Un student britanic in varsta de 23 de ani spune ca este blocat "intr-o bucla temporala", dupa ce unul dintre cele mai bizare cazuri de deja-vu i-au paralizat ultimii opt ani din viata, informeaza The Independent. Barbatul, care a devenit un studiu de caz in revista Journal of Medical Case Reports, nu mai citeste ziare sau reviste, nu se mai uita la televizor sau la radio si s-a simtit obligat sa renunte la studii pentru are senzatia ca "ca le-a vazut pe toate".

HotNews.roFoto: Hotnews

Barbatul spune ca sentimentul de deja-vu nu este constituit de elemente de familiaritate, ci simte ca isi retraieste trecutul moment cu moment, precizand ca uneori senzatia este atat de intensa incat devine "infricosatoare".

Cazul sau a uimit si a intrigat medicii care l-au examinat deoarece acesta nu prezinta nicio alta conditie neurologica asociata cu alte cazuri de deja-vu.

Barbatul a experimentat senzatia pentru prima oara in 2007, la scurt timp dupa ce a inceput facultatea.

Dr. Christine Wells, psiholog, crede ca anxietatea cauzeaza senzatia de repetitie din creierul studentului, anxietate care ar fi putut fi exacerbata de consumul de LSD.

"Teoria generala este ca exista o problema la nivelul neuronilor din lobii temporali, responsabili de amintiri si sentimentul de familiaritate. Aceasta problema in timpul procesului de amintire inseamna ca interpretam un moment ca ceva ce am mai experimentat inainte", a explicat doctorul pentru The New Scientist.

Desi multe persoane experimenteaza un deja-vu de-a lungul vietii, formele mai intense si mai frecvente ale fenomenului sunt, de obicei, afisate de oamenii care au epilepsie cu localizare in lobul temporal.

In ciuda acestui lucru, studentul englez are un istoric de probleme de sanatate mentala. Tulburarea obsesiv-compulsiva a aparut atat la mama, cat si la tatal lui, acesta prezentand la randul sau anumite simptome ale afectiunii.