2020 trebuia să fie un an plin de acțiune pentru sportul mondial. Pe lângă evenimentele obișnuite din fotbal, tenis, baschet sau alte discipline, ar fi trebuit să avem Euro și Jocurile Olimpice. Pandemia de coronavirus a șters cu buretele tot precum pe o tablă școlară, iar acum principalele evenimente sportive încearcă să ducă la bun sfârșit sezonul pentru a mai diminua din pierderile financiare masive.

Sportul în timpul pandemieiFoto: Nicu Cherciu

Euro și Jocurile Olimpice, doar un vis

Bugetele erau pregătite, mare parte dintre reclame la fel, spectacolul garanta sume cu multe zerouri. Se puneau la cale ultimele detalii, totul trebuia să fie spectaculos și inegalabil.

În nici două luni de zile, sportul a trecut de la planuri concrete la măsuri de limitare a dezastrului financiar. Nu au fost anunțate de la început anulările sau amânările unor competiții, speranța știindu-se că moare ultima.

Și a murit: rând pe rând, oficialii Euro, ai Olimpiadei sau cei de la Wimbledon au anunțat ceea ce se discuta de zor pe la toate colțurile: competițiile nu vor mai avea loc în acest an.

Dacă Euro și JO trag speranțe mari pentru la anul, Wimbledon-ul a rămas cu porțile închise în 2020.

Tot sezonul competițional a fost dat peste cap, iar acum singurul gând al organizatorilor este fie să limiteze pierderile până la edițiile de anul viitor ale întrecerilor, fie să reia cumva, chiar și fără spectatori, evenimentele sportive.

Sursă foto: Nicu Cherciu

Tribunele goale, precum o nuntă mută

Bundesliga a arătat că sportul se poate reinventa chiar și într-una dintre cele mai dificile perioade ale sale. Meciurile au fost reluate, audiențele au fost mari la primele dispute, dar senzația este totuși aceea de mâncare fără niciun pic de sare.

Nunta mută de la tv se desfășoară fără acea emoție dată de corul tribunelor sau de imaginile cu fani plângând sau râzând, după caz.

În goana după banii pierduți, toate campionatele importante (mai puțin Ligue 1) își vor stabili învingătoarele unui sezon care va fi unul greu de uitat în istoria sportului mondial.

Chiar așa...

Sursa foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Cum se va schimba piața financiară

Sportul va trece, la fel ca întreaga omenire, și peste perioada Covid-19. Important va fi însă prețul, iar sportul din ziua de azi a încetat de prea mult timp să mai fie doar o competiție, este o industrie financiară.

Este de așteptat ca în actualul context financiar, marile firme să-și aleagă cu mare atenție proiectele în care să verse sume importante. De-abia acum se va vedea cine va reuși să țină pasul și cine va fi înghițit de datorii.

Parc des Princes, Paris, cu tribunele goale

Pentru a întelege și mai bine situația, este suficient să-l cităm pe Feliciano Lopez, jucător de tenis și directorul turneului de la Madrid, patronat de Ion Țiriac.

"Companiile şi sponsorii ar putea fi nevoiţi să concedieze angajaţii. Asta se întâmplă peste tot în lume, aşa că primul lucru pe care ei îl taie este sponsorizarea, iar acest lucru va afecta masiv tenisul (n.r. putem completa - sportul mondial, nu doar tenisul).

Trebuie să înţelegem că tenisul nu va fi acelaşi, cel puţin timp de unu, doi, trei ani, nu ştiu cât timp. Dar trebuie să supravieţuim acestui moment şi trebuie să fim uniţi.

Jucătorii trebuie să înţeleagă că va fi o reducere semnificativă a premiilor. Văd acum scenariul în care turneele vor supravieţui cu o reducere semnificativă a premiilor, nu numai pentru acest an, ci şi pentru sezonul 2021", a spus Lopez, 38 de ani.

Merită, oare, sportivii toate sumele astronomice?

În ultimele luni, imaginile cu medicii desfigurați în lupta cu virusul au făcut înconjurul planetei. Au fost multe păreri că există o prăpastie prea mare între modul în care contribuie la bunul mers al omenirii și remunerația de care au parte, de exemplu, un om de știință, un medic și un fotbalist.

