Kari Lake, o republicană ce candidează pentru Senatul de la Washington și o susținătoare înfocată a fostului președinte Donald Trump, i-a încurajat pe alegătorii din Arizona să se înarmeze „cu un Glock” în timpul campaniei pentru alegerile din noiembrie, relatează Reuters.

Kari LakeFoto: Lynne Sladky / Associated Press / Profimedia Images

„Ne vom pune armura lui Dumnezeu. Iar apoi poate un Glock”, a declarat ea la un miting electoral organizat în Arizona. „Vă puteți pune un (Glock) aici”, a continuat ea, atingându-și șoldul drept. „Și unul în spate, sau în față, cum decideți voi”, a mai spus ea.

În vârstă de 59 de ani, Lake candidează pentru nominalizarea republicană la scaunul de senator al Arizonei care urmează să rămână vacant după pensionarea lui Kyrsten Sinema, un democrat care și-a dat demisia din partid, activând ca independent.

Deși alegerile prezidențiale ce urmează să aibă loc pe 5 noiembrie sunt cele care atrag cel mai mult atenția și interesul în afara SUA, la data respectivă vor fi organizate și alegeri la jumătatea mandatului Congresului, așa-zisele alegeri „midterm”.

Iar cursa din Arizona va juca un rol cheie pentru controlarea Senatului, unde Partidul Democrat deține în prezent o majoritate la limită de 51 la 49 de mandate. Spre deosebire de Colegiul Electoral care alege formal președintele după exprimarea votului de către alegători, și Camera Reprezentanților, camera inferioară a Congresului, în Senat nu se aplică principiul proporționalității.

Asta înseamnă că, indiferent de populația statelor americane, ele trimit în Congres fiecare câte doi senatori. Acest sistem a fost gândit imediat după Războiul de Independență al SUA pentru a garanta o reprezentare egală a statelor constituante.

Arizona, un stat în care alegătorii nu au o preferință clară pentru Partidul Democrat sau Republican, a fost câștigat la limită de președintele Joe Biden la alegerile din 2020 și ar putea juca un rol crucial și la scrutinul prezidențial de anul acesta.

În timpul mitingului electoral din Arizona Kari Lake, o fostă prezentatoare TV locală, și-a avertizat susținătorii că Donald Trump este vizat de „lawfare”, un termen inventat de republicani pentru a se referi la ceea ce ei spun că sunt anchetele penale motivate politic împotriva fostului președinte.

Ea a dat asigurări că Trump „va continua să lupte pentru noi”, adăugând că „acesta este momentul să ne salvăm țara”.

„El (n.r. Trump) este dispus să sacrifice totul. De aceea ne atacă ei”, a mai spus ea.

În urmă cu doi ani Kari Lake a candidat fără succes pentru funcția de guvernator al Arizonei.