Deputatul PNL Diana Tusa a propus, intr-o postare pe Facebook, ca presedintele Klaus Iohannis sa retrimita legea votului prin corespondenta, adoptat miercuri de Camera Deputatilor, inapoi in parlament, pentru ca textul sa fie modificat asa incat votul sa se aplice si la alegerile prezidentiale si europarlamentare.

"Adoptarea votului prin corespondență, în forma actuală, doar pentru alegerile parlamentare din 2016, este o victorie de etapă obținută cu greu de PNL în fața indiferenței majorității PSD/Gabriel Oprea. Și trebuie să fim mândri de asta.

Însă nu, nu este un consens al celor două partide mari, pentru simplul motiv că noi, liberalii, am vrut vot prin corespondență la toate tipurile de alegeri (prezidențiale, europarlamentare, parlamentare). Inițial, ei, social-democrații și Gabriel Oprea, s-au opus. Însă la presiunea opiniei publice, a noastră, a românilor din diaspora, cu jumătate de gură au fost de acord pentru votul prin corespondență doar pentru alegerile parlamentare.

De aceea eu, sincer, nu cred că și-au schimbat părerea despre dreptul românilor din străinătate de a vota. Au vrut doar să-și cumpere liniștea. Este un lucru pe jumătate bine făcut.

Consider oportun, necesar și sănătos pentru democrația noastră ca Președintele României, Klaus Iohannis, să nu promulge actuala formă, ci să o retrimită Parlamentului pentru a face cu adevărat un lucru bine făcut pentru românii din diaspora" scrie Tusa pe Facebook.

Amintim ca proiectul legii votului prin corespondenta, in forma adoptata miercuri de deputatii, se aplica doar la alegerile parlamentare. Aceasta modificare asupra textului initial al legii s-a facut la propunerea PSD, care a justificat acest lucru prin faptul ca scrutinul prezidential este mai complicat, fiind in doua tururi, si ca aceasta lege poate fi "un proiect pilot.