Președintele Autorității Palestiniene, Mahmud Abbas, a acceptat luni demisia guvernului premierului Mohammed Shtayyeh, a anunțat președinția într-un comunicat, citat de AFP.

Mahmoud AbbasFoto: Saudi Press Agency / AP / Profimedia

„Președintele a emis un decret prin care a acceptat demisia și i-a dat instrucțiuni lui Mohammed Shtayyeh și guvernului său să rămână temporar în funcție până la formarea unui nou guvern”, a precizat Președinția.

Premierul palestinian Mohammad Shtayyeh a anunțat luni că își va prezenta demisia pentru a permite formarea unui consens larg în rândul palestinienilor cu privire la aranjamentele politice care trebuie făcute în urma războiului purtat de Israel în Fâșia Gaza, relatează Reuters.

Mutarea vine în contextul în care SUA au pus presiuni tot mai mari pe Mahmud Abbas, președintele Autorității Naționale Palestiniene (ANP) care guvernează Cisiordania, să reformeze organizația politică pentru a putea guverna Fâșia Gaza după încheierea ostilităților din Gaza împotriva Hamas.

Nominal, Mohammad Shtayyeh este prim-ministrul atât a Autorității Palestiniene care guvernează Cisiordania, cât și a statului palestinian în ansamblul său, care include Fâșia Gaza. Însă de facto Autoritatea Palestiniană a fost expulzată de Hamas din Gaza după alegerile legislative din 2006, ultimele organizate în exclava palestiniană.