Recentele atacuri soldate cu morți comise de agenți israelieni care s-au infiltrat într-un spital din Cisiordania ocupată ar putea constitui crime de război, potrivit unor experți independenți ai ONU, care au cerut vineri o anchetă rapidă, potrivit AFP.

Raid israelian într-un spital din CisiordaniaFoto: Captura

„Aparentele execuții extrajudiciare” a trei palestinieni în spitalul Ibn Sina din Jenin, la 29 ianuarie, ar putea constitui „încălcări grave” ale dreptului internațional, au afirmat cei cinci experți într-un comunicat.

Autoritățile israeliene declaraseră la 30 ianuarie că l-au „neutralizat” pe Mohammad Jalamnah, un „terorist Hamas care se ascundea” în spital, și pe „alți doi teroriști”, Bassel și Ayman Ghazawi.

Hamas a confirmat afilierea lui Jalamnah, iar Jihadul Islamic, o altă mișcare islamistă palestiniană, pe cea a celor doi frați.

O înregistrare video de supraveghere difuzată de autoritățile palestiniene arată o duzină de bărbați și femei înarmați, deghizați în personal medical sau civili, care intră într-o unitate de tratament.

Potrivit experților, forțele israeliene au intrat într-o sală de reabilitare și i-au împușcat pe Bassel Ayman Ghazawi, care era tratat pentru răni grave suferite în urma unui atac israelian recent, pe fratele său și pe Mohammad Jalamnah.

Experții, numiți de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, dar care nu vorbesc în numele Națiunilor Unite, au insistat asupra faptului că Israelul este obligat să respecte dreptul internațional, chiar dacă afirmațiile sale conform cărora bărbații sunt „teroriști” sunt adevărate.

„În teritoriile ocupate aflate sub control israelian, în afara ostilităților active”, forțele israeliene „pot folosi forța doar dacă este strict necesar pentru a preveni o amenințare iminentă de moarte sau de rănire gravă”, au spus ei.

„Uciderea unui pacient rănit lipsit de apărare care este tratat într-un spital echivalează cu o crimă de război”, au spus ei.

Ei au cerut „Israelului să efectueze o anchetă eficientă” și să pună în aplicare „proceduri pentru a preveni viitoarele omoruri arbitrare”.

În caz contrar, experții au declarat că vor sesiza procurorul Curții Penale Internaționale (CPI).

De asemenea, aceștia au subliniat „creșterea alarmantă a numărului de palestinieni civili uciși de forțele israeliene” în Cisiordania ocupată de la începutul războiului Israelului împotriva Hamas.