Bucuresti punkt Bonn, emisiune HotNews.ro - DW

Cristian Sima: Inflatia galopanta va reveni in toata Europa, America si Romania la sfarsitul acestui an

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 2 aprilie 2009, 18:30 Actualitate | Internaţional


Cristian Sima
Foto: Hotnews
Analistul economic Cristian Sima a discutat online cu cititorii HotNews.ro. Temele de discutie au fost conjunctura economica din Romania, imprumutul cu FMI si summitul G20. Cele mai bune intrebari se vor regasi in emisiunea "Bucuresti punkt Bonn", realizata de HotNews.ro si Deutsche Welle.
 • Intalnirea s-a incheiat
 • Intrati in articol pentru a vedea raspunsurile invitatului
Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 aura

  Buna ziua, d-le Sima. Ce sanse dati acestei inalniri de la Londra, in conditiile in care cele mai puternice economii au avut pana acum numeroase divergente? Mai mult, cred ca aceasta criza se manifesta diverit in functie de zona (tari sarace, mai putin sarace sau foarte dezvoltate) Cat de mult conteaza acest lucru in deciziile care vor fi luate.
  Si mai o intrebare personala - cum ati pune problema daca ati fi unul dintre reprezentatii celor 20 de tari prezente la aceasta reuniune. Multumesc!

  • Cristian Sima

   Reuniunea de la Londra nu va aduce nimic nou, va fi chiar o deceptie. Atata timp cat acordurile de la Bretton Woods nu se vor tranfosrma in acorduri noi, cu o moneda de referinta si de refugiu stabilita de toti cei 20 si atat timp cat gaurile virtuale vor fi acoperite din bani de la bugetele statelor participante, criza nu va putea fi rezolvata. Evident, tarile sarace vor suferi mult mai mult decat tarile bogate, pentru simplul fapt ca resursele lor bugetare sunt limitate.

 • Întrebarea nr. 2 Silviu Dorobantu

  1. Credeti ca se vor face presiuni la summit pentru ajutorarea bancilor si daca aceasta politica e sanatoasa?
  2. Cat credeti ca dureaza pana la revenirea optimismului pe pietele de capital ? Va fi mult dupa primele semne de revigorare ale economiei?
  3. E o solutie sa se puna accentul pe lucrari de infrastructura/ investitii de stat pentru iesirea din criza cum se vehiculeaza la noi sau e numai o fatada pentru imbogatirea unora care castiga aceste contracte cu statul?

  • Cristian Sima

   1. Ajutorarea sistemului bancar pare esentiala pentru guvernareaObama atata timp cat nu se va apela la selectia naturala si la falimentarea numitor banci, sistemul bancar nu va fi salvat. Optimismul in sitemul bancar va reveni cand Fed va majora dobanzile.
   3. Orice dolar investit in infrastuctura stradala sau informatica va aduce un dolar in plus la PIB. Aceasta este singura solutie.

 • Întrebarea nr. 3 anonim

  Domnule Sima ati spus ca primul semn de iesire din criza va fi o crestere a dobanzii din partea FED, totusi pietele dau semne ca anticipeaza sfarsitul crizei..ce alte semnale mai putem urmari in acest sens?
  Si doi,cum credeti ca vor trage rapid bani din piata bancile centrale astfel incat sa nu se ajunga la inflatie galopanta,sau hiper-inflatie, odata ce fluxurile monetare vor reveni aproape de normal?

  • Cristian Sima

   Inflatai galopanta va reveni in toata Europa, America si Romania la sfarsitul acestui an, iar ridicarea dobanzii FED va atenua aceasta inflatie. Pana atunci, niciun semn de refacere...

 • Întrebarea nr. 4 Irina

  Buna ziua d/le Sima. Care credeti ca ar trebui sa fie pozitia (interesele) Romaniei vis a vis divergentele intre America si UE (Franta, Germania) care marcheaza G20 acum?

  • Cristian Sima

   Romania trebuie sa sustina cu orice pret noi acorduri de polticca monetara care sa le inlocuiasca pe cel de la Bretton Woods. Romania sta cel mai putin prost dintre economiile emergente dar isi poate pierde tot avantajul la masa negocierilor.

 • Întrebarea nr. 5 Flo

  Buna ziua
  Credeti ca masurile luate in cadrul G20 ar putea duce la o revigorare a bursei?sau si asa am fi inca departe de revigorarea burselor!
  Multumesc!

  • Cristian Sima

   G 20 va duce la o revigorare a bursei pe termen scunt, max 2 zile, dupa care trendul descendent va domina situatia economica mondiala

 • Întrebarea nr. 6 sabertooth

  Credeti ca se va ajunge la un punct de vedere comun in aceasta privinta?

  Am in vedere pozitia Frantei/Germaniei care vor o reglementare clara a acestei probleme, in timp ce China are o pozitie mai "nuantata".

  • Cristian Sima

   Paradisurile fiscale vor fi interzise mai putin Cipru, Luxemburg, Macao, ceea ce va schimba foarte putin din situatia actuala.

 • Întrebarea nr. 7 irina

  buna ziua!

  ce ar presupune inasprirea regulilor financiare, ceruta, am inteles, la unison de catre germania si franta la aceasta reuniune? este vorba doar de limitarea paradisurilor fiscale?
  am citit o declaratie a presedintelui nicolas sarkozy, care spunea ca o astfel de masura va ajuta lumea SA CREADA CA se va iesi mai repede din criza. asta e tot ce se poate face?

  va multumesc.

  • Cristian Sima

   Interzicerea paradisurilor fiscale nu va rezolva criza. Dimpotriva.

 • Întrebarea nr. 8 Bogdan

  1.Cat credeti ca mai dureaza cresterile pe bursa si care ar mai putea fi motivul acestor cresteri viitoare(ca eu unul nu vad vre-unul?
  2. Vom mai vedea noi minime anul acesta?

  • Cristian Sima

   Cresterile pe bursa sunt datorate optimismului exagerat, nu e sigur ca vom vedea noi minime dar vom vedea noi scaderi drastice. Economia reala abia incepe sa realizeze ca este intr-o criza profunda.

 • Întrebarea nr. 9 ami

  1) In ce domenii ar trebui sa intervina cu prioritate statul?
  2) Reducerea consumului se bazeaza exclusiv pe lipsa accesului la lichidati? Nu cumva mai devreme sau mai tarziu anumite domenii ajungeau in acest punct de relativa "saturatie".
  3) Care considerati ca vor fi schimbarile majore in economiile capitaliste? (se pare ca teoria curenta nu se mai aplica)
  4) Cum explicati costurile relativ ridicate ale creditelor ? Parca intreg sistemul bancar functioneaza ca o singura companie .... concurenta ioc....

