Mișcarea „Rezistența islamică în Irak” se află în spatele atacului care a ucis duminică trei soldați americani în Iordania, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Casei Albe, potrivit AFP.

Baza americană Turn 22 din Iordania unde a avut loc un atac cu dronă soldat cu moartea a trei militariFoto: AFP / AFP / Profimedia

„Serviciile noastre de informații au dovezi suficiente că (acest atac) a fost comis de un grup numit „Rezistența islamică în Irak”, un amestec de luptători din grupări armate pro-iraniene care „include” Brigăzile Hezbollah, o influentă grupare armată pro-iraniană în Irak, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby, într-o conferință de presă.

Dar el nu a vrut să atribuie în mod specific responsabilitatea pentru acest atac Brigăzilor Hezbollah, care au anunțat marți că își „suspendă” operațiunile militare împotriva forțelor americane.

Atacul cu dronă de duminică a vizat o bază logistică americană în mijlocul deșertului iordanian, la granița cu Irakul și Siria. Acesta a ucis trei persoane și a rănit alte zeci, potrivit armatei americane.

Marți, John Kirby a declarat că este „posibil” ca Statele Unite să răspundă la acest atac într-o manieră „graduală”, cu „acțiuni potențial multiple”.

Statele Unite au suferit numeroase lovituri împotriva unor poziții din Orientul Mijlociu de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, dar până duminică nu suferiseră nicio victimă în urma unui atac.

Mai multe grupuri armate

Atacul din Iordania are același modus operandi ca și atacurile cu rachete și atacurile cu drone efectuate de la jumătatea lunii octombrie împotriva soldaților americani și a celor din coaliția internațională angajată împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în Irak și Siria.

Ilustrând un context regional exploziv, aceste atacuri - 165 în total - sunt o repercusiune a războiului din Gaza care opune Israelul și Hamasul palestinian începând cu 7 octombrie.

Cele mai multe dintre ele au fost revendicate de „Rezistența islamică în Irak”, o grupare de combatanți din grupări pro-iraniene care pretind că acționează în solidaritate cu palestinienii și care cer plecarea din Irak a celor 2 500 de soldați americani desfășurați în cadrul coaliției.

Ca represalii, Washingtonul a luat în vizor Brigăzile Hezbollah și Al-Noujaba, două grupări care pretind că sunt implicate în acțiuni ale „Rezistenței”, inclusiv Brigăzile Sayyed al-Shuhada.

Clasificate drept „teroriști” de către Washington, aceste facțiuni pretind că fac parte din „axa rezistenței”, alături de Hezbollahul libanez, rebeșii Houthi din Yemen și Hamas.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, ele au, de asemenea, combatanți angajați în conflictul din Siria în nume propriu, în sprijinul regimului.

Marți seară, Brigăzile Hezbollah au anunțat că își „suspendă” operațiunile militare împotriva trupelor americane, în urma amenințărilor cu represalii din partea Statelor Unite, „pentru a evita orice problemă pentru guvernul irakian”.

Care sunt originile lor?

Aceste grupuri sunt afiliate în mod oficial la Hashd al-Shaabi - Mobilizarea Populară - o coaliție de foști paramilitari lansată în iunie 2014 pentru a sprijini forțele irakiene împotriva Stat Islamic.

Aceasta a fost creată ca răspuns la o fatwa emisă de ayatollahul Ali al-Sistani, cea mai înaltă autoritate religioasă șiită din Irak, care chema la un „jihad” împotriva Stat Islamic. În 2016, o lege a integrat Hashd în forțele regulate, sub ordinele premierului.

Hashd a contribuit la înfrângerea aplicată SI în 2017 de către Irak, susținut de coaliția antijihadistă condusă de Washington.

Acesta și-a tras forța din grupurile armate șiite care au luptat împotriva forțelor americane după invazia din 2003.

În timpul războiului împotriva Stat Islamic, noi grupuri armate au fost înființate și antrenate de generalul iranian Qassem Soleimani, un comandant de rang înalt al Gărzilor Revoluționare Iraniene, care a fost ucis într-un atac american la Bagdad în ianuarie 2020.

În prezent, Hashd cuprinde zeci de grupuri și peste 160.000 de membri, potrivit estimărilor. Nici autoritățile, nici organizația nu dezvăluie numărul de membri.

De-a lungul anilor, au apărut mai mulți lideri. În special Abu Mehdi al-Muhandis, un fost opozant care s-a refugiat anterior în Iran și care a fost locotenentul irakian al lui Qassem Soleimani. Acesta a fost ucis împreună cu Qassem Soleimani.

Pe același subiect: