Președintele Comisiei de Informații a Camerei Reprezentanților, Mike Turner, a pus la dispoziția tuturor membrilor Congresului informații privind o „amenințare gravă la adresa securității naționale”, pentru a le analiza, a anunțat miercuri comisia, potrivit CNN.

Mike TurnerFoto: Ovsiannikova Yuliia/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Deși Turner și Casa Albă au rămas vagi în privința naturii amenințării, două surse și un oficial american au declarat pentru CNN că aceasta este legată de Rusia. Mai multe surse familiare cu informațiile au caracterizat-o drept „foarte sensibilă”.

UPDATE ABC News suține că avertismentul republicanilor cu privire la "amenințarea la adresa securității naționale" se referă la faptul că Rusia vrea să ducă o armă nucleară în spațiu. Nu este vorba de a ataca nuclear o țintă pe Pământ, ci mai degrabă de a o folosi eventual împotriva sateliților, potrivit ABC.

UPDATE Și Reuters merge pe varianta „capacităților nucleare ale Rusiei”. Statele Unite au informat Congresul și aliații europeni cu privire la noi informații privind capacitățile nucleare rusești care ar putea reprezenta o amenințare internațională, a declarat miercuri o sursă informată în acest sens, confirmând un raport publicat de New York Times.

Noile capacități nu reprezintă o amenințare urgentă la adresa Statelor Unite, a precizat sursa. Noile informații sunt legate de încercările Rusiei de a dezvolta o armă spațială, a spus sursa, vorbind sub rezerva anonimatului.

Una dintre sursele care au văzut informațiile a confirmat că este „într-adevăr o capacitate rusă foarte îngrijorătoare și destabilizatoare” cu privire la care am fost recent informați.

Cu toate acestea, președintele Camerei, Mike Johnson, a încercat mai târziu să calmeze preocupările referitoare la amenințarea nespecificată, afirmând că nu există „niciun motiv pentru alarmă”.

„Dorim doar să asigurăm pe toată lumea că ținem cârma-n mâini cu fermitate”, a spus Johnson. „Lucrăm la asta și nu este nevoie de alarmă.”

Deși avertismentul de miercuri a fost vag, SUA au avut de mult timp preocupări cu privire la capacitățile militare ruse și la influența lor destabilizatoare în Europa și în întreaga lume, pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, iar perspectivele privind trimiterea de ajutor suplimentar din partea SUA la Kiev sunt incerte.

Turner îl îndeamnă și pe președintele Joe Biden să declasifice „toate informațiile referitoare la această amenințare”.

Consilierul pentru Securitate Națională, Jake Sullivan, a declarat că s-a întâlnit personal pentru a stabili o întâlnire cu cei mai importanți legislatori din comisiile de securitate națională înainte ca Turner să avertizeze public cu privire la ceea ce a numit „serioasa amenințare la securitatea națională”.