  • Cristian Sima

   1. Infrastructura rutiera, infrastruvctura informatica si mai ales ar trebi sa reduca drastic impozitul pe salarii pentru a scoate munca de la negru in circuitul alb.
   2. Lichiditatile nu vor aparea curand in piata chiar daca FMI va livra 5 mld BNR.
   3. Schimbarile majore vor fi determinate de socialismul keynsian.
   4. Creditul este foarte scump, dar nimeni nu il acorda. In curand va fi foarte ieftin si nimeni nu il va dori.

 • Întrebarea nr. 10 maria

  Puteti sa estimati cat va dura aceasta criza?
  Care sau cand va fi apogeul?
  Va multumesc!

  • Cristian Sima

   Criza economica va dura cel putin pana in 2013, apogeul va fi anul acesta si anul viitor.

 • Întrebarea nr. 11 dante

  V-am auzit la tembelizor cum recomandati calduros RBS. V-ati schimbat cumva parerea?

  • Cristian Sima

   RBS este o banca nationalizata de statul britanic. Deci, atat timp cat statul britanic va fi actionar al acestei banci, banca este sigura. Din nefericire, RBS vinde unitatea ei din Romania. Cumparatorul va fi mult mai putin sigur decat actualul ei actionar.

 • Întrebarea nr. 12 Mihai

  Avand in vedere recentele presiuni ale Rusiei si Chinei credeti ca se va discuta despre posibilitatea inlocuirii $ ca modeda de rezerva cu o moneda a FMI sau a BM? Se vorbeste despre "DST" ca o moneda neconectata la monedele nationale, pentru a evita deprecierile diverselor valute si probabil in principal a USD. Cum se poate stabili valoarea unui astfel de monede? Va avea o cotatie fixa stabilita de la emitere?

  • Cristian Sima

   Ar fi bine sa inlocuim dolarul cu o moneda de refugiu, dar America este inca suficient de puternica pentru a impiedica acest lucru si o va face cu toate fortele de care dispune. Euro poate sa ajunga la 4,10 lei prin euforia acordului cu FMI, dar spre vara un curs de 4,50 - 4,60 mentinut cu greu de Banca Centrala pare mult mai probabil.

 • Întrebarea nr. 13 Rome

  D-le Sima,
  Credeti ca leul va reveni la valori sub 4 lei (sau apropiate de aceasta valoare)? Si daca da, cand?
  Multumesc!

  • Cristian Sima

   Euro poate sa ajunga la 4,10 lei prin euforia acordului cu FMI, dar spre vara un curs de 4,50 - 4,60 mentinut cu greu de Banca Centrala pare mult mai probabil.

 • Întrebarea nr. 14 Victor

  1. Credeti ca toate bancile-mama care au semnat acordul de la Viena il vor respecta?
  2. Apreciati ca este posibil ca UE sa renunte la obligativitatea miscarii libere a fluxurilor de capital intre tarile membre?

  • Cristian Sima

   Bancile mama dispun de banii pe care ii vor recupera de la BNR din rezerbele minime obligatorii dar fiinf proprietarii lor, vor face ce cred de cuviinta cu acesti bani. Nimeni nu ii poate impiedica.
   2. Nu

 • Întrebarea nr. 15 Amza Iulian

  1. Cum vedeti cursul Euro-RON in urmatoarea perioada de timp? Va scade la 4,1 Ron cum sugereaza unele banci, va ramane la 4,2-4,3 sau va creste la 4,8 ?

  • Cristian Sima

   Va scadea si la 4,1 poate dar spre sfarsitul anului va atinge si 4,8 sau pe aproape.

 • Întrebarea nr. 16 mike

  care dintre valutele principale de pe piata credeti ca va trece cel mai bine prin criza ? ( is va pastra valoarea si va fi cea mai stabila in comparatie cu celelalte ).

  • Cristian Sima

   Volatilitatea valutelor va fi extrem de mare in urmatoarea perioada.

 • Întrebarea nr. 17 doru

  domnule sima, cat de mult ne va incovoia banii pe care va trebui sa-i platim inapoi la fmi? cat de bine ne vom simti in urmatorii ani? din ce vom face banii astia pe care va trebui sa-i dam inapoi?

  • Cristian Sima

   Anul viitor, FMI s-ar putea sa nu mai aiba acesti bani de imprumutat. Tinand cont ca plateam rezervele minime obligatorii ale bancilor cu 2,9% faptul ca BNR va plati FMI cu 3,5% nu este o catastrofa. Sa speram ca banii retyrnati bancilor se vor reintoarce in sistemul de creditare.

 • Întrebarea nr. 18 florinel

  d-le sima credeti ca EUR/USD vom ajunge la paritate sau vom vedea un curs de 2$ pt un euro?

  • Cristian Sima

   Nu vom ajunge la paritate decat atunci cand America nu va avea datori si va avea din criza. America are nevoie de o moneda slaba pentru a-si plati uriasele datorii.
   2 dolari pentru un euro e greu de crezut, dar 1,60 este probabil.

 • Întrebarea nr. 19 dan

  Cit de viabila e propunerea pt o noua moneda? Am vazut ca ati facut referire la ea

  • Cristian Sima

   Avem nevoie de un nou sistem de referinta. La inceput a fost aurul, apoi dolarul,. Niciunul dintre ele nu mai este viabil.

 • Întrebarea nr. 20 fonf

  credeti ca, avand o noua guvernare, vom fi in stare sa profitam de fondurile europene la care putem accede pentru a indulci putin situatia economica a tarii intr-o perioada de criza? care ar fi directiile in care ar trebui sa se indrepte investitiile in perioada asta?

  • Cristian Sima

   Fondurile structurale europene pot fi accesate doar de catre investitorii care doresc sa produca riscand o parte din averea personala. Excrocheriile in acest domeniu nu vor mai functiona. Investitiile ar trebui sa se desfasoare in domeniul energiile verzi - solare sau eoliana si mai ales in domeniul producerii de alimente.

 • Întrebarea nr. 21 Florina

  Exista in momentul acesta lideri (fie ei politici sau de opinie) care sa forteze reformarea din temelii a sistemului financiar mondial? Daca da, care sint?

  • Cristian Sima

   Obama ar trebui sa fie unul dintre ei, ceilalti vor aparea in perioada de criza. Marile figuri carismatice s-au nascut si au evoluat intr-o perioada de criza.

