Armata israeliană a anunțat joi că desfășoară o operațiune într-un mare spital asediat din sudul Fâșiei Gaza, unde crede că sunt ținuți ostatici israelieni ai Hamas și unde medicii descriu o situație disperată, potrivit AFP.

Clădiri distruse în RafahFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Aflat sub focul luptelor dintre armată și mișcarea islamistă palestiniană, spitalul Nasser din Khan Younès, cel mai mare din sudul Fâșiei Gaza, a primit mii de civili care fug de război și a căror evacuare a început în ultimele zile.

Armata a anunțat că desfășoară o „operațiune țintită și limitată” în spital, după ce a primit „informații credibile” care indică faptul că Hamas a ținut ostatici acolo „și că ar putea exista cadavre de ostatici” la fața locului.

După Khan Younès, un oraș transformat într-un câmp de ruine, Israelul pregătește o ofensivă terestră în orașul supraaglomerat Rafah, mai la sud, care a devenit ultimul refugiu pentru sute de mii de civili care au fugit din calea luptelor.

Joi, fotografii AFP au văzut nori de fum ridicându-se deasupra Khan Younès și Rafah, în urma unor noi bombardamente.

După mai mult de patru luni de război împotriva Hamas în teritoriul palestinian asediat, premierul israelian Benjamin Netanyahu vrea acum să distrugă „ultimul bastion” al mișcării islamiste la Rafah.

El a anunțat o „acțiune puternică” în oraș, dar a asigurat că armata va permite mai întâi civililor „să părăsească zonele de luptă”.

În timp ce țările mediatoare își continuă negocierile pentru un armistițiu la Cairo, în întreaga lume se înmulțesc apelurile privind consecințele potențial devastatoare ale unei astfel de operațiuni.

Peisaj „apocaliptic”

Potrivit ONU, aproximativ 1,4 milioane de persoane - mai mult de jumătate din populația din Gaza - sunt masate la Rafah, transformată într-o tabără gigantică, de teama ofensivei anunțate.

Rafah este, de asemenea, principalul punct de intrare pentru ajutorul umanitar din Egipt, controlat de Israel și insuficient pentru a răspunde nevoilor unei populații amenințate de foamete și epidemii.

Ministerul Sănătății al Hamas a anunțat joi că 87 de persoane au murit în 24 de ore în teritoriu, adăugând că bombardamentele asupra spitalului Nasser s-au soldat cu un mort și mai mulți răniți.

Persoanele strămutate care au fugit din spital ca răspuns la ordinul de evacuare al armatei se află acum „fără nici un loc unde să se ducă”, într-un „peisaj apocaliptic” în care bombardamentele „fac parte din viața de zi cu zi”, a declarat joi organizația Medici fără frontiere.

O echipă MSF continuă să lucreze în spital „în condiții aproape imposibile”, a adăugat ONG-ul.

Multe spitale din Fâșia Gaza au fost vizate de la începutul războiului de către armată, care acuză Hamas că le folosește ca baze.