Aparate de zbor din SUA, Franta, Marea Britanie, Italia si Canada au lansat, sambata, raiduri aeriene impotriva unor tinte militare din Libia apartinand regimului lui Muammar Gaddafi, in cadrul operatiunii "Odyssey Dawn". Bombardamentele au fost declansate in aceeasi zi in care inalti oficiali americani, din Europa si lumea araba au hotarat, la Paris, in cadrul unui summit special dedicat Libiei, inceperea imediata a operatiunilor militare pentru a proteja civilii ca urmare a luptelor dintre fortele loiale lui Gaddafi si rebeli.

Aparate F-16 ale fortelor danezeFoto: Agerpres/AP

ORA 01:32: Libia cere reunirea de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU, afirmand ca 48 de civili au murit, iar 150 au fost raniti in urma atacurilor aliate.

ORA 00:45: Un oficial american din domeniul securitatii nationale declara ca apararea aeriana a lui Gaddafi a fost "grav afectata" de atacurile aliate.

ORA 00:30: Mii de libieni au inconjurat Bab Al-Aziziyah, cartierul general al lui Gaddafi din Tripoli, promitand sa fie "scuturi umane" si sa-l protejeze impotriva posibilelor raiduri aliate. In multime sunt numerosi copii. Familia lui Gaddafi se afla inauntru.

ORA 00:00: Guvernul libian a calificat drept "barbare" atacurile aliatilor, afirmand ca ele au provocat "suferinte reale" civililor.

ORA 23:55: Muammar Gaddafi ameninta ca va ataca "obiective civile si militare" din Marea Mediterana, potriivit AFP.

ORA 23:50: Muammar Gaddafi rosteste, la televiziunea publica libiana, un discurs despre "agresiunea asupra Libiei".

ORA 23:30: Bombardamentele aliate au lovit baza Mitiga din Tripoli si o baza militara a loialistilor lui Gaddafi de langa Misrata.

ORA 22:50: Potrivit Al Jazeera, Consiliul National al rebelilor coordoneaza atacurile impreuna cu fortele internationale.

ORA 22:45: Televiziunea de stat din Libia a transmis ca "inamicul cruciat" a atacat "tinte civile" din Zuwarah, Tripoli, Misrata, Sirte si Benghazi.

ORA 22:00: SUA au anuntat lansarea a peste 110 rachete Tomahawk impotriva unor tinte libiene, aceasta fiind doar "prima faza" a unei operatii in mai multe etape.

ORA 21:44: Cateva explozii puternice au fost auzite cu putin timp in urma la est de Tripoli, insa originea acestora nu este cunoscuta, anunta AFP.

ORA 20:32: Ministrul american al Apararii, Robert Gates, si-a anulat vizita pe care o avea programata in Rusia, dupa inceperea interventiei militare din Libia.

ORA 19.45: Avioanele franceze de razboi au distrus patru tancuri libiene.

ORA 19.00: Primul atac al avioanelor franceze asupra unui vehicul militar libian a fost la ora 16.45 GMT, a anuntat ministerul francez al Apararii.

ORA 18.50: Aproximativ 20 de avioane au fost implicate in actiunile de sambata, a anuntat purtatorul de cuvant al fortelor armate franceze.

ORA 18.25: Premierul canadian, Stephen Harper: Daca Benghazi cade, regimul lui Gaddafi nu va mai rezista mult, relateaza Reuters.

ORA 18.16 Angela Merkel: Germania nu va lua parte la nici o actiune militara in Libia.

ORA 17.38: In prezent, Italia pune la dispozitie doar bazele sale aeriene pentru actiunile impotriva Libiei si ar putea participa la raidurile aeriene daca este necesar, a anuntat premierul italian Silvio Berlusconi, citat de ANSA.

ORA 17.20: Si avioane de lupta italiene survoleaza Libia, anunta televiziunea Al-Arabiya.

Sarkozy a anuntat ca avioanele franceze impiedica deja atacurile lui Gaddafi in Benghazi si sunt gata sa intervina impotriva blindatelor explicand ca:"Intervenim pentru a permite poporului libian sa-si aleaga singur destinul...operatiunea militara se va sfarsi cand violentele asupra populatiei vor lua sfarsit".

"Mai este timp pentru ca Muammar Gaddafi sa evite ce este mai rau, conformandu-se fara intarziere si fara rezerve tuturor cerintelor comunitatii internationale", a declarat Sarkozy la incheierea unui summit al liderilor occidentali si arabi la palatul Elysee.

Alte declaratii Sarkozy:

  • popoarele arabe vor sa se elibereze de sclavia in care se aflau de mai multi ani
  • viitorul acestor popoare arabe este in mainile lor, dar ele au nevoie de ajutorul nostru
  • in Libia populatia civila este pacifista; nu vrem sa luam decizia in locul lor, lupta pentru liberatate este lupta lor
  • cautam sa stabilim in constiinta mondiala ca nu toleram asemenea actiuni

Mai multe avioane de lupta Rafale survoleaza "intregul teritoriu al Libiei" pentru misiuni de recunoastere, au declarat oficiali din zona militara franceza, relateaza AFP.

Avioanele Rafale au decolat sambata dupa-amiaza din baza Saint-Dizier din estul Frantei.

Aceeasi sursa a declarat ca aceste "misiuni de recunoastere" vor dura toata dupa-amiaza si pana acum avioanele nu au intampinat nici o dificultate, dupa mai multe ore de zbor deasupra teritoriului libian.

Aparatele Rafale sunt folosite in misiuni de atac aerian, de recunoastere si de aparare aeriana.

Ele sunt produse de compania franceza Dassault, special pentru armata acestei tari.

Citeste si:

ULTIMA ORA Avioane de lupta franceze survoleaza Libia

UPDATE Surse: Franta, Marea Britanie si Canada ar putea lansa primele atacuri asupra Libiei, imediat dupa summitul de la Paris. Canada: Avem nevoie de 2 zile pentru a pregati misiunea