 • Întrebarea nr. 22 bancher

  ce banci sunt cele mai destepte in perioada asta in romania? cele care dau credite sau cele care nu? pana la urma, acordarea de credite inseamna ca banca va obtine un venit pe termen mediu sau lung, nu?

  • Cristian Sima

   Cum nicio banca nu da niciun fel de credit, greu de crezut ca vor trece usor peste criza. Au nevoie sa isi asume riscuri in perioada de criza.

 • Întrebarea nr. 23 iONUTZ

  Nu credeti ca aceasta criza se datoreaza si faptului ca majoritatea au vrut sa cistige tot mai mult si foarte repede... De ce nimeni nu aduce in discutie aspectele morale care afecteaza tot mai mult sociatatea ???

  • Cristian Sima

   Toti, includiv dvs, incercati sa castigati at mai mult si cat mai repede. Daca veti arde etapele, veti fi ars de valtoarea trendului.

 • Întrebarea nr. 24 mihai

  Care credeti ca va fi comportamentul real al bancilor din Romania dupa scaderea rezervelor minime obligatorii? Isi vor respecta gentlemen-agreement-ul de a lasa banii in tara?

  • Cristian Sima

   Banca Nationala spera ca rezervele minime retrocedate sa intre in circuitul de creditare. Exista posibilitatea ca aceste banci sa nu isi respecte angajamentul. De aceea, trebuie sa fim pregatiti pentru ambele cazuri.

 • Întrebarea nr. 25 cont

  acum cateva luni, tot la o intalnire la hotnews, ati laudat RBS. acuma RBS pleaca. ce sa intelegem din asta? ca, de fapt, nu erau asa stabili pe cat credeati sau ca romania e prea putin importanta pentru piata financiara europeana?

  • Cristian Sima

   RBS este o banca de stat. Apartine statului britanic. De aceea, am spus ca este sigura. Si a fost sigura pana astazi. Daca maine isi va schimba proprietarul, raspunsul va fi diferit , in functie de proprietar.
   RBS vinde unitatea din Romania desi profitabila, pentru a adauga ceva la lichiditatile de care are nevoie.

 • Întrebarea nr. 26 criza

  vedem ca semnele crizei, pentru cei din patura medie, inseamna preturi marite la orice produs care are o cat mai mica legatura cu importurile. care este semnul pe care trebuie, insa, sa-l cautam pentru a stii ca iesim din criza? ca de ieftinit ceva nu cred c-o sa se ieftineasca vreodata in romania, indiferent de situatia economica.

  • Cristian Sima

   Semnul incetarii crizei il va da FED-ul prin marirea dobanzii pe dolar. Pana atunci, vom continua sa suferim.

 • Întrebarea nr. 27 Vali

  Ce fel de metode de economisire recomandati in pentru 2009 - 2010?

  Depozitele in orice moneda sunt o solutie avand in vedere inflatia prognozata? (suma avuta in vedere este intre 3000 - 10000 eur).

  Multumesc

  • Cristian Sima

   Metodele de economisire pe termen lung cele mai sigure raman cladirile. Depozitele raman o solutie, dar inflatia va fi intr-un an galopanta.

 • Întrebarea nr. 28 radu

  Ceea ce se intampla pe bursele din lume acum este o "exuberanta irationala"? Cand va apare trendul descrescator?

  • Cristian Sima

   Trendul descrescator va reaparea foarte curand.

 • Întrebarea nr. 29 ionut

  1.Care credeti ca va fi valuta cea mai sigura pe termen scurt(un an),dolarul sau euro?

  2.Credeti ca trendul descendent va mai continua pe bursele globale?

  Va multumesc

  • Cristian Sima

   1.Yenul
   2. Nu

 • Întrebarea nr. 30 gigel

  "Gordon Brown: Liderii G20 au decis sa cheltuiasca cinci trilioane de dolari pentru redresarea economiei mondiale. Premierul britanic Gordon Brown a anuntat joi, intr-o conferinta de presa organizata la Londra, ca liderii G20 au cazut de acord asupra unui important plan de stimulare a economiei mondiale, care include intarirea legislatiei privind fondurile de investitii si paradisurile fiscale, precum si reglementarea mai stricta a sistemul financiar global." - credeti ca e deajuns? ce ar trebui sa faca in plus?

  • Cristian Sima

   Nu este de ajuns. Este nevoie de un plan global de reorganizare a monedei de referinte sau a unei valori de refugiu si mai ales este nevoie de un plan de investitii global in infrastructura. Singurul care va duce la o crestere economica rapida.

 • Întrebarea nr. 31 Vali

  Cat de grav credeti ca va fi afectat domeniul IT din romania, tinand cont ca o foarte mare parte din firme lucreaza in regim de outsourcing?

  • Cristian Sima

   Domeniul IT a depins foarte mult de contractele cu statul. Statul roman nu mai are bani pentru asa ceva, deci criza se va agrava.

 • Întrebarea nr. 32 McLain-de-pe-AGF

  Salutari de la Ploiesti...

  La inceputul anului, Guvernul a redus la zero impozitul pe dobanzi, dar bancile au crescut dobanda pasiva la 15% si peste imediat dupa aceea? De ce credeti ca bancile au facut acest lucru? (desi era clar ca oamenii vor veni cu banii la banca)
  Ministerul de Finante a emis titluri de stat anul acesta cu dobanzi intre 11 si 13%. Daca bancile au atras depozite cu dobanzi de peste 15%, in ce active credeti ca vor plasa acesti bani ca sa iasa in profit?
  Cum credeti ca vor evolua dobanzile pasive in Romania?

  • Cristian Sima

   Bancile au nevoie de lichiditati si platesc mult mai mult decat trebuie pentru a avea aceste lichiditati. Nu neaparat va fi o solutie castigatoare, dimpotriva.

 • Întrebarea nr. 33 paranoia

  la conferinta de dupa g20 gordon brown a zis ca s-au inteles ca secretul bancar care exista in trecut trebuie sa ia sfarsit. sunteti de acord cu o asemenea masura? daca da, de ce? daca nu, de ce?

  adica de-acum datele clientilor bancilor vor deveni publice? cum ne afecteaza asta pe noi toti? lasand la o parte marii clienti, care pot sa faca masinatiuni complicate, de ce eu, care rulez cateva mii de ron in fiecare luna, trebuie sa am datele publice?

