Premierul palestinian Mohammad Shtayyeh a anunțat luni că își va prezenta demisia pentru a permite formarea unui consens larg în rândul palestinienilor cu privire la aranjamentele politice care trebuie făcute în urma războiului purtat de Israel în Fâșia Gaza, relatează Reuters.

Prim-ministrul Autorității Palestiniene, Mohammad ShtayyehFoto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mutarea vine în contextul în care SUA au pus presiuni tot mai mari pe Mahmud Abbas, președintele Autorității Naționale Palestiniene (ANP) care guvernează Cisiordania, să reformeze organizația politică pentru a putea guverna Fâșia Gaza după încheierea ostilităților din Gaza împotriva Hamas.

Nominal, Mohammad Shtayyeh este prim-ministrul atât a Autorității Palestiniene care guvernează Cisiordania, cât și a statului palestinian în ansamblul său, care include Fâșia Gaza. Însă de facto Autoritatea Palestiniană a fost expulzată de Hamas din Gaza după alegerile legislative din 2006, ultimele organizate în exclava palestiniană.

Demisia lui Shtayyeh trebuie acceptată de Abbas, care îi poate cere de asemenea să asigure interimatul funcției până la găsirea unui înlocuitor permanent.

Autoritatea Palestiniană și Hamas încearcă să ajungă la un acord privind un guvern de uniune națională

Shtayyeh, un economist care a preluat funcția de premier în 2019, a vorbit în scrisoarea sa de demisie despre „un nou stadiu” care trebuie să țină cont de realitatea emergentă în Gaza și că teritoriul palestinian a fost devastat de cele 5 aproape luni de lupte.

El a afirmat că acest nou stadiu „necesită noi aranjamente guvernamentale și politice (...) discuții de unitate națională și nevoia urgentă a unui consens inter-palestinian”.

Shtayyeh a spus de asemenea că evoluțiile viitoare trebuie să includă și „extinderea autorității ANP asupra întregului pământ al Palestinei”.

Fatah, partidul care controlează Autoritatea Palestiniană, și Hamas au depus eforturi de a ajunge la o înțelegere privind un guvern palestinian de unitate națională și reprezentanți ai celor două părți urmează să se întâlnească miercuri la Moscova.

Însă premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins constant apelurile ca Autoritatea Națională Palestiniană să guverneze Gaza sau să joace un rol major în administrarea sa după încetarea ostilităților iar planul său pentru exclava palestiniană, prezentat săptămâna trecută, nu face nicio referire la organizație.