Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Din nou despre libertatea presei. Astazi, TVR cap in gura

de Brindusa Armanca     Contributors.ro
Marţi, 15 mai 2012, 12:34 Actualitate | Opinii


Brindusa Armanca
Foto: Arhiva personala

Cu toate mesajele liniștitoare dinspre Consiliul de Administrație, se află în curs  ofensiva asupra echipei actuale de conducere a TVR, fezandată pentru a fi pusă pe frigare. Atacurile au început de peste 3 luni, când interesele private ale unor membri din Consiliul de Administrație au înclinat votul înspre useliștii din CA, cărora li se alăturau (când-cum) atât reprezentanții minorităților, cât și cei ai ”oamenilor muncii”, realizând avant-la-lettre politizarea pe invers. Printre victime au fost Rodica Culcer, greu de apărat din cauza sorocului de pensie și recent Dan Radu, șef al strategiei editoriale, peste care nu se putea trece pentru a fi băgațe emisiuni și oameni noi, de profil USL, cu trăsături pronunțat felixoide. Deși  numai temporar scoasă din grila TVR Info pe perioada campaniei electorale, emisiunea Foc încrucișat pare să  intre tot în șirul de tăieri preventive, după ce profesioniștii Ioana Lupea și Mircea Marian au fost contestați fără argumente în CA. A fost simplu de scos, fiindcă partidele mari și tari au cerut la negocieri musai acel spațiu de emisie pentru campania gratis de la TVR. Si s-a cedat.

Televiziunea publică n-a putut scăpa în atâta amar de ani de servitutea politică înscrisă în AND-ul ei și n-a avut parte de un răgaz de autoevaluare și restructurare, necesare unei televiziuni suple și moderne. În fiecare an Raportul FreeEx al ActiveWatch România marchează deficitele bănești, administrative și morale, ale căror cauze ar fi ”cadrul legislativ (care) permite o intruziune politică majoră, provoacă instabilitate instituțională, legislația confuză și în cazul Consilului de Administrație, și al Comitetului Director”. Recomandările Raportului pe 2012  sunt modificarea legii de funcționare a SRR/SRTV, selecția persoanelor nominalizate de Parlament în Consiliile de Administrație ale televiziunii și radioului în baza unor criterii profesionale și nu în baza negocierilor politice, moderație în deciziile CA care trebuie să țină cont de prerogativele sale și să evite decizii arbitrare care pun în pericol instituția. Până acum, cu foarte rare excepții, agenții politici care au clamat reforma n-au avut curiozitatea să facă evaluări serioase și investiții adecvate și cu atât mai puțin să schimbe legea. Nici acum nu are nimeni răbdarea să aștepte până în decembrie rezultatele analizei pentru obținerea certificatului ISAS, care stabilește standardul internațional de management în televiziune.


Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.roCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1872 vizualizari

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by