Ziua de 25 octombrie 2011 va marca o premiera in istoria recenta a Romaniei: o sedinta pentru omagierea Majestatii sale Regele Mihai cu ocazia implinirii a 90 de ani. Decizia finala a Parlamentului a venit insa dupa doua zile de controverse si o schimbare de macaz din partea reprezentantilor Puterii: daca initial au fost impotriva sedintei omagiale, acestia si-au dat ulterior concursul la initiativa PNL. Totul, condimentat cu o iesire dura a PDL-istului Teodor Paleologu, care a gasit "ghiolbanii FSN-iste" in atitudinea colegilor sai de partid.

Paleologu, Regele Mihai si C.P. TariceanuFoto: Colaj foto

Liberalii sustinuti de PSD au solicitat luni conducerii Parlamentului sa se organizeze pe 25 octombrie o sedinta de plen comun pentru omagierea Majestatii sale Regele Mihai cu ocazia implinirii a 90 de ani.

Reprezentantii Puterii - care detin majoritatea in Birourile Permanente reunite - au respins propunerea. Democrat liberalii au spus ca solicitarea PNL a fost respinsa pentru ca "nu respecta cadrul constitutional", iar persoanele care vorbesc in sedinta reunita a Parlamentului trebuie sa detina rangul de "sef de stat si in functie".

Anastase a precizat ca liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a venit cu o propunere "de impacare" si anume organizarea unui eveniment dedicat Regelui Mihai, dar nu la nivelul plenului.

"Pornind de la principiul ca nu vorbim despre un sef de stat in functie, propunerea facuta de PDL a vizat un eveniment care sa aiba solemnitatea necesara, dar sa nu vizeze plenul, dar in care sa se implice toate grupurile parlamentare. Nu a fost acceptata aceasta idee si nici evenimentul propus de grupurile parlamentare PNL. (...)

In momentul in care am venit cu o propunere alternativa, am sustinut acea propunere cu toata dorinta de a respecta acest eveniment si de a-i da solemnitatea necesara, dar respectand si cadrul constitutional in sensul ca noi am invitat sefi de stat sa se adreseze plenului si am avut o singura exceptie, in momentul in care era perceput ca rang de sef de stat si in functie", a explicat Anastase, citata de Agerpres.

Principele Radu Duda: "Povestea cu Constitutia este o bazaconie. Daca Carol I ar fi tinut cont de aceste trucuri nu ar mai fi facut Romania"

Intr-un interviu la Antena 3, luni seara, principele Radu Duda a comentat disputa din parlament si motivul invocat de democrat-liberali pentru care au respins organziarea unei sedintei solemne dedicata regelui Mihai.

"Povestea cu Constitutia este o bazaconie. Asa cum exista un articol care spune ca articolul 1 nu poate fi schimbat poate sa apara un alt articol care sa poata spune ca articolul 1 poate fi schimbat. Astea sunt trucuri juridice. Daca Carol I ar fi tinut cont de aceste trucuri nu ar mai fi facut Romania", a spus Duda.

Liderul grupului PNL din Camera, Calin Popescu Tariceanu, a solicitat marti in sedinta comuna a celor doua Camere introducerea pe ordinea de zi a propunerii privind organziarea sedintei solemne dedicata regelui Mihai.

"Va solicit (...) ca in ziua de 25 octombrie sa organizam o sedinta solemna Parlamentului, ocazie cu care sa-l invitam pe Regele Mihai sa se adreseze Parlamentului, ocazie care ar marca implinirea virstei de 90 de ani a Majestatii Sale si, in acelasi timp ar fi un prilej de evocare istorica si omagiere a singurei personalitati in viata inca dintre sefi de stat din perioada ceslui de-al Doilea Razboi Mondial.

Ar fi un bun prilej sa ne intoarcem privirea spre momentele importante ale istoriei romanesti si un bun prilej sa aratam ca ne pretuim istoria si oamenii care au faurit istoria acestei tari", a declarat Calin Popescu Tariceanu.

