În urma atacului cu dronă care a ucis duminică trei soldați americani în nord-estul Iordaniei, în apropiere de frontierele siriană și irakiană, Statele Unite au dat vina pe „grupuri de combatanți radicali susținute de Iran” care operează în Siria și Irak, potrivit AFP.

Premierul irakian Mohammed Shia' Al Sudani alaturi de presedintele iranian Ebrahim RaisiFoto: Iranian Presidency / Zuma Press / Profimedia

Afiliate fostei grupări paramilitare Hashd al-Shaabi, pro-iraniene, aceste facțiuni joacă un rol politic cheie în Irak, cultivând o retorică ce evidențiază ostilitatea lor față de Statele Unite și angajamentul lor față de ceea ce Iranul numește „axa de rezistență” împotriva Israelului și Washingtonului.

Statele Unite au promis represalii dure pentru atacul din Iordania. Iranul a negat orice implicare.

Nebuloasă de grupuri armate

Atacul din Iordania are același modus operandi ca și atacurile cu rachete și atacurile cu drone efectuate de la jumătatea lunii octombrie împotriva soldaților americani și a celor din coaliția internațională angajată împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în Irak și Siria.

Ilustrând un context regional exploziv, aceste atacuri - 165 în total - sunt o repercusiune a războiului din Gaza care opune Israelul și Hamasul palestinian începând cu 7 octombrie.

Cele mai multe dintre ele au fost revendicate de „Rezistența islamică în Irak”, o grupare de combatanți din grupări pro-iraniene care pretind că acționează în solidaritate cu palestinienii și care cer plecarea din Irak a celor 2 500 de soldați americani desfășurați în cadrul coaliției.

Ca represalii, Washingtonul a luat în vizor Brigăzile Hezbollah și Al-Noujaba, două grupări care pretind că sunt implicate în acțiuni ale „Rezistenței”, inclusiv Brigăzile Sayyed al-Shuhada.

Clasificate drept „teroriști” de către Washington, aceste facțiuni pretind că fac parte din „axa rezistenței”, alături de Hezbollahul libanez, rebeșii Houthi din Yemen și Hamas.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, ele au, de asemenea, combatanți angajați în conflictul din Siria în nume propriu, în sprijinul regimului.

Marți seară, Brigăzile Hezbollah au anunțat că își „suspendă” operațiunile militare împotriva trupelor americane, în urma amenințărilor cu represalii din partea Statelor Unite, „pentru a evita orice problemă pentru guvernul irakian”.

Baza americană Turn 22 din Iordania unde a avut loc un atac cu dronă soldat cu moartea a trei militariFoto: AFP / AFP / Profimedia

Care sunt originile lor?

Aceste grupuri sunt afiliate în mod oficial la Hashd al-Shaabi - Mobilizarea Populară - o coaliție de foști paramilitari lansată în iunie 2014 pentru a sprijini forțele irakiene împotriva Stat Islamic.

Aceasta a fost creată ca răspuns la o fatwa emisă de ayatollahul Ali al-Sistani, cea mai înaltă autoritate religioasă șiită din Irak, care chema la un „jihad” împotriva Stat Islamic. În 2016, o lege a integrat Hashd în forțele regulate, sub ordinele premierului.

Hashd a contribuit la înfrângerea aplicată SI în 2017 de către Irak, susținut de coaliția antijihadistă condusă de Washington.

Acesta și-a tras forța din grupurile armate șiite care au luptat împotriva forțelor americane după invazia din 2003.

În timpul războiului împotriva Stat Islamic, noi grupuri armate au fost înființate și antrenate de generalul iranian Qassem Soleimani, un comandant de rang înalt al Gărzilor Revoluționare Iraniene, care a fost ucis într-un atac american la Bagdad în ianuarie 2020.

În prezent, Hashd cuprinde zeci de grupuri și peste 160.000 de membri, potrivit estimărilor. Nici autoritățile, nici organizația nu dezvăluie numărul de membri.

De-a lungul anilor, au apărut mai mulți lideri. În special Abu Mehdi al-Muhandis, un fost opozant care s-a refugiat anterior în Iran și care a fost locotenentul irakian al lui Qassem Soleimani. Acesta a fost ucis împreună cu Qassem Soleimani.

Politică și economie

Atacurile au pus în dificultate guvernul irakian al lui Mohamed Shia al-Soudani, care a fost adus la putere de o coaliție de partide șiite pro-Iran și de o majoritate parlamentară care include Hashd, care are deputați din 2018.

Soudani a condamnat atacurile împotriva coaliției internaționale și a subliniat angajamentul guvernului de a proteja trupele străine.

Cu toate acestea, situația explozivă l-a determinat să inițieze discuții cu Washingtonul cu privire la un calendar de retragere, potrivit Bagdadului.

Majoritatea sa parlamentară pro-Iran a salutat acest proces, la fel cum a condamnat tirurile de rachete împotriva ambasadei americane din decembrie.

Pe lângă rolul lor politic, grupurile Hashd s-au angajat să își diversifice activitățile. Cultivându-și soft power, acestea au canale de televiziune și produc filme și telenovele.

Guvernul, care dorește să își modernizeze infrastructura, a încredințat Hashd-urilor gestionarea unei companii de lucrări publice, care va fi înființată la sfârșitul anului 2022 cu un capital de aproximativ 68 de milioane de dolari.

Potrivit Institutului Washington, un think-tank american, „Al-Mouhandis” include „proiecte industriale, miniere, proiecte agricole la scară largă” și importul de echipamente, potrivit AFP.

Citește și: