acum în spațiul public, evenimentele de la 15 martie 1990 de la Târgu Mureș, nu mai există, pentru că, nu-i așa, contrazic tezele lor despre natura și consecințele lor, și nu mai servesc ”cauzei”. La fel, nici evenimentele din 13 iunie 1990 nu mai există, iar minerii au venit la București fără motiv, doar pentru a reprima o manifestație, cea din Piața Universității, pe care organizatorii ei o încetaseră a doua zi după alegerile din 20 mai 1990. Se construiește o altă realitate, pentru a justifica astfel de dosare.
        Aceste dosare au făcut obiectul atenției procuraturii timp de 28 de ani. Au făcut obiectul atenției unor comisii speciale ale Parlamentului României. De fiecare dată soluțiile pronunțate au nemulțumit pe cineva, de vreme ce se redeschid mereu, coincidență probabil, atunci când apar crize de natură politică, în special, care necesită schimbarea agendei publice. Acum ni se spune că istoria trebuie scrisă de procurori și judecători. De ce? Ca să aflăm că o Revoluție durează exact cât îi trebuie unui dictator să decoleze de pe acoperișul sediului puterii? După care, în secunda următoare, democrația se instalează, instituțiile ei înfloresc și schimbarea s-a terminat?
        Această abordare este pe cât de politizată, pe atât de periculoasă. Nu poți fundamenta un dosar de cercetare penală pe viziunile unora sau altora despre evenimente despre care oricum nu puteau avea o imagine corectă. În acele zile de decembrie 1989 nimeni n-a avut o imagine integrală a evenimentelor. Nimeni nu poate să spună că  știe tot ce s-a întâmplat, și că tot ce știm noi, ceilalți, este fals, că varianta lui are drept de adevăr absolut, iar Justiția trebuie să consfințească această variantă. Ei bine, asta se dorește cu aceste două dosare! Nu dovezile trebuie să ducă spre un verdict, verdictul a fost dat în afara cadrului legal, iar justiția trebuie doar să înlăture acele dovezi care ar contrazice verdictul.
        Nu cred că-și închipuie cineva că vechiul sistem abandona, fără să reziste, puterea, în decembrie 1989, oricât de erodat și de slăbit ar fi fost. Avea de partea sa aparatul de represiune, chiar dacă unii, mai rapizi în decizii, începuseră să fugă de pe corabie. Cu unii dintre ei vom avea surpriza să ne întâlnim în organizarea evenimentelor din 13 iunie 1990. Asta dacă justiția ar vrea să cerceteze acele evenimente în mod corect – evenimente care au reprezentat răzbunarea lor pentru că au fost alungați de la putere în decembrie 1989.
        În ceea ce mă privește decizia președintelui Iohannis nu mă surprinde, cu toate că nu văd care este cadrul legal în care se înscrie. Mă surprinde însă faptul că, liberi fiind, oamenii nu mai cred că trebuie să lupte pentru libertatea lor. De asta au ajuns să ne dea lecții de democrație oameni care, în timpul ceaușismului, au tăcut mâlc, asta când nu puneau umărul la costruirea cultului personalității lui Ceaușescu.
        Știu că sunt destui cei care nu văd nici acum cu ochi buni faptul că promisiunile cuprinse în Comunicatul CFSN către țară, scris, cum spuneam, printre gloanțe(atacuri despre care se spune acum că au fost înscenarea noastră!)  au fost îndeplinite. Nu poți face din actul suprem de demnitate al națiunii române o ”lovitură de stat”, doar pentru că așa a citit cineva în cartea unul apologet-și angajat!-al Securității. Am spus și repet: ar fi fost bine dacă am fi avut parte și noi precum Polonia, Ungaria și Cehoslovacia,de o tranziție negociată. O revoltă populară a născut un vid de putere. Niște oameni, din cele mai diverse zone ale societății, și de cele mai diverse convingeri politice, au încercat să dea un sens și o direcție schimbării. Și-au asumat niște responsabilități.
Acum sunt acuzați că au îndrăznit acest lucru. Totul se transformă într-o farsă, jignind sacrificiul și memoria celor care au luptat pentru libertate și democrație. Probabil că trebuia să trecem și prin faza asta. Deși altele sunt problemele de pe agenda națiunii. Care agendă pare să nu mai aibă nici obiectivul integrării europene, nici pe cel al dezvoltării, combaterea sărăciei, o viață mai bună pentru români. Programul Revoluției Române rămâne în continuare actual. Poate că asta deranjează, în ultimă instanță. Dar nu este vina mea că se întâmplă așa. Prezentul este operă colectivă. Eu mi-am făcut partea mea de datorie, indiferent de ceea ce cred cei care caută țapi ispășitori pentru eșecurile lor. Stau cu capul sus la judecata istoriei.

