Zece dintre cele mai importante bănci de dezvoltare din lume s-au angajat să își intensifice eforturile în domeniul climei la summitul COP28, dar nu au spus nimic despre oprirea finanțării proiectelor legate de combustibilii fosili, se arată într-un document consultat de Reuters.

Banca MondialaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Într-o declarație care urmează să fie anunțată la evenimentul din Dubai, grupul, care include Banca Mondială, a declarat că fereastra de oportunitate pentru a asigura o planetă locuibilă se „închide rapid”.

Apelurile de revizuire a modului în care sunt administrate băncile ca răspuns la criza climatică s-au intensificat pe fondul unor evenimente meteorologice extreme record și, deși grupul a plătit o sumă record de 61 de miliarde de dolari în finanțare în 2022, aceasta rămâne doar o fracțiune din ceea ce este necesar.

În condițiile în care emisiile globale sunt în creștere și în ciuda faptului că secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, le-a spus vineri liderilor mondiali că încetarea utilizării combustibililor fosili este singura modalitate de a salva planeta, declarația nu a făcut nicio referire directă la această problemă.

Până în prezent, Banca Europeană de Investiții este singurai care a semnat așa-numita „Declarație de la Glasgow” și s-a angajat să nu mai acorde împrumuturi pentru proiecte legate de combustibilii fosili, arderea surselor de energie fiind responsabilă de cea mai mare parte a emisiilor de gaze cu efect de seră provocate de om.

Pe viitor, băncile au declarat că intenționează să convină asupra unei abordări comune pentru urmărirea și raportarea impactului climatic și că vor intensifica utilizarea analizelor pentru a ajuta țările să identifice prioritățile și oportunitățile de investiții.

Un nou program comun de strategii pe termen lung, găzduit de Banca Mondială, va coordona sprijinul pentru a ajuta țările și entitățile subnaționale să elaboreze planuri privind aspecte precum decarbonizarea și rezistența la schimbările climatice.

De asemenea, grupul s-a angajat să ajute țările să creeze platforme pentru a încuraja o „combinație de sprijin care să se consolideze în mod colectiv”, inclusiv în ceea ce privește reforma politicilor, finanțarea și asistența tehnică.

Pentru a atrage mai mult capital privat, grupul a declarat că va analiza activități precum eliminarea subvențiilor care „denaturează” și dezvoltarea de proiecte ecologice.

Băncile au planificat creșterea finanțării pentru a ajuta țările să se adapteze la efectele schimbărilor climatice, inclusiv prin stimularea sprijinului pentru gestionarea riscurilor de dezastre, pregătirea pentru dezastre și consolidarea capacităților.

De asemenea, au planificat să „consolideze colaborarea” în domeniul naturii, al apei, al sănătății și al egalității de gen.

„Reflectând urgența și amploarea problemelor care trebuie abordate, ne intensificăm acțiunile comune privind clima și dezvoltarea, ne consolidăm colaborarea pentru a spori finanțarea și pentru a îmbunătăți măsurarea rezultatelor, consolidăm colaborarea la nivel național și creștem cofinanțarea și implicarea sectorului privat”, se arată în declarație.