O nouă conferinţă despre viitorul Europei a fost lansată duminică la Strasbourg, după luni de pregătiri. Preşedintele francez Emmanuel Macron, care a cerut o dezbatere despre reformarea Uniunii Europene, a susținut un discurs în deschiderea evenimentului, scrie Agerpres. Conferinţa urmează să se desfăşoare până în primăvara anului viitor şi să includă dezbateri între cetăţeni, cu ajutorul unei platforme.

Emmanuel MacronFoto: FREDERICK FLORIN / AFP / Profimedia
  • Aproximativ 20 de lideri din Europa au făcut apel la cetăţenii europeni să se implice.
  • Evenimentul a fost programat să se lanseze de Ziua Europei, marcată în fiecare an la 9 mai.
  • Conferinţa trebuia să înceapă iniţial în urmă cu un an, dar a fost amânată din cauza pandemiei de coronavirus.
  • Instituţiile UE au dezbătut de asemenea mai multe luni care ar trebui să fie obiectivele conferinţei.

Parlamentul European a găzduit la Strasbourg duminică, cu ocazia Zilei Europei din 2021, evenimentul inaugural al Conferinței privind viitorul Europei.

Evenimentul inaugural a marcat lansarea procesului participativ, instituit la inițiativa comună a Parlamentului European, Consiliului UE și Comisiei Europene.

Președinții instituțiilor UE au ținut discursuri cu privire la viziunea lor asupra Europei, în urma discursului introductiv rostit de președintele Macron, în timp ce copreședinții comitetului executiv al acestei Conferințe privind viitorul Europei au răspuns întrebărilor adresate de cetățeni din toate statele membre ale UE.

Studenți Erasmus din toată Europa, alături de membrii comitetului executiv al Conferinței, au fost prezenți fizic, respectând pe deplin normele sanitare, iar peste 500 de cetățeni au participat virtual la eveniment. Miniștri ai afacerilor europene, membri ai Parlamentului European și ai parlamentelor naționale, precum și alți invitați importanți s-au alăturat, de asemenea, de la distanță.

Următoarele etape

Comitetul executiv va stabili în curând data primei reuniuni plenare a conferinței. Pregătirile pentru grupurile de dezbatere sunt în curs de desfășurare, în timp ce numărul de participanți și de evenimente de pe platforma digitală multilingvă a conferinței este în continuă creștere.

Conferința se angajează să acorde un spațiu maxim tinerilor și, în acest sens, pregătirile continuă pentru evenimentul tinerilor europeni (European Youth Event) organizat de Parlamentul European în octombrie.

CITEȘTE ȘI:

Conferința privind viitorul Europei: cine va participa și cum va funcționa

A fost lansat site-ul interactiv al Conferinței privind viitorul Europei / Acesta este disponibil în toate cele 24 de limbi oficiale ale UE

Instrumentul la îndemâna fiecarui cetățean UE pentru a-și spune părerea despre viitorul Europei: „Ne va permite să discutăm sincer și fără tabuuri”