Decizia de a confisca activele rusești înghețate trebuie luată la nivel colectiv și este puțin probabil să se întâmple rapid, a declarat reprezentantul special al SUA pentru redresare economică în Ucraina, Penny Pritzker, în cadrul Forumului Economic Mondial de luni, potrivit Ukrinform.

O bombă neexplodată în fața unei clădiri distruse din Mariupol, UcrainaFoto: STRINGER / AFP / Profimedia

Țările occidentale au înghețat peste 300 de miliarde de dolari în activele suverane ale băncii centrale rusești de la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei.

Săptămâna trecută, Bloomberg a relatat că Casa Albă susține o legislație care ar permite confiscarea fondurilor Rusiei. Se pare că Washingtonul încearcă să coordoneze astfel de măsură cu membrii Grupului celor Șapte (G7).

„Cred că există o speranță enormă că activele suverane rusești ar putea deveni o sursă ușoară de finanțare”, a declarat Pritzker în marja summitului de la Davos, potrivit Radio France Internationale (RFI).

„Totul este foarte complicat. Și primul lucru pe care îl știți este că o tonă de avocați trebuie să se implice”, a adăugat ea.

Aproximativ două treimi din active sunt deținute în conturi europene, în timp ce doar până la 5 miliarde de dolari sunt înghețate în instituții americane, potrivit Kyiv Independent.

Până în prezent, țările implicate au ezitat să pună sechestru total pe active din cauza numeroaselor piedici juridice și fiscale.

În schimb, UE a discutat modalități de a oferi Ucrainei un impozit excepțional pe profiturile generate de activele înghețate. În octombrie, Belgia a anunțat că va crea un fond de 1,8 miliarde de dolari pentru Ucraina, finanțat din veniturile fiscale provenite din dobânzile la activele rusești înghețate.

Banca Mondială a evaluat la începutul anului 2023 că costul total al reconstrucției Ucrainei se va ridica la 411 miliarde de dolari. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a comentat la începutul acestei săptămâni că valoarea totală a activelor rusești ar putea acoperi peste 80% din costurile de refacere.

Se pare că SUA, cu sprijinul Marii Britanii, Japoniei și Canadei, pregătesc opțiuni viabile pentru confiscarea activelor, care ar trebui să fie discutate în cadrul unei reuniuni a G7 din februarie.