  • Cristian Sima

   Secretul bancar este un subiect pentru statul elvetian care nu face parte din UE si care va ceda foarte greu la presiunile Uniunii Europene.

 • Întrebarea nr. 34 Marius

  Care sunt riscurile care ameninta leul pana la 4.8 pt. un euro la sf. anului? Credeti intr-o ajustare a deficitului de cont curent al Romaniei sub 8%? Credeti ca sub acordul cu FMI bancile vor avea curajul sa plateasca iar dobanzi uriase la lei ca sa speculeze pe leu?

  • Cristian Sima

   Riscurile sunt inflatia si incasarile foarte mici la bugetul de stat, cu 20% mai mici decat anul trecut. Deficitul de cont curent se va ajusta datorita devalorizarii leului, dar va fi din ce in ce mai greu de acoperit, chiar si la 8 %.

 • Întrebarea nr. 35 costin

  Pana la ora asta, reuniunea G20 a luat cateva decizii pe care le enumar mai jos, asa cum apar ele consemnate de HotNew.ro
  -un trilion de dolari acordati institutiilor financiare internationale, dintre care 750 de miliarde de dolari pentru FMI
  - G20 va cheltui cinci trilioane de dolari pentru redresarea economiei mondiale pana la sfarsitul anului viitor.
  - 250 de miliarde de dolari pentru finantarea comertului la nivel mondial
  - scoaterea in afara legii a paradisurilor fiscale
  - noi reguli pentru plata salariilor si bonusurilor directorilor de mari corporatii
  - IMF va vinde rezerve de aur in valoare de miliarde de dolari pentru a ajuta tarile sarace
  - actiuni rapide pentru finalizarea rundei de la Doha (acordul privind comertul)
  - liderii G20 se vor intalni din nou in acest an.

  E mult, e putin fata de asteptari? Credeti ca vor avea efecte de lunga durata asupra economiei mondiale?

  • Cristian Sima

   Tot ce s-a afirmat se facea deja de catre tarile participante. Nu exista niciun plan unitar si mai ales avem nevoie de noi acorduri tip Bretton Woods.

 • Întrebarea nr. 36 Vali

  Care credeti ca este viitorul Bancii Modiale & FMI.
  Este vre-o sansa ca ele sa dispara? Sau din contra, rolul lor va devenii tot mai mare?

  • Cristian Sima

   Cat timp Banca Mondiala si FMI vor mai avea bani de imprumutat, vor avea si un rol. Depinde pana cand.

 • Întrebarea nr. 37 fmi

  "liderii G20 au hotarat sa suplimenteze fondurile FMI si ale altor institutii financiare cu un trilion de dolari" - nu credeti ca v-ati grabit cand ati spus ca anul viitor fmi n-ar mai fi avut bani? se pare ca e bine finantat. poate ne-ar fi dat si mai mult la anul. ne-ar fi fost mai bine daca am fi deschis un acord pe o suma mai mare?

  • Cristian Sima

   De inca un trilion de dolari are America, care va apela intr-un tarziu si ea la FMI. Problema acestei crize este ca nu stim cati bani s-a pierdut si de cati bani avem nevoie ca sa acoperim gaurile existente. Nu stim nici noi, nici bancile care au nevoie de acesti bani. Caracatita este imensa.

 • Întrebarea nr. 38 Vali

  Sunt tot mai multe semne de aparitie a unei crize alimentare, dintre care cel mai important dupa parerea mea este faptul ca au aparut mari achizitii de terenuri agricole in romania (investitii daneze daca nu ma insel).

  Cum comentati?

  • Cristian Sima

   Totdeauna o perioada de criza s-a transformat spre final intr-o criza alimentara. Alimentele sunt bunurile la cer nimeni nu este dispus sa renunte.

 • Întrebarea nr. 39 Paul

  Credeti ca vor fi falimente in sistemul bancar romanesc? Daca da, peste cit timp credeti ca vor aparea?

  • Cristian Sima

   Atat Banca Nationala, cat si celelalte banci centrale vor evita pe cat posibil falimente de rasunet ale bancilor din tarile respective.

10251 vizualizari

 • pe bune!! (Joi, 2 aprilie 2009, 14:15)

  aura [anonim]

  Buna ziua, d-le Sima. Ce sanse dati acestei inalniri de la Londra, in conditiile in care cele mai puternice economii au avut pana acum numeroase divergente? Mai mult, cred ca aceasta criza se manifesta diverit in functie de zona (tari sarace, mai putin sarace sau foarte dezvoltate) Cat de mult conteaza acest lucru in deciziile care vor fi luate.
  Si mai o intrebare personala - cum ati pune problema daca ati fi unul dintre reprezentatii celor 20 de tari prezente la aceasta reuniune. Multumesc!
  • raspuns (Joi, 2 aprilie 2009, 18:38)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui aura

   Reuniunea de la Londra nu va aduce nimic nou, va fi chiar o deceptie. Atata timp cat acordurile de la Bretton Woods nu se vor tranfosrma in acorduri noi, cu o moneda de referinta si de refugiu stabilita de toti cei 20 si atat timp cat gaurile virtuale vor fi acoperite din bani de la bugetele statelor participante, criza nu va putea fi rezolvata. Evident, tarile sarace vor suferi mult mai mult decat tarile bogate, pentru simplul fapt ca resursele lor bugetare sunt limitate.
  • Inflatia (Vineri, 3 aprilie 2009, 7:18)

   Francu [anonim] i-a raspuns lui aura

   Unele raspunsuri par pertinente, dar asta cu inflatia galopanta, sa nu fie un fel de declaratie de prezicator de cutremure de pe OTV.
 • banci, piete de capital, infrastuctura (Joi, 2 aprilie 2009, 14:21)

  Silviu Dorobantu [anonim]

  1. Credeti ca se vor face presiuni la summit pentru ajutorarea bancilor si daca aceasta politica e sanatoasa?
  2. Cat credeti ca dureaza pana la revenirea optimismului pe pietele de capital ? Va fi mult dupa primele semne de revigorare ale economiei?
  3. E o solutie sa se puna accentul pe lucrari de infrastructura/ investitii de stat pentru iesirea din criza cum se vehiculeaza la noi sau e numai o fatada pentru imbogatirea unora care castiga aceste contracte cu statul?
  • raspuns (Joi, 2 aprilie 2009, 18:40)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Silviu Dorobantu