Citește și:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


2916 vizualizari

 • +48 (50 voturi)    
  ! (Vineri, 13 aprilie 2018, 21:43)

  HChifteluta [utilizator]

  Luate-ar gaia, comunist imputit!
  • +9 (9 voturi)    
   Ioane,nu ai înțeles. (Sâmbătă, 14 aprilie 2018, 7:18)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui HChifteluta

   Se separă cei care au făcut sacrificii de criminali.Cine nu a făcut ceva rău nu are de ce să se teamă.Nu-i normal să dăm niște beneficii unor criminali.Au fost și criminali care au ucis oameni în interes diferit de Revoluție și sau erijat în revoluționari.Iliescu în numele cui vorbește?
 • +44 (46 voturi)    
  Gura jigodie. Sa putrezesti in puscarie, (Vineri, 13 aprilie 2018, 21:48)

  cartofil [utilizator]

  animal bolsevic. Dispari din viata romanilor, slugoi sovietic.
 • +35 (37 voturi)    
  Da tovarase Nelu,"au intinat"idealurile matale (Vineri, 13 aprilie 2018, 21:49)

  Plagarus [utilizator]

  De vindecat nu se mai poate vindeca, dar sabloanele sale dogmatice-s,(respinge bovin principiul verificării critice)de pus in scena la Tanase.
 • +42 (44 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 13 aprilie 2018, 21:49)

  [anonim]

 • +37 (39 voturi)    
  Spuse Jigodia instruita la MosCow (Vineri, 13 aprilie 2018, 21:50)

  Parzivall [utilizator]

  Farsa fu cand s-au eveporat Teroristii si locul le-a fost luat de mineri, care i-au invatat minte pe golanii de ‘telectuali.
 • +26 (30 voturi)    
  Problema de comunicare. Adevarul este ca: (Vineri, 13 aprilie 2018, 21:54)

  alibaba_zeul_meu [utilizator]

  doar un spectacol justițiar, o farsă, care jignește sacrificiul și memoria celor care au luptat pentru cosmetizarea comunismului si regimului dictatorial din Romania.

  Iuie Mliescu!
 • +3 (25 voturi)    
  DOMNULE ILIESCU (Vineri, 13 aprilie 2018, 22:37)

  dincannes [utilizator]

  Este adevarat ca eram uimit de curajul dumneavoastra, in a spune adevaruri in public, in timpul dictaturii ceausiste. Pentru perioada asta si pentru multe lucruri bune, pe care le-ati facut, felicitari, bravo!
  Recunoaste-ti insa ca "revolutia" are zone de umbra, pe care le-ati musamalizat ca presedinte, iar multumirile aduse minerilor apoi, va vor condamna obligatoriu, pentru ca, ce s-a intimplat atunci, cind nu mai era revolutie, se incadreaza, fara echivoc, la genocid.
  Domnule Iliescu, dumneavoastra stiti bine, istoria o scriu invingatorii.
  Recunoaste-ti faptele si o condamnare in consecinta, la 5 ani de inchisoare ferma, va fi acceptata, de foarte multi romani.
  Faceti-o cit de repede!
  • +13 (15 voturi)    
   hei (Sâmbătă, 14 aprilie 2018, 1:15)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

   Pentru acuzatiile impotriva lui, Codul Penal prevede pedepse grele, de zeci de ani, asa ca daca va fi gasit vinovat si condamnat, pedeapsa va fi mult peste 5 ani.
   In alta ordine de idei, care a fost curajul lui Iliescu pe vremea lui Ceausescu?!?!?! Cand juca cercuri cu el la Iasi? Cand a tacut malc in 1979, in timpul iesirii lui Parvulescu de la Congresul PCR? Sau asa era ordinul de la Moscova, sa se expuna numai agentii mai batrani?
   In primul discurs la TVR dupa fuga lui Ceausescu, Iliescu spunea ca Ceausescu a intinat memoria celor care si-au dat viata pentru cauza socialismului in Romania
   https://youtu.be/lczbyzZruJo
  • +6 (8 voturi)    
   Fii serios! (Sâmbătă, 14 aprilie 2018, 9:22)

   Marionette [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

   E spion rus nemernicul!
 • +25 (25 voturi)    
  Tataie, noi tocmai am pus bere la rece si (Vineri, 13 aprilie 2018, 22:41)

  scaraotchi [utilizator]

  ne-am facut provizi suficiente de floricele...! Doar nu ai de gand sa ne faci ''bucata'' si sa ne lasi fara spectacol?!

  Pune mana si ia niste Aspacardin, scaneaza-te din cap pana-n picioare, vezi ca se spune cum ca radacina de ginseng face minuni geriatice, fa tot posibilul ca sa te mentii in forma, pentru ca avem nevoie de un spectacol pe toata cinstea, dupa aproape 30 de ani de chinuitoare asteptare...!
  • +8 (8 voturi)    
   Eu tin la rece o sticla de vin (Sâmbătă, 14 aprilie 2018, 0:23)

   YorkshireTerrier [utilizator] i-a raspuns lui scaraotchi

   Era pentru ziua cand Ilici va da coltul, dar merita sarbatorita si ziua cand va merge la puscarie.

   Sa vedem care eveniment vine primul. Sigur, sper sa fie mai intai un an de puscarie, apoi somnul cel lung, ca sa pot sarbatori de doua ori. Dar daca se intampla sa crape maine, e bine si asa.
   • +5 (5 voturi)    
    Dar beti fratilor orice aveti prin batatura! (Sâmbătă, 14 aprilie 2018, 9:39)

    scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui YorkshireTerrier

    Nu zice nicaieri ca, in situatia in care ai la indemana doar tarie de 43 de grade ori ''slabiciuni'' de tip vermouth, nu trebuie sa te bucuri cum se cuvine intr-o situatie cum e aceasta, cu Ilici la...''vorbitor''...!
   • +4 (4 voturi)    
    Bate-te peste gura...! Cum adica sa (Sâmbătă, 14 aprilie 2018, 9:46)

    scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui YorkshireTerrier

    ''intinda copita'' inainte sa dea socoteala...?! Voi face tot posibilul ca asa ceva sa nu se intample. Daca va fi nevoie voi negocia ''la sange'' cu Seful Suprem...!
  • +1 (1 vot)    
   Condamnarea lui Iliescu - o iluzie. (Duminică, 15 aprilie 2018, 12:30)

   omu' strazii [utilizator] i-a raspuns lui scaraotchi

   Scaraoschi, ia tu loc liniștit, cu berea și floricelele-n față, priveste țintă spre Antena 3 și oricare alte tembeleziuni dorești și așteaptă până or zbura toți porcii și până or face plopii pere și răchita micșunele. Apoi îl vei vedea și pe Iliescu în pușcărie.

