Premierul irakian și-a reiterat vineri hotărârea „fermă” de a pune capăt prezenței în Irak a coaliției internaționale antijihadiste, la o zi după ce o lovitură americană a ucis un oficial al unei facțiuni pro-iraniene la Bagdad, potrivit AFP.

Premierul irakian Mohammed Shia' Al Sudani alaturi de presedintele iranian Ebrahim RaisiFoto: Iranian Presidency / Zuma Press / Profimedia

Mohamed Shia al-Soudani, al cărui guvern este susținut de partide apropiate de Iran, a semnalat deja în ultimele săptămâni dorința sa de a vedea trupele străine desfășurate în Irak părăsind țara.

Dar această nouă declarație vine pe fondul unor tensiuni tot mai mari, în timp ce Irakul este afectat de repercusiunile conflictului dintre Israel și Hamasul palestinian.

Joi, un comandant și un alt membru al mișcării al-Nujaba, care face parte din coaliția Hachd al-Shaabi a facțiunilor pro-iraniene, au fost uciși de un atac american cu dronă în mijlocul Bagdadului.

Potrivit Washingtonului, acest „act de autoapărare” a stârnit furia guvernului irakian, care l-a considerat o „agresiune” din partea coaliției internaționale.

Vineri, Soudani „a afirmat (poziția sa) fermă de a pune capăt existenței coaliției internaționale, deoarece justificarea existenței sale a luat sfârșit”.

Un „dialog” desfășurat prin intermediul unui „comitet bilateral” trebuie „să determine modalitățile de încetare a acestei prezențe”, a declarat el, potrivit unui comunicat al serviciilor sale, în timpul unui omagiu adus lui Qassem Soleimani, fostul arhitect al operațiunilor militare iraniene în Orientul Mijlociu, ucis de un atac cu dronă americană la Bagdad în ianuarie 2020.

Trupele americane și cele ale coaliției internaționale, prezente în Irak din 2014 pentru a lupta împotriva grupării Stat Islamic, sunt ele însele ținta unor atacuri aproape zilnice în Irak și Siria de la începutul conflictului dintre Israel și Hamas în Gaza, în octombrie.

Cele mai multe dintre aceste atacuri sunt revendicate de „Rezistența islamică din Irak”, un grup de facțiuni armate aliate Iranului și legate de Hashd al-Shaabi, foste miliții care au devenit parte integrantă a trupelor irakiene regulate.

Un nou atac cu dronă a vizat vineri baza Harir din Kurdistanul irakian, care „găzduia trupe ale coaliției”, au anunțat serviciile antiteroriste din regiune, fără a preciza dacă atacul a provocat pagube.

În plus, Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (Centcom) a anunțat că poliția din provincia centrală irakiană Babilon a descoperit „o rachetă de croazieră sol-suprafață de concepție iraniană care nu a fost lansată”.

Citește și: