După o lună de temperaturi record în septembrie, 2023 va fi aproape sigur cel mai cald an înregistrat la nivel mondial, potrivit unui raport publicat vineri de National Geological Survey din SUA, citat de AFP.

Caldura in MexicFoto: Ulises Ruiz / AFP / Profimedia

„Există o probabilitate de peste 99% ca 2023 să fie cel mai cald an înregistrat vreodată”, a precizat Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a SUA (NOAA).

Această predicție intervine cu mai puțin de două luni înainte de COP28 de la Dubai, unde soarta combustibililor fosili, principalii vinovați pentru încălzirea globală, se va afla în centrul dezbaterii.

NOAA își bazează calculele pe datele înregistrate în 2023 până în septembrie și pe simulări ale unor scenarii posibile bazate pe înregistrările existente din 1975 până în prezent.

La începutul lunii septembrie, observatorul european Copernicus a estimat, de asemenea, că 2023 va fi probabil cel mai cald an din istorie.

Cea mai caldă lună septembrie

Septembrie 2023 a fost cea mai caldă lună septembrie din 174 de ani de înregistrări la nivel global, a confirmat NOAA. Copernicus anunțase deja acest record la începutul lunii octombrie.

„Septembrie 2023 a fost a patra lună consecutivă în care s-au înregistrat temperaturi record”, a declarat Sarah Kapnick, cercetător șef al NOAA, într-un comunicat. „Nu numai că a fost cea mai caldă lună septembrie înregistrată, dar a fost de departe cea mai caldă lună de departe” din toate înregistrările agenției, a subliniat ea.

„Altfel spus, septembrie 2023 a fost mai cald decât media lunii iulie din 2001 până în 2010”, a adăugat ea.

În septembrie, temperatura globală a fost cu 1,44°C peste media secolului XX, potrivit agenției americane. Ea a fost cu 0,46°C peste precedentul record pentru septembrie, stabilit în 2020.

Africa, Europa, America de Nord și America de Sud au avut cea mai caldă lună septembrie înregistrată vreodată, Asia a doua cea mai caldă, iar Oceania a treia cea mai caldă, potrivit datelor NOAA.

Temperaturi record ale oceanelor

La poli, Antarctica a avut cel mai cald septembrie înregistrat vreodată, iar Arctica al doilea cel mai cald. Aceștia pierd gheață: în septembrie, banchiza din Antarctica a atins un nivel minim record pentru acest sezon.

Iar pentru a șasea lună consecutiv, oceanele lumii au înregistrat temperaturi lunare record ale apei.

În ultimii ani, lumea s-a confruntat cu fenomene meteorologice extreme, a căror intensitate și frecvență au fost sporite de perturbările climatice cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră provocate de om.

În acest an, Canada a înregistrat un sezon de incendii forestiere record, cu 14 milioane de hectare arse, o suprafață aproximativ egală cu cea a Greciei.

Iar valurile de căldură care au lovit părți din Statele Unite și Europa în această vară ar fi fost „practic imposibile” fără schimbările climatice, a explicat în iulie rețeaua World Weather Attribution.