Numărul doi al grupării Hamas, Saleh al-Arouri, care trăia în exil în Liban, a fost ucis într-un atac cu dronă lansat marți într-o suburbie din Beirut, capitala Libanului, și atribuit Israelului, scriu Reuters și The Times of Israel. Arouri, comandantul exilat al forțelor Hamas din Cisiordania ocupată și lider veteran al Hamas, care a petrecut 17 ani în închisorile israeliene, era adjunctul liderului grupării islamiste, Ismail Haniyeh. Până acum, Israelul nu a transmis nicio informație oficială legată de uciderea lui Saleh al-Arouri, în atacul în care au murit șase persoane.

Liderul Hamas Saleh al-ArouriFoto: Nariman El-Mofty / AP - The Associated Press / Profimedia Images

Este prima dată de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas din Fâşia Gaza - război aflat în ziua 88 - când armata israeliană lansează un atac în capitala libaneză, notează Reuters și AFP. Confruntările dintre armata israeliană şi Hezbollah-ul libanez, grupare aliată Hamasului palestinian, s-au limitat până acum la zonele de graniţă din sudul Libanului.

Liderul Hamas acuză „un act terorist” / Hezbollah: „Această crimă nu va trece niciodată fără răspuns și pedeapsă”

23:26 Hezbollah a amenințat că va riposta după uciderea liderului adjunct al Hamas Saleh al-Arouri, susținând că „această crimă nu va trece niciodată fără răspuns și pedeapsă”, scrie The Times of Israel.

„Dumnezeu atotputernic a încheiat cariera acestui mare lider cu cele mai înalte medalii de onoare și demnitate și a obținut martiriul pe care l-a căutat de mult timp și la care tânjise”, spune Hezbollah despre Arouri.

Gruparea teroristă acuză Israelul de „un atac grav asupra Libanului, a poporului său, a securității și a suveranității sale, cu o evoluție periculoasă în cursul războiului dintre inamic și axa rezistenței”.

Hezbollah mai susține că astfel de asasinate nu vor face decât să încurajeze și mai mult mișcarea de rezistență palestiniană.

22:16Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a transmis marți seară o declarație puternică prin intermediul televiziunii, în care a acuzat Israelul de „un act terorist”, după moartea liderului grupării Saleh al-Arouri, în Liban, conform The Guardian.

„Asasinarea de către ocupaţia sionistă a marelui lider naţional şi viteazului luptător Saleh al-Arouri, precum şi a unor fraţi ai săi printre liderii şi cadrele mişcării, pe teritoriul libanez, este un act terorist caracteristic, o încălcare a suveranităţii Libanului şi o extindere a agresiunii sale împotriva poporului şi a naţiunii noastre”, a acuzat Ismail Haniyeh.

El a susținut că gruparea sa „nu va fi învinsă niciodată”: „O mişcare ai cărei lideri şi fondatori cad martiri pentru demnitatea poporului şi a naţiunii noastre nu va fi învinsă niciodată. Este istoria rezistenţei şi a mişcării care, după asasinarea liderilor săi, devine şi mai puternică şi mai hotărâtă”.

21:46Vorbind la câteva ore de la presupusa asasinare a liderului Hamas Saleh al-Arouri, în Liban, purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, și-a început briefing-ul spunând că armata este la un „nivel foarte înalt de pregătire, pentru orice scenariu”, fără a recunoaște uciderea liderului Hamas, scriu he Guardian și The Times of Israel.

El nu a făcut nicio referire la al-Arouri, scrie Times of Israel. De altfel, Israelul nu a transmis nicio informație oficială legată de uciderea la Beirut a numărului doi al Hamas.

„Cel mai important lucru de spus în această seară este că suntem concentrați și rămânem concentrați pe lupta împotriva Hamas”, a spus Hagari.

Doi lideri ai brigăzilor armate Al Qassam ale Hamas, uciși alături de Saleh al-Arouri

21:38Și The Times of Israel scrie, citând presa arabă, că cei doi lideri Hamas uciși alături de Saleh al-Arouri au fost identificați ca fiind Samir Findi și Azzam Al-Aqraa.

21:30 Cei doi lideri ai brigăzilor armate Al Qassam ale Hamas uciși - alături de Saleh al-Arouri - în atacul israelian sunt Samir Findi Abu Amer și Azzam al-Aqraa Abu Ammar, scrie Reuters, citând canalul TV Hamas Al Aqsa.

21:12 Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Nasser Kanaani, condamnă uciderea „disprețuitoare” de către Israel a liderului adjunct al Hamas Saleh al-Arouri, scrie The Times of Israel.

„Sângele martirului va aprinde, fără îndoială, un alt val în venele rezistenței și va motiva lupta împotriva ocupanților sionişti, nu numai în Palestina, ci și în regiune și printre toți cei care caută libertatea din întreaga lume”, a spus Kanaani.

Oficial american: Israelul „este responsabil” pentru explozia de la Beirut

21:03 Oficialii americani ai apărării au ajuns deja la concluzia că Israelul „este responsabil” pentru explozia de la Beirut care a ucis un înalt oficial al Hamas, scrie The Guardian, citând The Washington Post.

Ziarul citează „un înalt oficial american al apărării, care vorbește sub rezerva anonimatului pentru că sunt operațiuni sensibile”, el afirmând că Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) sunt responsabile pentru o lovitură care îl vizează pe Arouri, iar acum IDF face „o evaluare pentru a stabili dacă acesta a fost ucis".

The Washington Post mai scrie că între cele șase persoane ucise s-ar afla, alături de Saleh al-Arouri, și doi lideri ai Brigăzilor de elită al-Qassam din Hamas.

