Legiuitorii Partidului Republican din statul Arizona au respins tentativele democraților de a abroga o lege din 1864 care interzice avortul, una repudiată inclusiv de candidatul republican la președinție, Donald Trump, după ce ea a intrat din nou în vigoare luna trecută, relatează Reuters și Business Insider.

Donald Trump Foto: KAMIL KRZACZYNSKI / AFP / Profimedia

Democrații au încercat miercuri să introducă pe agendă un proiect de lege care ar fi dus la abrogarea interdicției, însă legiuitorii republicani au respins de două ori la vot propunerile ca proiectul să fie discutat în camera inferioară a legislativului statal, Camera Reprezentanților.

Legiuitorii republicani din Camera Reprezentanților au respins anterior alte două tentative de a supune la vot abrogarea legii ce datează din 1864, liderii lor argumentând că au nevoie de timp pentru a analiza prevederile legislației ce datează dintr-o perioadă în care Arizona nu făcea parte din Statele Unite ale Americii.

Curtea Supremă din Arizona a decis în data de 9 aprilie că această lege privind avortul este aplicabilă și produce din nou efecte juridice după ce garantarea la nivel federal a dreptului la avort a fost eliminată în 2022 de Curtea Supremă de la Washington, instanța supremă a țării ale cărei decizii sunt obligatorii pe întreg teritoriul SUA.

Legea din 1864 interzice toate avorturile din momentul concepției, inclusiv în cazurile de violul sau incest. Singura excepție prevăzută este pentru situațiile în care viața mamei este în pericol.

„Aș cere tuturor din această cameră să respecte faptul că unii dintre noi credem că avortul este de fapt omorârea unor copii”, a declarat Ben Toma, speakerul republican al Camerei Reprezentanților din Arizona, după ce colegii săi au respins miercuri din nou dezbaterile privind abrogarea legii.

Legea din Arizona privind avortul datează încă de dinainte ca acest stat să facă parte din SUA

Republicanii se bucură de o majoritate de 31 la 29 în Camera Reprezentanților din acest stat din sud-vestul SUA, care până la începutul secolului XX a făcut parte din Mexic. Arizona s-a alăturat SUA în 1912, pe fondul Războiului Civil Mexican.

Având în vedere acest lucru și faptul că sistemul juridic american este unul de drept comun, care se bazează pe jurisprudență, numeroși juriști au ridicat semne de întrebare privind decizia Curții Supreme din Arizona.

Mai mulți politicieni ai Partidului Republican, inclusiv candidatul la președinție Donald Trump și politiciana Kari Lake, care candidează pentru unul dintre cele două mandate de senator al Arizonei, s-au pronunțat împotriva reintrării în vigoare a legii din 1864.

Trump a spus că legea merge prea departe și a dat asigurări că „lucrurile se vor rezolva”. „Și sunt sigur că guvernatorul și toți ceilalți o vor duce înapoi în limitele rațiunii”, a mai spus acesta.

Guvernatoarea Arizonei face apel la legislativul statal să abroge legea controversată

Procurorul general al Arizonei, democrata Kris Mayes, a dat asigurări că nu va intenta procese celor care încalcă această lege. Însă situația s-ar putea schimba odată cu alegerile din luna noiembrie, procurorii fiind reprezentanți aleși în Statele Unite.

Kattie Hobbs, guvernatoarea democrată a Arizonei, i-a catalogat drept „extremiști” pe republicanii care au respins dezbaterile privind abrogarea legii.

„Voi continua să cer ca legislativul să își facă treaba și respingă această lege. Nu poate fi permis ca o lege din 1864 scrisă de 27 de bărbați să conducă viețile a milioane de femei din Arizona”, a spus ea.

Pentru ca legea să poată fi abrogată este nevoie ca ambele camere ale legislativului local să aprobe un proiect în acest sens.

În Senat, camera superioară, republicanii se bucură de o majoritate de 16-14, dar doi dintre legiuitorii Partidului Republican au votat alături de democrați pentru a pune pe agendă un proiect privind abrogarea legii privind avortul.