Chiar merită sportivii sumele acelea cu atâtea zero-uri? Sunt chiar atât de "zei" pe cât îi vede o parte a lumii grație marketingului? Ultimele săptămâni cred că ne-au oferit răspunsul: nu Messi, Ronaldo sau LeBron James s-au aflat în linia întâi a luptei, nici pe departe, ci eroii anonimi din sistemul sanitar mondial.

Sursa foto: Profimedia Images / Blondet Eliot/ABACA

Distanțarea, soluția de avarie

Pas cu pas, sportul își va recăpăta emoția tribunelor (vom vedea exact de când). Va fi însă un preț de plătit: va fi nevoie de respectarea distanțării sociale. Acest lucru nu s-ar putea traduce, printre altele, prin încasări mai mici, deci, implicit, scumpirea biletelor de acces.

Va fi doar la latitudinea fiecăruia cum va gestiona situația: cluburile (de orice fel) pe de-o parte, spectatorii de cealaltă. Vor mai fi oamenii de acord să-și dea "ultimul ban" pentru Pay-per-view după ce memoria recentă reține problemele din pandemie legate de asigurarea hranei, a hârtiei igienice sau a plății tuturor facturilor?

Sursa foto: KAY NIETFELD / AFP / Profimedia

Pierderi masive pentru sportul mondial din cauza Covid-19

Marile întreceri de pe Mapamond au înregistrat pierderi semnificative în perioada pandemiei. În plus, nici următoarele luni nu se anunță a fi grozave.

Sigur, marile competiții au fost reluate (cel puțin in fotbal), dar lipsa spectatorilor se va simți din plin în buzunarele cluburilor și ale organizatorilor de pretutindeni.

Fără el, "Măria Sa Spectatorul", sportul nu va mai fi niciodată la fel, iar spectacolul și mai ales aspectul financiar vor avea de suferit.

Cele mai importante ligi din SUA (MLB, MLS, NHL, NBA și NFL) au înregistrat pierderi cumulate de peste 5.5 miliarde de dolari. Ce să mai vorbim despre Jocurile Olimpice, acolo unde avem restanțe de 6 miliarde de dolari. Speranțele niponilor se leagă de disputarea Olimpiadei în 2021, dar fără aportul fanilor pagubele vor rămâne important.

Dacă trecem la Marea Britanie, acolo sporturile "adună" piederi de 850 de milioane de dolari (cricket, rugby, etc). Fotbalul ocupă un loc aparte in Regat, iar până și pierderile arată din plin acest fapt: 1.35 miliarde de dolari.

Lucrurile stau rău și pentru Spania, acolo unde sportul rege a adunat și el datorii de un miliard de dolari.

Sursa foto: captură aljazeera.com.

Grafica tv, muzica din arene și bucuria momentului

În dorința de a se apropia cât mai mult de realitate, conducătorii ligilor importante din fotbal au găsit metode prin care să "păcălească" simțurile spectatorului.

Astfel, la meciurile din LaLiga putem observa cum grafica tv modifică o parte a tribunelor pentru a sugera prezența spectatorilor în arenă. În plus, de la stația de amplificare sunt puse înregistrări care să asigure fondul sonor.

În funcție de desfășurarea jocului, din "tribune" se aud încurajări, fluierături, cântece și chiar bucuria fanilor în momentul în care se înscrie. În urmă cu doar trei luni de zile, acest scenariu părea doar o glumă proastă.

Metoda a fost preluată și în Liga 1: la meciul CFR-ului cu FCSB-ul, atmosfera a fost asigurată de fanii care la momentul respectiv o vedeau pe viu pe Sevilla, în Europa League (au fost puse înregistrări de la acea confruntare).

Rămâne de văzut în ce măsură aceste practici vor fi "importate" și în alte sporturi, cum ar fi tenisul.

Sportul alb a anunțat recent că din august vor reveni turneele, iar US Open-ul se va disputa fără spectatori și cu măsuri drastice pentru sportivi.

Sportul în vremea Covid-19 / Camp Nou, înainte de un meci al Barcelonei

Sportul și noua față:

Acest articol face parte din proiectul Lumea în schimbare, o inițiativă HotNews.ro, susținută de Fundația Konrad Adenauer. Opiniile prezentate în materialele proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția partenerului nostru.