   Bea-ți berea liniștit, vise în culori!
 • +10 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 13 aprilie 2018, 22:46)

  [anonim]

 • +8 (8 voturi)    
  Domnule Iliescu, (Vineri, 13 aprilie 2018, 22:59)

  un_moftangiu [utilizator]

  Poti intelege ca in 2018 procesul colegului Dragnea este rejudecat pentru simplul fapt ca un judecator a iesit la pensie iar dumneata, in 89, ai ordonat o parodie juridica la care inculpatul, da chiar Ceausescu, a adus argumente mult mai puternice in favoarea anularii simulacrului de proces dar... l-ai omorat din deget? Poti intelege cat de putin suntem dispusi in 2018 sa mai acceptam teoria omului providential? Poti inteleg ce inseamna sa-ti asumi raspunderea pentru o decizie politica care s-a sfarsit cu morti si raniti?Poti intelege ca daca vom gasi dreptatea in cazul tau vom atrage atentia tuturor celor ce se cred de neatins ca faptele lor vor fi, pina la urma, judecate? Stai linistit: vei avea parte de un proces mai corect decat cel organizat de tine pentru Ceasusescu. Ai infrint!
 • -2 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 13 aprilie 2018, 23:03)

  [anonim]

 • +13 (13 voturi)    
  Deci, tataie, hai sa le luam pe rand: (Vineri, 13 aprilie 2018, 23:04)

  scaraotchi [utilizator]

  Inca din seara de 22 Decembrie era clar cum ca aveam de-a face cu o mascarada, pusa in scena de regizori specializati in filme cu caracter istoric...!

  Pentru mine, doar 2 Intrebari sunt importante:

  -Cand a inceput sa se traga, de ce nu a fost luat la tinta balconul in care va aflati voi, ''emanatii'', in ciuda faptului ca acel balcon era ''scaldat'' in lumina proiectoarelor...?

  -Cine a ordonat doborararea la Visina, a avionului AN 24, apartinand TAROM, aflat in drum spre Belgrad si la bordul caruia se afla un ziarist britanic+ inregistrari audio-video extrem de importante...? Am vorbit personal cu un fost ofiter aflat la datorie in acea perioada, in unitatea militara dotata cu rachete sol-aer de la Visina, care poate sa jure ca ordinul a venit direct de la MAPN...!
 • +9 (9 voturi)    
  Criminalule , sper sa serbezi 100 de ani (Vineri, 13 aprilie 2018, 23:17)

  kokos [utilizator]

  in puscarie!
 • +10 (10 voturi)    
  A iesit omu' din tăcere.. (Vineri, 13 aprilie 2018, 23:52)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  .. și a început să mintă ca orice comunist împuțit. PCR= FSN = PSDR= PSD este un partid (?) care a luat puterea prin CRIMA, iar CRIMELE nu se pot uita. Atentie Dracneo, ca si tu esti in vizor ca urmas al criminalului Ilici Iliescu Ion.
 • +11 (11 voturi)    
  Comunicatul CFSN a fost scris (Sâmbătă, 14 aprilie 2018, 0:06)

  tanar_pensionar [utilizator]

  printre gloante :D . Si cum de niciunul din gloantele alea nu a nimerit pe vreunul dintre "revolutionarii" care elaborau in echipa comunicatul??? Ori pe careva din balconul luminat de reflectoare in timp ce Biblioteca Nationala a fost ciuruita pe intuneric ?
 • +6 (6 voturi)    
  Criminalul (Sâmbătă, 14 aprilie 2018, 0:23)

  clujanu [utilizator]

  Pentru a ajunge la putere a-ti facut crime. Pentru a pastra puterea a-ti sacrificat Romania. Sper ca Justitia sa-si faca datoria sa va judece cu clementa ca sunteti batran. De platit tot trebuie sa platiti Daca o vei scapa nepedepsit te va condamna istoria.
  • 0 (0 voturi)    
   da (Sâmbătă, 14 aprilie 2018, 11:27)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui clujanu

   Da, dar se scrie "ati" ...
 • +6 (6 voturi)    
  ..ce sa (Sâmbătă, 14 aprilie 2018, 2:01)

  Jupanu1970 [utilizator]