20:26 Israelul anticipează un răspuns la presupusa asasinare a înalt oficialului Hamas Saleh al-Arouri în Liban, potrivit presei în limba ebraică, scrie The Times of Israel.

Site-ul de știri Walla și știrile Channel 13 spun că Israelul se așteaptă la o răzbunare, inclusiv la tiruri de rachete cu rază lungă de acțiune asupra Israelului.

20:20 În contextul presupusei asasinări de către Israel a liderului adjunct al Hamas Saleh al-Arouri, în Liban, pe rețelele de socializare a reapărut, conform The Times of Israel, un clip dintr-un discurs susținut în august de liderul Hezbollah Hassan Nasrallah: „Orice asasinat pe teritoriul libanez împotriva unui cetățean sirian, iranian sau palestinian libanez va primi un răspuns decisiv. Nu vom tolera astași nu vom permite ca Libanul să devină un nou câmp de crime pentru Israel”‌‌.

Nasrallah ar urma să susțină miercuri un discurs televizat la nivel național.

.................

Atacul cu dronă a vizat un birou al Hamas de la periferia sudică a Beirutului, omorând șase persoane, scrie agenția de presă de stat a Libanului. Bilanțul inițial era de patru morți.

Între cei uciși s-ar afla și un înalt oficial al Hamas, Saleh al-Arouri, au declarat pentru Reuters trei surse de securitate. Și The Times of Israel scrie despre uciderea lui Saleh al-Arouri.

„O lovitură chirurgicală împotriva conducerii Hamas”

Armata israeliană nu a comentat până acum. Mark Regev, un consilier al premierului israelian Benjamin Netanyahu, a declarat pentru MSNBC că Israelul nu și-a asumat responsabilitatea pentru acest atac, dar că „oricine a făcut-o, trebuie să fie clar: acesta nu a fost un atac asupra statului libanez, ci o lovitură chirurgicală împotriva conducerii Hamas”, scrie Reuters.

Saleh al-Arouri ar fi fost ucis împreună cu gărzile sale de corp în atacul lansat la periferia Beirutului, cunoscută drept un fief al mişcării Hezbollah. Hamas are un birou în suburbia sudică a capitalei libaneze, considerată un bastion al Hezbollahului pro-iranian.

Postul de televiziune Manar al Hezbollah a transmis că s-a auzit o explozie în apropierea autostrăzii Hadi Nasrallah, aproape de un nod rutier. Nu a oferit detalii despre atac, care are loc cu o zi înainte de un discurs al liderului Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah.

Reuters scrie explozia ar fi fost cauzată de o dronă care a lovit etajul al doilea al unei clădiri din cartierul aglomerat.

„O nouă crimă israeliană”

Gruparea teroristă Hamas a confirmat uciderea liderului adjunct Saleh al-Arouri de către forțele israeliene.

„Asasinatele lașe comise de ocupația sionistă împotriva liderilor și simbolurilor poporului nostru palestinian din interiorul și din afara Palestinei nu vor reuși să frângă voința și fermitatea poporului nostru sau să submineze continuarea rezistenței sale curajoase”, a transmis, printr-un comunicat, Izzat al-Rishq, un înalt oficial Hamas.

El susține că lovitura „dovedește încă o dată eșecul abject al inamicului de a atinge oricare dintre obiectivele sale agresive în Fâșia Gaza”.

Prim-ministrul interimar al Libanului, Najib Mikati, a calificat atacul drept o „nouă crimă israeliană”, susținând că este o încercare de a atrage Libanul în război.

Cine era Saleh al-Arouri

Saleh al-Arouri avea 57 de ani.

Saleh al-Arouri, acuzat de Israel că a fost creierul a numeroase atentate, a fost ales în 2017 adjunct al șefului biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, devenind oficial numărul 2 al mișcării islamiste.

După ce a petrecut în total aproape douăzeci de ani în închisorile israeliene, Saleh al-Arouri a fost eliberat în 2010 cu condiția să plece în exil. El era stabilit în Liban.

Arouri a fost, de asemenea, fondatorul aripii militare Hamas din Cisiordania și, potrivit Associated Press, a fost o țintă a premierului israelian, Benjamin Netanyahu, chiar înainte ca gruparea islamistă să lanseze atacurile sale din 7 octombrie asupra Israelului.

Saleh al-Arouri a condus delegația Hamas în discuții succesive de reconciliere cu Fatah, grupul militar și politic rival pro-palestinian, și a ajutat la negocierea eliberării soldatului israelian capturat Gilad Shalit în 2011, în schimbul a 1.027 de prizonieri palestinieni deținuți de Israel.

S-a alăturat Hamas în 1987 și a condus mișcarea studențească islamică înainte de a ajuta la stabilirea aripii militare a Hamas în Cisiordania. El a fost reținut în mod repetat de Israel, inclusiv pentru perioade lungi, între 1985 și 1992 și între 1992 și 2007.

The Times of Israel scrie că oficialii serviciilor secrete israeliene cred că el a ajutat la planificarea răpirii și uciderii a trei adolescenți israelieni – Gil-ad Shaar, Eyal Yifrach și Naftali Fraenkel – în iunie 2014, precum și la planificarea multor atacuri.

La sfârșitul lunii octombrie, Armata israeliană a anunțat că a distrus casa familiei lui Saleh al-Arouri, imobilul fiind aruncat în aer. Casa lui Saleh al-Arouri se afla în satul Aroura, situat la aproximativ 20 de kilometri nord de Ramallah și nu era locuită, conform localnicilor, citați de Reuters.

Forțele de Apărare ale Israelului au postat atunci și un videoclip, spunând că imaginile surprind distrugerea casei liderului numărului doi al Hamas.