Teodor Paleologu: Tocmai declaratiile presedintelui Basescu ar obliga majoritatea actuala sa aiba obraz

Vicepresedintele PDL, Teodor Paleologu a luat cuvantul in plen facand apel catre colegii sai de partid sa accepte solicitarea liberalilor ca o reparatie morala fata de regele Mihai dupa declaratile presedintelui Traian Basescu.

"Nu vorbesc in numele grupului PDL, vorbesc in numele meu si fac apel catre colegii din grupul PDL sa voteze si ei pentru invitarea regelui Mihai. Este o chestiune de obraz. Motivul invocat ca Regele Mihai nu ar fi sef de stat nu tine, e chestiune de obraz, e o chestiune de intilnire cu istoria noastra.

Tocmai declaratiile din luna iunie ale presedintelui Traian Basescu ar obliga majoritatea actuala sa aiba obraz si sa ne delimitam de ghiolbaniile republicane ale unor colegi care au spus ca 'baiatul care a fost decorat de Stalin'. Asa ceva este inacceptabil! Asta nu este o criticare a partidului, ci a mojiciei unora. Este vorba aici despre ghiolbaniile FSN-iste ale unor colegi de partid", a declarat de la tribuna Parlamentului, Paleologu.

Parlamentarii USL au aplaudat indelung interventia lui Paleologu care a coborat de la tribuna si a strans mana colegilor din Opozitie. Pledoaria lui Paleologu i-a convins pe colegii de Coalitie, toti reprezentantii UDMR si cei ai Minoritatilor votand alaturi de PNL si PSD introducerea propunerii pe ordinea de zi.

Inaintea votului final, liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a explicat de la tribuna: "Nu suntem impotriva unei solemnitati. (...) Sustinem ca este nevoie sa avem o astfel de solemnitate, dar nu in interiorul plenului Parlamentului. In orice alta sala. Ne abtinem de la vot daca este in aceasta sala".

Cu 203 pentru, trei impotriva si 46 de abtineri propunerea liberalilor a fost acceptata. Parlamentarii UDMR, cei ai Minoritatilor si 5 pedelisti (Teodor Paleologu, Stefan Dragulescu, Catalin Croitoru, Mihaela Popa, Iosif Blaga) au votat pentru organizarea sedintei solemne in cinstea regelui Mihai.

De dupa Revolutie si pana in prezent, Casa Regala a fost deseori o moneda de joc politic intre partide si aproape orice aparitie publica a fost mereu politizata. Iata mai jos o scurta trecere in revista a celor mai recente discutii politice ce au inconjurat Casa Regala.

Atac al presedintelui Traian Basescu la adresa actului de abdicare al regelui Mihai

Presedintele Traian Basescu a declarat in luna iunie, intr-o emisiune de televiziune, ca "abdicarea regelui a fost un act de tradare a interesului national al Romaniei".

"Tot continuam sa consideram ca abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de tradare a interesului national al Romaniei, abdicarea din partea Regelui. Acesta este punctul meu de vedere", a afirmat Basescu, la B1 TV, in contextul in care a mentionat de implinirea a 70 de ani de la "hai sa-i spunem de la celebra Soldati romani, va ordon treceti Prutul".

El a apreciat atunci ca romanii nu au reusit inca sa-si aseze corect valorile.

"Spre exemplu, pentru noi toti si pentru istorie, Antonescu ramane responsabil de Holocaust impotriva evreilor si a tiganilor, ducerea lor in Transnistria, nu stiu ce. Nimeni nu spune ca statul roman avea un sef de stat atunci. Asta (maresalul Antonescu - n.r.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dam averile, iar pe altii ii consideram criminali de razboi - seful de stat si prim-ministru. Doar pentru ca unul a fost sluga la rusi si a lasat tara prin abdicare il iertam, de toate pacatele?", a spus Basescu.

La o saptamana distanta de primele afirmatii, Traian Basescu a declarat la emisiunea "Nasul" (10 TV) ca are dreptul la o opinie si ca nu are ce retracta in acest sens. "Un sef de stat are natiunea lui, pe care nu o lasa singura. Probabil ca sunt eu deformat profesional. Profesia mea ma obliga sa gandesc asa", a spus seful statului, adaugand ca pe Ion Antonescu il acuza fara menajamente pentru Holocaust.

Casa Regala si implicarea ei pe scena politica din Romania

Din septembrie 2002 pana in septembrie 2008, Principele Radu Duda a ocupat functia de reprezentant special al Guvernului Romaniei pe probleme de integrare, cooperare si dezvoltare durabila. Principele Radu Duda a fost timp de sase ani subventionat de statul roman cu aproape 1 milion de euro pentru a face lobby si pentru a promova Romania peste hotare. Potrivit rapoartelor anuale intocmite de Duda in calitate de reprezentant special al Guvernului Romaniei pe probleme de integrare, cooperare si dezvoltare durabila, el a promovat Romania si in destinatii exotice precum Polul Nord si Senegal.

In 2004, prim-ministrul de atunci, Adrian Nastase, il propunea pe Principele Radu Duda pe lista de senatori ai PSD. "In ceea ce il priveste pe Radu Duda, eu personal, dar si Guvernul pe care il conduc avem o deosebita apreciere pentru ce a facut. Este un om deosebit si sper ca nu ma aude, dar, daca ar fi de acord, i-as propune sa candideze pentru un loc pentru Senat la noi. Mi se pare un om extraordinar, care, multe luni, a mers in calitate de emisar al societatii romanesti, al romanilor, pentru a se bate, impreuna cu noi toti, pentru ca Romania sa intre in Alianta Nord-Atlantica, sa intre in UE".

Pe 9 aprilie 2009, principele Radu Duda anunta ca va candida la alegerile prezidentiale din acelasi an. La scurt timp dupa, mai multi politicieni sin PDL si PSD spuneau despre Duda ca este "omul lui Patriciu" sau ca este "unealta" coalitiei anti-Basescu.

PDL si PSD credeau ca principele Radu Duda va rupe din voturile destinate lui Traian Basescu. PDL acuza atunci o colitie anti-Basescu care ar sta in spatele candidaturii independente a lui Radu Duda. Pe de alta parte, liberalul Bogdan Olteanu sustinea ca Dinu Patriciu nu este strain de intentia principelui de a candida la presedintie. Olteanu sustinea pentru HotNews.ro ca Dinu Patriciu si-a exprimat inca din 2004 intentia de a-l sustine pe principele Duda la alegerile prezidentiale.

In primele zile dupa anuntarea candidaturii sale, principele a oferit declaratii care se bateau cap in cap in ceea ce priveste sustinerea sa de catre Dinu Patriciu. "Este o minciuna sfruntata pe care o vom demonta pe un site pe care il vom denumi opritiminciunile.ro. In cazul particular al domnului Patriciu, el este un fruntas liberal de mare vizibilitate si este normal sa isi sustina propriul candidat", a declarat Principele Duda intr-un interviu pentru HotNews.ro.

La numai cateva zile, intr-un material publicat de cotidianul Gandul, Radu Duda spunea ca ar fi bucuros de sprijinul unui om ca Dinu Patriciu. "Reputatia unui om de afaceri ca Dinu Patriciu este suficienta ca sa nu-ti fie rusine cu asta", a declarat Duda citat de cotidianul Gandul. Intr-un interviu acordat pentru Cotidianul.ro principele s-a delimitat din nou de Dinu Patriciu.

Pe 2 septembrie 2009, Principele Radu Duda anunta ca se retrage din cursa prezidentiala: "Dupa un efort entuziast si neobosit, anunt retragerea mea din cursa pentru Presedintie, cu parere de rau, dar cu speranta pentru viitor", anunta Duda pe blogul sau.

"Odata cu iesirea mea din cursa, de aici incolo, campania prezidentiala nu va mai fi o lupta electorala, ci o lupta intre clanuri. Presedintele actual a inceput privatizarea Statului roman. Presedintele viitor va continua privatizarea", se mai arata in anunt.

In iulie 2011, presedintele Partidului Conservator (PC), Daniel Constantin, declara ca, pe plan extern, Casa Regala a Romaniei trebuie sa aiba un rol de reprezentat oficial al statului roman. Daniel Constatin sustinea ca vrea sa depuna la Parlament un proiect de lege prin care sa se infinteze o institutie de reprezentare a Romaniei la nivel inalt condusa de un oficial desemnat de Casa Regala.