   1. Ajutorarea sistemului bancar pare esentiala pentru guvernareaObama atata timp cat nu se va apela la selectia naturala si la falimentarea numitor banci, sistemul bancar nu va fi salvat. Optimismul in sitemul bancar va reveni cand Fed va majora dobanzile.
   3. Orice dolar investit in infrastuctura stradala sau informatica va aduce un dolar in plus la PIB. Aceasta este singura solutie.
 • Punct de inflexiune (Joi, 2 aprilie 2009, 14:34)

  anonim [anonim]

  Domnule Sima ati spus ca primul semn de iesire din criza va fi o crestere a dobanzii din partea FED, totusi pietele dau semne ca anticipeaza sfarsitul crizei..ce alte semnale mai putem urmari in acest sens?
  Si doi,cum credeti ca vor trage rapid bani din piata bancile centrale astfel incat sa nu se ajunga la inflatie galopanta,sau hiper-inflatie, odata ce fluxurile monetare vor reveni aproape de normal?
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 18:41)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui anonim

   Inflatai galopanta va reveni in toata Europa, America si Romania la sfarsitul acestui an, iar ridicarea dobanzii FED va atenua aceasta inflatie. Pana atunci, niciun semn de refacere...
 • Romania si G20 (Joi, 2 aprilie 2009, 14:42)

  Irina [anonim]

  Buna ziua d/le Sima. Care credeti ca ar trebui sa fie pozitia (interesele) Romaniei vis a vis divergentele intre America si UE (Franta, Germania) care marcheaza G20 acum?
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 18:43)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Irina

   Romania trebuie sa sustina cu orice pret noi acorduri de polticca monetara care sa le inlocuiasca pe cel de la Bretton Woods. Romania sta cel mai putin prost dintre economiile emergente dar isi poate pierde tot avantajul la masa negocierilor.
 • revigorare (Joi, 2 aprilie 2009, 14:55)

  Flo [anonim]

  Buna ziua
  Credeti ca masurile luate in cadrul G20 ar putea duce la o revigorare a bursei?sau si asa am fi inca departe de revigorarea burselor!
  Multumesc!
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 18:43)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Flo

   G 20 va duce la o revigorare a bursei pe termen scunt, max 2 zile, dupa care trendul descendent va domina situatia economica mondiala
 • Paradisuri fiscale (Joi, 2 aprilie 2009, 15:52)

  sabertooth [utilizator]

  Credeti ca se va ajunge la un punct de vedere comun in aceasta privinta?

  Am in vedere pozitia Frantei/Germaniei care vor o reglementare clara a acestei probleme, in timp ce China are o pozitie mai "nuantata".
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 18:44)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui sabertooth

   Paradisurile fiscale vor fi interzise mai putin Cipru, Luxemburg, Macao, ceea ce va schimba foarte putin din situatia actuala.
 • doar vorbe? (Joi, 2 aprilie 2009, 15:59)

  irina [anonim]

  buna ziua!

  ce ar presupune inasprirea regulilor financiare, ceruta, am inteles, la unison de catre germania si franta la aceasta reuniune? este vorba doar de limitarea paradisurilor fiscale?
  am citit o declaratie a presedintelui nicolas sarkozy, care spunea ca o astfel de masura va ajuta lumea SA CREADA CA se va iesi mai repede din criza. asta e tot ce se poate face?

  va multumesc.
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 18:45)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui irina

   Interzicerea paradisurilor fiscale nu va rezolva criza. Dimpotriva.
 • Piata de capital (Joi, 2 aprilie 2009, 16:18)

  Bogdan [anonim]

  1.Cat credeti ca mai dureaza cresterile pe bursa si care ar mai putea fi motivul acestor cresteri viitoare(ca eu unul nu vad vre-unul?
  2. Vom mai vedea noi minime anul acesta?
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 18:46)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan

   Cresterile pe bursa sunt datorate optimismului exagerat, nu e sigur ca vom vedea noi minime dar vom vedea noi scaderi drastice. Economia reala abia incepe sa realizeze ca este intr-o criza profunda.
 • adevarata criza (Joi, 2 aprilie 2009, 16:28)

  ami [anonim]

  1) In ce domenii ar trebui sa intervina cu prioritate statul?
  2) Reducerea consumului se bazeaza exclusiv pe lipsa accesului la lichidati? Nu cumva mai devreme sau mai tarziu anumite domenii ajungeau in acest punct de relativa "saturatie".
  3) Care considerati ca vor fi schimbarile majore in economiile capitaliste? (se pare ca teoria curenta nu se mai aplica)
  4) Cum explicati costurile relativ ridicate ale creditelor ? Parca intreg sistemul bancar functioneaza ca o singura companie .... concurenta ioc....
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 18:48)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui ami

   1. Infrastructura rutiera, infrastruvctura informatica si mai ales ar trebi sa reduca drastic impozitul pe salarii pentru a scoate munca de la negru in circuitul alb.
   2. Lichiditatile nu vor aparea curand in piata chiar daca FMI va livra 5 mld BNR.
   3. Schimbarile majore vor fi determinate de socialismul keynsian.
   4. Creditul este foarte scump, dar nimeni nu il acorda. In curand va fi foarte ieftin si nimeni nu il va dori.
 • estimari (Joi, 2 aprilie 2009, 17:05)

  maria [anonim]

  Puteti sa estimati cat va dura aceasta criza?
  Care sau cand va fi apogeul?
  Va multumesc!
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 18:49)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui maria

   Criza economica va dura cel putin pana in 2013, apogeul va fi anul acesta si anul viitor.
 • RBS (Joi, 2 aprilie 2009, 17:20)

  dante [anonim]

  V-am auzit la tembelizor cum recomandati calduros RBS. V-ati schimbat cumva parerea?
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 18:50)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui dante

   RBS este o banca nationalizata de statul britanic. Deci, atat timp cat statul britanic va fi actionar al acestei banci, banca este sigura. Din nefericire, RBS vinde unitatea ei din Romania. Cumparatorul va fi mult mai putin sigur decat actualul ei actionar.
 • DST (Joi, 2 aprilie 2009, 17:27)

  Mihai [anonim]

  Avand in vedere recentele presiuni ale Rusiei si Chinei credeti ca se va discuta despre posibilitatea inlocuirii $ ca modeda de rezerva cu o moneda a FMI sau a BM? Se vorbeste despre "DST" ca o moneda neconectata la monedele nationale, pentru a evita deprecierile diverselor valute si probabil in principal a USD. Cum se poate stabili valoarea unui astfel de monede? Va avea o cotatie fixa stabilita de la emitere?
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 18:51)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Ar fi bine sa inlocuim dolarul cu o moneda de refugiu, dar America este inca suficient de puternica pentru a impiedica acest lucru si o va face cu toate fortele de care dispune. Euro poate sa ajunga la 4,10 lei prin euforia acordului cu FMI, dar spre vara un curs de 4,50 - 4,60 mentinut cu greu de Banca Centrala pare mult mai probabil.
 • Paritate Eur/Ron (Joi, 2 aprilie 2009, 18:02)

  Rome [anonim]

  D-le Sima,
  Credeti ca leul va reveni la valori sub 4 lei (sau apropiate de aceasta valoare)? Si daca da, cand?
  Multumesc!
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 18:54)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Rome

   Euro poate sa ajunga la 4,10 lei prin euforia acordului cu FMI, dar spre vara un curs de 4,50 - 4,60 mentinut cu greu de Banca Centrala pare mult mai probabil.
 • Banci si capitaluri care vin si pleaca (Joi, 2 aprilie 2009, 18:08)

  Victor [anonim]

  1. Credeti ca toate bancile-mama care au semnat acordul de la Viena il vor respecta?
  2. Apreciati ca este posibil ca UE sa renunte la obligativitatea miscarii libere a fluxurilor de capital intre tarile membre?
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 18:52)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Victor

   Bancile mama dispun de banii pe care ii vor recupera de la BNR din rezerbele minime obligatorii dar fiinf proprietarii lor, vor face ce cred de cuviinta cu acesti bani. Nimeni nu ii poate impiedica.
   2. Nu
 • Curs (Joi, 2 aprilie 2009, 18:12)

  Amza Iulian [anonim]

  1. Cum vedeti cursul Euro-RON in urmatoarea perioada de timp? Va scade la 4,1 Ron cum sugereaza unele banci, va ramane la 4,2-4,3 sau va creste la 4,8 ?
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 18:53)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Amza Iulian

   Va scadea si la 4,1 poate dar spre sfarsitul anului va atinge si 4,8 sau pe aproape.
 • evolutie monezi (Joi, 2 aprilie 2009, 18:32)

  mike [anonim]

  care dintre valutele principale de pe piata credeti ca va trece cel mai bine prin criza ? ( is va pastra valoarea si va fi cea mai stabila in comparatie cu celelalte ).
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 18:55)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui mike

   Volatilitatea valutelor va fi extrem de mare in urmatoarea perioada.
 • fmi (Joi, 2 aprilie 2009, 18:54)

  doru [anonim]

  domnule sima, cat de mult ne va incovoia banii pe care va trebui sa-i platim inapoi la fmi? cat de bine ne vom simti in urmatorii ani? din ce vom face banii astia pe care va trebui sa-i dam inapoi?
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 18:59)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui doru

   Anul viitor, FMI s-ar putea sa nu mai aiba acesti bani de imprumutat. Tinand cont ca plateam rezervele minime obligatorii ale bancilor cu 2,9% faptul ca BNR va plati FMI cu 3,5% nu este o catastrofa. Sa speram ca banii retyrnati bancilor se vor reintoarce in sistemul de creditare.
 • intrebare pt domnul sima (Joi, 2 aprilie 2009, 18:55)

  florinel [anonim]

  d-le sima credeti ca EUR/USD vom ajunge la paritate sau vom vedea un curs de 2$ pt un euro?
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 19:01)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui florinel

   Nu vom ajunge la paritate decat atunci cand America nu va avea datori si va avea din criza. America are nevoie de o moneda slaba pentru a-si plati uriasele datorii.
   2 dolari pentru un euro e greu de crezut, dar 1,60 este probabil.
 • Moneda noua (Joi, 2 aprilie 2009, 18:57)

  dan [anonim]

  Cit de viabila e propunerea pt o noua moneda? Am vazut ca ati facut referire la ea
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 19:02)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui dan

   Avem nevoie de un nou sistem de referinta. La inceput a fost aurul, apoi dolarul,. Niciunul dintre ele nu mai este viabil.
 • fonduri (Joi, 2 aprilie 2009, 18:59)

  fonf [anonim]

  credeti ca, avand o noua guvernare, vom fi in stare sa profitam de fondurile europene la care putem accede pentru a indulci putin situatia economica a tarii intr-o perioada de criza? care ar fi directiile in care ar trebui sa se indrepte investitiile in perioada asta?
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 19:04)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui fonf

   Fondurile structurale europene pot fi accesate doar de catre investitorii care doresc sa produca riscand o parte din averea personala. Excrocheriile in acest domeniu nu vor mai functiona. Investitiile ar trebui sa se desfasoare in domeniul energiile verzi - solare sau eoliana si mai ales in domeniul producerii de alimente.
 • lideri (Joi, 2 aprilie 2009, 19:01)

  Florina [anonim]

  Exista in momentul acesta lideri (fie ei politici sau de opinie) care sa forteze reformarea din temelii a sistemului financiar mondial? Daca da, care sint?
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 19:05)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florina

   Obama ar trebui sa fie unul dintre ei, ceilalti vor aparea in perioada de criza. Marile figuri carismatice s-au nascut si au evoluat intr-o perioada de criza.
 • banci (Joi, 2 aprilie 2009, 19:01)

  bancher [anonim]

  ce banci sunt cele mai destepte in perioada asta in romania? cele care dau credite sau cele care nu? pana la urma, acordarea de credite inseamna ca banca va obtine un venit pe termen mediu sau lung, nu?
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 19:06)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui bancher

   Cum nicio banca nu da niciun fel de credit, greu de crezut ca vor trece usor peste criza. Au nevoie sa isi asume riscuri in perioada de criza.
 • Intrebare (Joi, 2 aprilie 2009, 19:02)

  iONUTZ [anonim]

  Nu credeti ca aceasta criza se datoreaza si faptului ca majoritatea au vrut sa cistige tot mai mult si foarte repede... De ce nimeni nu aduce in discutie aspectele morale care afecteaza tot mai mult sociatatea ???
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 19:08)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui iONUTZ

   Toti, includiv dvs, incercati sa castigati at mai mult si cat mai repede. Daca veti arde etapele, veti fi ars de valtoarea trendului.
 • Incredre in banci (Joi, 2 aprilie 2009, 19:02)

  mihai [anonim]

  Care credeti ca va fi comportamentul real al bancilor din Romania dupa scaderea rezervelor minime obligatorii? Isi vor respecta gentlemen-agreement-ul de a lasa banii in tara?
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 19:09)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihai

   Banca Nationala spera ca rezervele minime retrocedate sa intre in circuitul de creditare. Exista posibilitatea ca aceste banci sa nu isi respecte angajamentul. De aceea, trebuie sa fim pregatiti pentru ambele cazuri.
 • rbs (Joi, 2 aprilie 2009, 19:04)

  cont [anonim]

  acum cateva luni, tot la o intalnire la hotnews, ati laudat RBS. acuma RBS pleaca. ce sa intelegem din asta? ca, de fapt, nu erau asa stabili pe cat credeati sau ca romania e prea putin importanta pentru piata financiara europeana?
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 19:10)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui cont

   RBS este o banca de stat. Apartine statului britanic. De aceea, am spus ca este sigura. Si a fost sigura pana astazi. Daca maine isi va schimba proprietarul, raspunsul va fi diferit , in functie de proprietar.
   RBS vinde unitatea din Romania desi profitabila, pentru a adauga ceva la lichiditatile de care are nevoie.
 • semne (Joi, 2 aprilie 2009, 19:07)

  criza [anonim]

  vedem ca semnele crizei, pentru cei din patura medie, inseamna preturi marite la orice produs care are o cat mai mica legatura cu importurile. care este semnul pe care trebuie, insa, sa-l cautam pentru a stii ca iesim din criza? ca de ieftinit ceva nu cred c-o sa se ieftineasca vreodata in romania, indiferent de situatia economica.
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 19:11)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui criza

   Semnul incetarii crizei il va da FED-ul prin marirea dobanzii pe dolar. Pana atunci, vom continua sa suferim.
 • Metode de economisire (Joi, 2 aprilie 2009, 19:09)

  Vali [anonim]

  Ce fel de metode de economisire recomandati in pentru 2009 - 2010?

  Depozitele in orice moneda sunt o solutie avand in vedere inflatia prognozata? (suma avuta in vedere este intre 3000 - 10000 eur).

  Multumesc
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 19:14)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vali

   Metodele de economisire pe termen lung cele mai sigure raman cladirile. Depozitele raman o solutie, dar inflatia va fi intr-un an galopanta.
 • bursa (Joi, 2 aprilie 2009, 19:10)

  radu [anonim]

  Ceea ce se intampla pe bursele din lume acum este o "exuberanta irationala"? Cand va apare trendul descrescator?
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 19:14)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui radu

   Trendul descrescator va reaparea foarte curand.
 • criza (Joi, 2 aprilie 2009, 19:11)

  ionut [anonim]

  1.Care credeti ca va fi valuta cea mai sigura pe termen scurt(un an),dolarul sau euro?

  2.Credeti ca trendul descendent va mai continua pe bursele globale?

  Va multumesc
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 19:15)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui ionut

   1.Yenul
   2. Nu
 • g20 (Joi, 2 aprilie 2009, 19:11)

  gigel [anonim]

  "Gordon Brown: Liderii G20 au decis sa cheltuiasca cinci trilioane de dolari pentru redresarea economiei mondiale. Premierul britanic Gordon Brown a anuntat joi, intr-o conferinta de presa organizata la Londra, ca liderii G20 au cazut de acord asupra unui important plan de stimulare a economiei mondiale, care include intarirea legislatiei privind fondurile de investitii si paradisurile fiscale, precum si reglementarea mai stricta a sistemul financiar global." - credeti ca e deajuns? ce ar trebui sa faca in plus?
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 19:16)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui gigel

   Nu este de ajuns. Este nevoie de un plan global de reorganizare a monedei de referinte sau a unei valori de refugiu si mai ales este nevoie de un plan de investitii global in infrastructura. Singurul care va duce la o crestere economica rapida.
 • Criza in IT (Joi, 2 aprilie 2009, 19:13)

  Vali [anonim]

  Cat de grav credeti ca va fi afectat domeniul IT din romania, tinand cont ca o foarte mare parte din firme lucreaza in regim de outsourcing?
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 19:17)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vali

   Domeniul IT a depins foarte mult de contractele cu statul. Statul roman nu mai are bani pentru asa ceva, deci criza se va agrava.
 • Intrebare pentru Dl. Sima (Joi, 2 aprilie 2009, 19:14)

  McLain-de-pe-AGF [anonim]

  Salutari de la Ploiesti...

  La inceputul anului, Guvernul a redus la zero impozitul pe dobanzi, dar bancile au crescut dobanda pasiva la 15% si peste imediat dupa aceea? De ce credeti ca bancile au facut acest lucru? (desi era clar ca oamenii vor veni cu banii la banca)
  Ministerul de Finante a emis titluri de stat anul acesta cu dobanzi intre 11 si 13%. Daca bancile au atras depozite cu dobanzi de peste 15%, in ce active credeti ca vor plasa acesti bani ca sa iasa in profit?
  Cum credeti ca vor evolua dobanzile pasive in Romania?
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 19:18)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui McLain-de-pe-AGF

   Bancile au nevoie de lichiditati si platesc mult mai mult decat trebuie pentru a avea aceste lichiditati. Nu neaparat va fi o solutie castigatoare, dimpotriva.
 • secretul bancar (Joi, 2 aprilie 2009, 19:15)

  paranoia [anonim]

  la conferinta de dupa g20 gordon brown a zis ca s-au inteles ca secretul bancar care exista in trecut trebuie sa ia sfarsit. sunteti de acord cu o asemenea masura? daca da, de ce? daca nu, de ce?

  adica de-acum datele clientilor bancilor vor deveni publice? cum ne afecteaza asta pe noi toti? lasand la o parte marii clienti, care pot sa faca masinatiuni complicate, de ce eu, care rulez cateva mii de ron in fiecare luna, trebuie sa am datele publice?
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 19:19)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui paranoia

   Secretul bancar este un subiect pentru statul elvetian care nu face parte din UE si care va ceda foarte greu la presiunile Uniunii Europene.
 • 4.8 pt un euro? (Joi, 2 aprilie 2009, 19:16)

  Marius [anonim]

  Care sunt riscurile care ameninta leul pana la 4.8 pt. un euro la sf. anului? Credeti intr-o ajustare a deficitului de cont curent al Romaniei sub 8%? Credeti ca sub acordul cu FMI bancile vor avea curajul sa plateasca iar dobanzi uriase la lei ca sa speculeze pe leu?
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 19:20)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marius

   Riscurile sunt inflatia si incasarile foarte mici la bugetul de stat, cu 20% mai mici decat anul trecut. Deficitul de cont curent se va ajusta datorita devalorizarii leului, dar va fi din ce in ce mai greu de acoperit, chiar si la 8 %.
 • masuri G20 (Joi, 2 aprilie 2009, 19:16)

  costin [anonim]

