Europarlamentarul UDMR Vincze Lorant a anunţat duminică, într-o reuniune pe teme europene organizată la Târgu Mureş, că în cadrul Conferinţei privind Viitorul Europei, care a debutat la Strasbourg, va avea loc o largă consultare a cetăţenilor europeni, precizând că doreşte ca şi comunitatea maghiară să vină cu idei şi că va propune soluţii privind protejarea diversităţii europene, a limbii şi culturii minorităţilor naţionale.

Vincze LorantFoto: Facebook/ Vincze Loránt

„Tocmai astăzi, la Strasbourg, se dă drumul Conferinţei privind Viitorul Europei. Vorbim despre viitor fiindcă Uniunea este un organism dinamic, care se află într-un permanent proces de adaptare. Această conferinţă, acest exerciţiu democratic, presupune că, în următoarele luni, instituţiile europene vor consulta cetăţenii într-un mod direct despre direcţia de dezvoltare, de schimbare, de adaptare a UE, trebuie să facem faţă unor importante provocări în privinţa schimbărilor climatice, militarizare. Dar dacă ne gândim la domeniul sănătăţii, care a fost arătat foarte apăsător în timpul pandemiei (...), ar trebui să revină iar o competenţă partajată de statele membre cu UE. (...) Cred că trebuie să ne aducem contribuţia şi noi, Transilvania, comunitatea maghiară la această provocare a viitorului Europei, dorim să oferim soluţii privind protejarea diversităţii europene, a limbii şi culturii minorităţilor naţionale. Dar trebuie să avem un punct de vedere şi despre viitorul statelor europene, a unei culturi tradiţionale a creştin-democraţiei europene”, a declarat Vincze Lorant, potrivit Agerpres.

Deputatul european a precizat că este implicat în acest proiect din partea Comisiei pentru Afaceri Constituţionale a Parlamentului European şi că nu exclude ca la finalul consultării să se ajungă inclusiv la modificarea tratatelor Uniunii Europene.

„Este vorba şi despre importanţa protejării modului nostru de viaţă europeană, a securităţii europene şi viziunea cetăţenilor asupra acestor lucruri. Eu sunt implicat în acest proiect din partea Comisiei pentru Afaceri Constituţionale a Parlamentului European şi sunt şi membru al acestui grup restrâns din partea grupului PPE din PE, privind conferinţa. Este greu de spus care va fi finalitatea acestui exerciţiu democratic, dar nu este exclusă nici modificarea tratatelor la sfârşit, în orice caz să fim prezenţi cu răspunsul la întrebările care se vor pune”, a arătat Vincze.

Vezi și: