Vicepresedintele PDL Anca Boagiu i-a acuzat miercuri pe liderii USL Crin Antonescu si Victor Ponta ca distrug relatia cu partenerii strategici ai Romaniei prin decizia de trecere a Portului Constanta si a Aeroportului Mihail Kogalniceanu in administrarea autoritatilor locale, potrivit Agerpres: "In acest moment, USL-ul, Ponta si Antonescu, tandemul celebru, distrug relatia cu partenerii strategici ai Romaniei si implicit credibilitatea Romaniei in fata acestora, punand in practica un plan pe care l-au anuntat si, iata, se si materializeaza. El se refera in momentul acesta la trecerea Aeroportului Kogalniceanu, la trecerea Portului Constanta la administratia locala, respectiv judeteana, a municipiului Constanta. Planul lor vizeaza si Aeroportul Otopeni, care face parte, la randul sau, din infrastructura noastra strategica", a declarat Anca Boagiu.

Fostul ministru al Transporturilor a afirmat ca "pe 6 decembrie 2005 Romania a semnat acordul cu SUA, un acord care a fost ratificat prin Legea 268 din anul 2006' si ca 'pe data de 11 martie 2011 prin Legea 18 a fost definita si infrastructura critica, infrastructura care este pusa la dispozitia partenerului nostru strategic SUA si implicit NATO".

"Aici se identifica si se stabileste modul in care este protejata infrastructura critica a Romaniei. Si tot aici sunt mentionate portul si cele doua aeroporturi, care sunt facilitati de nivel strategic. Conform acestui acord cu SUA, infrastructura este pusa la dispozitia partenerilor strategici gratuit atunci cand CSAT decide ca este nevoie de lucrul acesta si deja s-a intamplat in anul 2011. Stau si ma intreb, in acest moment, prin masurile pe care le iau Ponta si Antonescu, in momentul in care va fi nevoie sa fie avizata o astfel de folosire a facilitatilor gratuite puse de statul roman la dispozitia partenerilor strategici, cine va da aceasta aprobare? Domnul Nicusor Constantinescu (presedintele CJ Constanta - n.red.) (...) sau domnul Mazare?", a spus Anca Boagiu.

Membrii Consiliului Judetean Constanta si-au exprimat miercuri, intr-o sedinta ordinara, acordul in ceea ce priveste preluarea cu titlu gratuit de catre institutie a unui pachet de actiuni de 15% din capitalul social al Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime (CNAPM), proiectul de hotarare fiind initiat de presedintele CJ, social-democratul Nicusor Constantinescu.

Parlamentarii PSD de Constanta au depus la Parlament un proiect de lege care prevede transmiterea fara plata a 55% din actiunile CNAPM catre cinci unitati administrativ-teritoriale locale. Astfel, noua structura a actionariatului CNAPM ar urma sa fie: Consiliului Local Municipal Constanta - 51%, Consiliul Judetean Constanta - 15%, Consiliul Local Agigea - 4%, Consiliul Local Navodari - 3%, Consiliul Local Municipal Mangalia - 2%, Fondul Proprietatea - 20% si Ministerul Transporturilor si Infrastructurii - 5%.

Noul proiect legislativ vine in completarea demersului initiat in 2008 de aceiasi parlamentari PSD de Constanta, cand s-a reusit transmiterea catre Consiliul Local si Consiliul Judetean Constanta a primelor pachete de cate 20% de actiuni detinute de Ministerul Transporturilor la CNAPM si la Aeroportului International 'Mihail Kogalniceanu'.

Liderul PSD Constanta, Radu Mazare, a declarat luna trecuta ca exista 'o vointa politica' a USL si 'un acord' intre el si premierul Victor Ponta referitor la proiectul de lege privind transferarea actiunilor Portului Constanta catre autoritatile locale.