Sora influentă a liderului nord-coreean Kim Jong Un a declarat joi că țara sa ar fi dispusă să îmbunătățească relațiile cu Japonia, făcând chiar aluzie la o posibilă invitație viitoare la Phenian din partea premierului său, potrivit AFP.

Kim Yo JongFoto: KCNA via KNS / AP / Profimedia

Comentariile lui Kim Yo Jong vin după ce premierul japonez Fumio Kishida a declarat săptămâna trecută că simte o „nevoie puternică” de a schimba starea actuală a relațiilor dintre Tokyo și Coreea de Nord.

„Cred că nu ar exista niciun motiv pentru a nu considera discursul său recent ca fiind pozitiv, dacă este motivat de intenția sa reală de a se elibera cu curaj de cătușele trecutului”, a declarat ea într-o declarație publicată de agenția oficială de știri nord-coreeană KCNA.

Pentru Kim Yo Jong, Coreea de Nord și Japonia „pot deschide împreună un nou viitor” în funcție de acțiunile pe care le întreprinde aceasta din urmă, în special dacă reușește să întoarcă pagina problemei vechi a răpirilor de cetățeni japonezi de către nord-coreeni în anii 1970 și 1980.

„Nu va exista niciun motiv pentru ca cele două țări să nu se apropie, iar ziua vizitei premierului la Phenian ar putea sosi”, a adăugat ea.

Răpirile rămân o problemă importantă în Japonia

În 2002, Coreea de Nord a recunoscut că a trimis agenți care au răpit 13 cetățeni japonezi în anii 1970 și 1980, obligându-i să-și instruiască spionii în limba și obiceiurile japoneze.

Dar în Japonia persistă suspiciunea că au avut loc mult mai multe răpiri decât cele recunoscute oficial.

Într-un discurs ținut anul trecut în fața Adunării Generale a ONU, Kishida și-a exprimat dorința de a se întâlni cu liderul nord-coreean „fără nicio condiție”, afirmând că țara sa este pregătită să rezolve toate problemele, inclusiv răpirile.

Când Junichiro Koizumi era șeful guvernului japonez, el a efectuat o vizită istorică la Phenian în 2002, întâlnindu-se cu tatăl lui Kim Jong Un, Kim Jong Il, și deschizând calea pentru normalizarea relațiilor cu perspectiva unui ajutor economic.

Această călătorie a dus la întoarcerea din Coreea de Nord a cinci cetățeni japonezi, urmată de o călătorie „de consolidare” a lui Koizumi.

Dar acest proces diplomatic s-a încheiat rapid, nu în ultimul rând pentru că Tokyo era îngrijorat de faptul că Coreea de Nord nu juca corect în problema spinoasă a victimelor răpirii.