Comitetul executiv al Conferinței privind viitorul Europei a aprobat, duminică, regulamentul de procedură ce stabilește componența sesiunii plenare a Conferinței și modul în care va funcționa, informează un comunicat al Parlamentului European.

Parlamentul EuropeanFoto: Paulgrecaud, Dreamstime.com

Textul aprobat duminică, cu ocazia Zilei Europei 2021, „va completa normele ce stabilesc modul în care platforma, grupurile și sesiunea plenară a conferinței pot transforma prioritățile, speranțele și preocupările cetățenilor în recomandări care pot fi puse în aplicare în mod concret”, se precizează în comunicatul PE.

Acesta completează, de asemenea, normele adoptate anterior privind metodele de lucru ale comitetului executiv și cele referitoare la participarea cetățenilor.

Adoptarea documentului vine în aceeași zi în care Parlamentul European de la Strasbourg a găzduit evenimentul inaugural al Conferinței privind viitorul Europei.

Contribuția cetățenilor va fi luată în considerare

Sesiunea plenară a conferinței va fi alcătuită din 108 membri ai Parlamentului European, 54 reprezentanți ai Consiliului UE (câte doi pentru fiecare stat membru) și trei din partea Comisiei Europene, precum și 108 reprezentanți din partea tuturor parlamentelor naționale, în condiții de egalitate.

108 cetățeni europeni vor participa pentru a discuta propunerile grupurilor de dezbatere și ale platformei digitale multilingve: 80 reprezentanți ai grupurilor de dezbatere europene, dintre care cel puțin o treime vor avea sub 25 de ani, și 27 din partea grupurilor de dezbatere sau a evenimentelor naționale (câte unul pentru fiecare stat membru), precum și președintele Forumului European al Tineretului (European Youth Forum).

Vor participa, de asemenea, aproximativ 18 reprezentanți ai Comitetului Regiunilor și ai Comitetului Economic și Social European, precum și alți opt, atât din partea partenerilor sociali, cât și a societății civile.

Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate va fi invitat atunci când va fi discutat rolul internațional al UE. Pot fi invitați, de asemenea, reprezentanți ai principalelor părți interesate.

Sesiunea plenară a conferinței va respecta principiul egalității de gen.

Interacțiunile vor fi structurate tematic în jurul recomandărilor grupurilor de dezbatere și al contribuțiilor primite pe platforma digitală multilingvă. Platforma este singurul loc în care vor fi colectate, analizate și publicate contribuțiile de la toate evenimentele legate de conferință.

În timp util, sesiunea plenară își va prezenta propunerile comitetului executiv, care va redacta un raport în deplină colaborare și transparență cu sesiunea plenară și va fi publicat pe platformă.

Rezultatul final al conferinței va fi prezentat într-un raport către președinția comună. Cele trei instituții vor examina rapid modalitățile de a da curs în mod concret acestui raport, fiecare în cadrul propriilor domenii de competență și în conformitate cu tratatele.

  • Copreședintele comitetului executiv din partea Parlamentului European, Guy Verhofstadt, a declarat: „Dorim să creăm un impuls ascendent real. Conferința va fi mult mai mult decât un exercițiu de ascultare a opiniilor, va fi o modalitate de a implica cu adevărat cetățenii în creionarea viitorului nostru european comun. Au fost puse bazele: experimente democratice digitale și deliberative care nu au fost niciodată puse în practică la nivelul UE. Vom garanta că preocupările și propunerile exprimate vor primi apoi un răspuns politic. Acest proces este nou și captivant, și începe astăzi”.
  • Secretarul de stat portughez pentru afaceri europene și copreședinte din partea Președinției Consiliului UE, Ana Paula Zacarias, a declarat: „Venind de la Porto la Strasbourg, pentru a sărbători Ziua Europei și lansarea Conferinței privind viitorul Europei, mi-au venit în minte cuvintele președintelui Mario Soares atunci când, în 1976, a susținut: regândirea Europei și a viitorului său este o datorie permanentă a tuturor europenilor. Un efort comun care trebuie continuat în mod neîngrădit, având în vedere relevanța istorică a obiectivelor noastre comune”.
  • Vicepreședintele Comisiei Europene pentru democrație și demografie și copreședinte, Dubravka Šuica, a declarat: „Această conferință este un exercițiu fără precedent pentru UE. Creăm un spațiu în care cetățenii pot dezbate pe picior de egalitate cu reprezentanții aleși pentru a defini viitorul Europei. Nu am mai încercat să facem niciodată acest lucru, dar suntem încrezători că rezultatul va consolida atât Uniunea Europeană, cât și democrația noastră reprezentativă. Și nu există o zi mai bună pentru a sărbători acest lucru decât la 9 mai”.

Următoarele etape

Comitetul executiv va stabili în curând data primei reuniuni plenare a conferinței. Pregătirile pentru grupurile de dezbatere sunt în curs de desfășurare, în timp ce numărul de participanți și de evenimente de pe platforma digitală multilingvă a conferinței este în continuă creștere.

Conferința se angajează să acorde un spațiu maxim tinerilor și, în acest sens, pregătirile continuă pentru evenimentul tinerilor europeni (European Youth Event) organizat de Parlamentul European în octombrie.