"A fost instrumentat in cu totul alte motive decit cele anuntate public. Unde mai gaseau ei 8.000 de angajati ai unei singure companii private pe care sa-i scoata in strada? Au tirit numele companiei intr-o zona politica", spune unul dintre oamenii-cheie ai industriei auto din Romania. Declaratia sa completeaza tabloul straniu al unui miting fara precedent, cind citeva mii de angajati au protestat nu impotriva patronatului, ci impotriva unui proiect legislativ.

Cristian PantaziFoto: Hotnews

Primul semn de intrebare a aparut in urma cu o saptamina, cind Ilie Iordache, liderul sindical de la Dacia, a declarat la RFI ca "noi vrem sa demonstram ca nu avem nici un partid politic in spate, ca vom face un demers al unor salariati, carora pur si simplu le-a mers bine, dar care sunt datori fata de cetatenii Romaniei".

Cind ati vazut un miting in Romania in sprijinul unei idei abstracte precum solidaritatea? Si, mai ales, cum sa provoci un miting in rindul unora dintre cei mai bine platiti muncitori din intreaga tara? (Vezi aici grila de salarizare)

Mobilizarea miilor de muncitori (intre 6.000 si 8.000, in functie de sursa informatiilor) a fost posibila prin utilizarea ca sperietoare a unor prevederi din proiectul noului Cod al Muncii. Mai exact, este vorba despre eliminarea interdictiei privind angajarea succesiva a mai mult de trei persoane pe perioade de proba pentru acelasi post. O rana veche pentru multi dintre angajatii Dacia, care s-au vazut deseori tinuti in probe si apoi inlocuiti de alti muncitori, tot in probe. (Vezi aici cele mai importante prevederi ale proiectului de Cod al Muncii)

Al doilea semn de intrebare a aparut in acelasi interviu. "Sunt nemultumit de modul de exprimare al marilor centrale sindicale. Suntem nemultumiti de modul cum ne reprezinta. Suntem nemultumiti de mesajul pe care il transmit salariatilor. E un mesaj dezlanat, incoerent, extrem de disipat. Am simtit si o spun in cunostinta de cauza ca mitingurile marilor centrale sindicale au avut intotdeauna politicul langa ele".

Cu alte cuvinte, Ilie Iordache - liderul sindicalist de la Dacia - se dezicea total de marile confederatii sindicale. Ei bine, una dintre surprizele mitingului de la Mioveni a fost aparitia lui Dumitru Costin, presedintele BNS, care a declarat de la tribuna ca "putem anunta de aici, de la Mioveni, ca BNS lanseaza, deschide oficial, conflictul de interese la nivel national. Apoi, vom incepe sa strangem semnaturi pentru greva generala la nivel national".

Cum ramine cu politizarea mitingurilor? Pentru cine a uitat cine e Dumitru Costin, iata o lista a intereselor sale in politica si afaceri, iar aici despre colaborarea sa strinsa cu PSD.

Al treilea semn de intrebare: cum de a putut avea loc acest miting la una dintre putinele companii care produc la foc continuu, unde fiecare ora de intrerupere a muncii se traduce in pagube comerciale? Raspunsul evident rezida intr-o prevedere a contractului colectiv de munca, unde scrie ca angajatii au dreptul in fiecare an la doua manifestari care se pot solda cu intreruperea fluxului.

Raspunsul real poate fi gasit in influenta PSD in judetul Arges si in miscarea sindicala.

Aici se devoaleaza si logica organizarii acestui straniu miting. El se inscrie in tabloul mai larg compus din manifestarile anti-Guvern si anti-Basescu ale pensionarilor militari din Iasi si Bucuresti. Mitingul de la Mioveni are insa o greutate aparte: el a fost organizat nu de angajatii statului, ci de angajatii unei companii private.

Manifestatia angajatilor de la Dacia, cu incarcatura politica supralicitata de televiziunile de stiri apropiate Opozitiei, are ca scop imediat sa arate ca pina si angajatii din mediul privat sint sufocati de politicile guvernamentale si prezidentiale. Aceasta incercare de delegitimare va servi Opozitiei in tentativa de blitzkrieg din Parlament, despre care se vorbeste tot mai apasat: suspendarea lui Traian Basescu la inceputul noii sesiuni parlamentare.