  Pana la ora asta, reuniunea G20 a luat cateva decizii pe care le enumar mai jos, asa cum apar ele consemnate de HotNew.ro
  -un trilion de dolari acordati institutiilor financiare internationale, dintre care 750 de miliarde de dolari pentru FMI
  - G20 va cheltui cinci trilioane de dolari pentru redresarea economiei mondiale pana la sfarsitul anului viitor.
  - 250 de miliarde de dolari pentru finantarea comertului la nivel mondial
  - scoaterea in afara legii a paradisurilor fiscale
  - noi reguli pentru plata salariilor si bonusurilor directorilor de mari corporatii
  - IMF va vinde rezerve de aur in valoare de miliarde de dolari pentru a ajuta tarile sarace
  - actiuni rapide pentru finalizarea rundei de la Doha (acordul privind comertul)
  - liderii G20 se vor intalni din nou in acest an.

  E mult, e putin fata de asteptari? Credeti ca vor avea efecte de lunga durata asupra economiei mondiale?
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 19:22)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui costin

   Tot ce s-a afirmat se facea deja de catre tarile participante. Nu exista niciun plan unitar si mai ales avem nevoie de noi acorduri tip Bretton Woods.
 • Banca Mondiala (Joi, 2 aprilie 2009, 19:16)

  Vali [anonim]

  Care credeti ca este viitorul Bancii Modiale & FMI.
  Este vre-o sansa ca ele sa dispara? Sau din contra, rolul lor va devenii tot mai mare?
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 19:22)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vali

   Cat timp Banca Mondiala si FMI vor mai avea bani de imprumutat, vor avea si un rol. Depinde pana cand.
 • fmi (Joi, 2 aprilie 2009, 19:17)

  fmi [anonim]

  "liderii G20 au hotarat sa suplimenteze fondurile FMI si ale altor institutii financiare cu un trilion de dolari" - nu credeti ca v-ati grabit cand ati spus ca anul viitor fmi n-ar mai fi avut bani? se pare ca e bine finantat. poate ne-ar fi dat si mai mult la anul. ne-ar fi fost mai bine daca am fi deschis un acord pe o suma mai mare?
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 19:24)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui fmi

   De inca un trilion de dolari are America, care va apela intr-un tarziu si ea la FMI. Problema acestei crize este ca nu stim cati bani s-a pierdut si de cati bani avem nevoie ca sa acoperim gaurile existente. Nu stim nici noi, nici bancile care au nevoie de acesti bani. Caracatita este imensa.
 • Criza alimentara (Joi, 2 aprilie 2009, 19:20)

  Vali [anonim]

  Sunt tot mai multe semne de aparitie a unei crize alimentare, dintre care cel mai important dupa parerea mea este faptul ca au aparut mari achizitii de terenuri agricole in romania (investitii daneze daca nu ma insel).

  Cum comentati?
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 19:25)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vali

   Totdeauna o perioada de criza s-a transformat spre final intr-o criza alimentara. Alimentele sunt bunurile la cer nimeni nu este dispus sa renunte.
 • Banci (Joi, 2 aprilie 2009, 19:23)

  Paul [anonim]

  Credeti ca vor fi falimente in sistemul bancar romanesc? Daca da, peste cit timp credeti ca vor aparea?
  • 1 (Joi, 2 aprilie 2009, 19:27)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Paul

   Atat Banca Nationala, cat si celelalte banci centrale vor evita pe cat posibil falimente de rasunet ale bancilor din tarile respective.
 • Fondul proprietatea (Joi, 2 aprilie 2009, 19:28)

  Vali [anonim]

  Care credeti ca este viitorul Fondului Proprietatea?

  Recomandati pastrarea / achizitionarea actiunilor la acest fond (prin piata nereglementata)?

  Puteti estima o data pentru listarea acestuia?
 • banci (Joi, 2 aprilie 2009, 19:29)

  McLain [anonim]

  Daca ati fi banca acum, ce forme sau ce ramuri economice ati credita cu precadere?
 • Romania (Joi, 2 aprilie 2009, 19:29)

  Florin [anonim]

  In prezent in Romania situatie e bunicica fata de Ungaria care a intrat in 2004 in UE si nu se vede nici o schimbare.Sper doar liderii tarii noastre si cei mondiali sa gaseasca o solutie cat mai curand, astfel sunt sigur (urmeaza intrebarea) : Se va starni un razboi in urma acestei crize ?
 • final (Joi, 2 aprilie 2009, 19:30)

  Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro]

  Multumim pentru intrebarile postate in cadrul acestei intalniri online. Multumiri si domnului Sima pentru prezenta in redactia HotNews.ro.
  Va reamintesc, cele mai interesante intrebari se vor regasi in emisiunea Bucuresti Punkt Bonn, realizata de Radio Deutche Welle si HotNews.ro. Inregistrarea video/audio a emisiunii va fi postata pe site vineri, dupa ora 17:00.
  Pe saptamana viitoare!:)
 • america (Joi, 2 aprilie 2009, 19:36)

  stefan [anonim]

  Ati spus ca" America are nevoie de o moneda slaba pentru a-si plati uriasele datorii. "

  Statele Unite au cel mai mare raport intre datorii si PIB din istoria lor, undeva pe la 350%.
  Datoriile se pot stinge in doua moduri: plata sau default.

  In aceste conditii, cand ei sunt dispusi sa mai arunce cateva trilioane (pe care nu le au) in foc, in ce masura credeti ca ei chiar au de gand sa plateasca aceste datorii?
 • :) (Joi, 2 aprilie 2009, 19:44)

  danu [anonim]

  dupa dvs,se va intra in depresiune economica sau nu?daca da,si ro?
 • infrastructura (Joi, 2 aprilie 2009, 19:48)

  alex.dumitrascu [anonim]

  Spuneti ca investitiile in infrastructura duc sigur la crestere economica.
  Desigur, duc la cresterea PIB, dar numai in foarte mica masura la cresterea numarului de locuri de munca si implicit la sustinerea consumului.
  Arat in sensul acesta, ca un loc de munca creat la constructia unei autostrazi costa mult mai mult decat un loc de munca creat in industrie sau agricultura.
  Deasemenea, investitiile in infrastructura blocheaza pe termen lung resurse financiare importante.
  Credeti ca e utila o crestere bazata pe investitii in infrastructura?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by