  ....se mai transforme nea Nelule...TOTUL a fost o mare farsa, o cacialma. Lovitura de stat, conducatorii care au urmat, politicienii care au crescut, institutiile care le ati creeat ( incluzind cea pe care o blamezi acum in prag de moarte - justitia ) ...
  Eu sa fiu in locul tau, as pleca in Costa Rica linga Nuzi si Alina sa ma dau cu ulei de cocos pe la co a i e.
  Lasa enoriasii sa petreaca ...ca peterec pe banii lor....le vine lor factura de platit :)))))
 • +10 (10 voturi)    
  domnule tovaras (Sâmbătă, 14 aprilie 2018, 2:09)

  decretelu [utilizator]

  v-am citit comunicatul. am trait evenimentele acelea confuze pe care le amintiti. au fost ani plini de speranta, ani in care lucrurile se puteau schimba in bine, cu eforturi poate dureroase, dar necesare. in schimb dvs ati ales calea... tovaraseasca. mentalitatea omului nou v-a marcat deciziile. presupun (dupa normele prezumtiei de nevinovatie mult clamate de psd) ca dvs chiar credeti ca ati facut bine. insemna ca sunteti chiar idiot. uitati-va la ce ati lasat in urma! ce baroni, ce ticalosi, ce oameni conduc tara... ce imbecili iau decizii in anul douazeci-optsprezece. recunoasteti ca ati gresit!
  in '89 ati lasat (nu va acuz ca ati provocat) mizeria aceea sa continue. incompetenta esaloanelor superioare nu a fost oprita de "ultimul pe lista, cu voia dvs". ati permis si lasat sa se petreaca crime inutile numai ca sa fiti "ultimul pe lista". ati permis isteria televizata doar pentru a profita. veti spune ca evitati astfel varsarea de sange. aiurea! erati la butoane, trebuia sa butonati in folosul tuturor.
  amintiti de evenimentele de la targu mures. de ce? ati salvat situatia? sau (iarasi va acord prezumtia de prostie) ati amplificat-o? cine era la butoane?
  iunie 1990. ati castigat infect alegerile prin manipularea a milioane de oameni pentru care stomacul era mai presus de ideologii, pe o piata informationala slaba (o singura televiziune, presa scrisa cenzurata prin metode mizere). si, cu toate ca manifestatia de la universitate se stingea de la sine (scarba fata de rezultatele alegerilor), ati facut o demonstratie de forta asa de amorul artei, ca sa stim cu cine e seful, cu minerii dvs iubiti. nu uit ca le-ati multumit. si nu o sa cred niciodata minciunile pe care le spuneti, cum ca ati salvat tara de mineri.
  sunteti fie malefic, fie imbecil condus de alti malefici.
  oricum ar fi, Dumnezeu sa va ierte! eu nu va iert, prost sau malefic, trebuie sa platiti! Amin!
  • +4 (4 voturi)    
   Tg. Mures (Sâmbătă, 14 aprilie 2018, 11:30)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui decretelu

   Stati de vorba cu cei mai in varsta din Tg. Mures. Va vor spune ca "evenimentele" au fost pregatite din timp, ca au fost delegatii la Bucuresti care au atras CFSN atentia la ce va urma. Dar nu s-a luat nici-o masura> De ce? Trebuia reinfiintata securitatea , doar ca acum o chema SRI...
 • +9 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 14 aprilie 2018, 5:36)

  [anonim]

 • +10 (10 voturi)    
  de ce ii bagati sula in coaste, mai animalelor? (Sâmbătă, 14 aprilie 2018, 5:37)

  Coco Whistle [utilizator]

  a mutilat poporul roman. eu ptr asta l-as judeca + inalta tradare....sper sa-l aseze linga 'pretenul' lui din tinerete.
 • +1 (1 vot)    
  sa nu uitam ca in poporul roman, in (Sâmbătă, 14 aprilie 2018, 11:48)

  __alex__ [utilizator]

  legendara sa intelepciune, l-a ales pe acest criminal de 3 ori presedinte. Animalul asta intr-o societate normala ar fi executat deja pana acum vreo 25 de ani de puscarie.
 • 0 (0 voturi)    
  larve, coconi, crisalide, muste... (Sâmbătă, 14 aprilie 2018, 16:31)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  .


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by