Arma spațială pe care serviciile de informații americane consideră că Rusia ar putea să o dezvolte este mai degrabă un dispozitiv cu propulsie nucleară pentru a orbi, bruia sau arde componentele electronice din interiorul sateliților decât un focos nuclear exploziv pentru a le doborî, au declarat pentru Reuters mai mulți analiști.

satelitiFoto: MARK GARLICK / Sciencephoto / Profimedia

Informațiile au ieșit la iveală miercuri, după ce reprezentantul Mike Turner, președintele republican al Comisiei pentru Informații din Camera Reprezentanților a SUA, a emis o declarație neobișnuită în care avertiza asupra unei „amenințări grave la adresa securității naționale”.

O sursă informată în acest sens a declarat pentru Reuters că Washingtonul deține noi informații legate de capacitățile nucleare rusești și de încercările de a dezvolta o armă spațială, dar a adăugat că noile capacități rusești nu reprezintă o amenințare urgentă pentru Statele Unite.

Secretarul de stat american Antony Blinken a reluat joi acest punct de vedere, afirmând că „nu este vorba de o capacitate activă”.

Armă nucleară sau altceva?

Analiștii care urmăresc programele spațiale ale Rusiei spun că amenințarea spațială nu este probabil un focos nuclear, ci mai degrabă un dispozitiv de mare putere care necesită energie nucleară pentru a efectua o serie de atacuri împotriva sateliților.

Acestea ar putea include bruiaje de semnal, arme care pot orbi senzorii de imagine sau - o posibilitate mai gravă - impulsuri electromagnetice (EMP) care ar putea prăji toate componentele electronice ale sateliților dintr-o anumită regiune orbitală.

„Faptul că Rusia dezvoltă un sistem alimentat de o sursă nucleară (...) care are capacități de război electronic odată ajuns pe orbită este mai probabil decât teoria conform căreia Rusia dezvoltă o armă care transportă un focos exploziv nuclear”, a declarat Daryl Kimball, directorul executiv al grupului de apărare Arms Control Association.

Un raport din 2023 al Agenției americane de informații pentru apărare a declarat că Rusia dezvoltă o serie de arme concepute pentru a ținti sateliți individuali și ar putea, de asemenea, să dezvolte „sisteme de putere mai mare care extind amenințarea la structurile tuturor sateliților”.

Kremlinul a respins joi un avertisment al Statelor Unite privind noile capacități nucleare ale Moscovei în spațiu, calificându-l drept o „invenție malițioasă”.

Sursa foto: Dreamstime.com

Amenințarea nucleară

Armele antisatelit există de ani de zile.

În 2021, Rusia a urmat Statele Unite, China și India, testând o rachetă antisatelit distructivă pe unul dintre vechii săi sateliți, făcându-l să explodeze în mii de bucăți care rămân pe orbita Pământului.

Explozia unei arme nucleare în spațiu ar fi o cu totul altă problemă.

Brian Weeden, analist la Secure World Foundation, a declarat că Rusia și-ar submina credibilitatea dacă ar detona o armă nucleară în spațiu, o posibilitate cu implicații profunde atât pentru sateliții militari, cât și pentru cei comerciali.

„Rușii au petrecut 40 de ani în cadrul ONU atacând America cu privire la faptul că vor să înarmeze spațiul și să plaseze arme în spațiu, promițând că nu vor face niciodată acest lucru”, a declarat Weeden.

„Dacă o fac (detonează un dispozitiv nuclear în spațiu), ar pierde totul. Toate țările care îi sprijină în privința Ucrainei și care ocolesc sancțiunile, bum”, a adăugat el.

James Acton, expert în domeniul nuclear la think tank-ul Carnegie Endowment for International Peace, a declarat că dacă Rusia ar plasa o armă nucleară pe orbită ar fi o „încălcare flagrantă a Tratatului privind spațiul cosmic”.

Tratatul din 1967, la care Statele Unite și Rusia sunt părți, interzice semnatarilor să plaseze „pe orbită în jurul Pământului orice obiect purtător de arme nucleare sau de orice alt tip de arme de distrugere în masă”.

Încălcarea tratatului, a declarat Acton, ar submina și mai mult eforturile de a revigora controlul armelor dintre SUA și Rusia după decizia Rusiei din 2023 de a suspenda participarea la noul tratat START, care limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care fiecare le poate desfășura.

Analiștii au declarat că armele antisatelit ar putea paraliza comunicațiile militare și comerciale, subminând capacitatea de operare a forțelor armate, precum și sistemele de poziționare globală (GPS) pe care le folosesc toți, de la șoferii Uber la serviciile de livrare de alimente.

„Rușii cred că suntem orbi dacă nu avem acces la sateliții noștri și probabil că este adevărat”, a declarat un fost oficial din cadrul serviciilor de informații americane. „Capacitatea noastră de a ne baza pe sateliți este un avantaj major într-o potențială confruntare, dar și o vulnerabilitate majoră”.

Câteva dintre titlurile din presa internatională pe subiect:

Washington Post: Officials sound alarm about new Russian ‘space threat’

New York Times: Russia’s Advances on Space-Based Nuclear Weapon Draw U.S. Concerns

Reuters: US warned allies about Russian space, nuclear capabilities, source says

Telegraph: Russia is preparing to launch nuclear weapon into space, US fears