Cu excepția Statelor Unite ale Americii, principalele economii ale lumii se confruntă cu o pierdere semnificativă de ritm economic. 2024 este un an electoral special, istoric, în care aproximativ jumătate din populația planetei va merge la urne. Un motiv excelent pentru politicienii din toată lumea, inclusiv din economii importante precum SUA, India, Mexic sau din Uniunea Europeană, să arunce cu bani în economiile naționale, pentru a-și recâștiga mandatele.

Creștere economicăFoto: Shutterstock

Per total, în 2024, Fondul Monetar Internațional estimează o creștere economică globală de 3,1% și de 3,2% pentru 2025. Proiecțiile confirmă o încetinire a economiei mondiale în condițiile temperării inflației, după vârful atins anul trecut, a dobânzilor ridicate și a contracției comerțului global.

Țările cu venituri medii și mici sunt preconizate să înregistreze o încetinire a vitezei de egalare a standardelor de viață din Vest, dar cu toate acestea vor avea dinamici economice mai pronunțate decât economiile dezvoltate. Acestea din urmă sunt anticipate să aibă în medie o creștere a PIB de 1,5%.

Citește continuarea pe Panorama.ro.