Episcopii catolici din majoritatea Africii vor ignora decizia istorică anunțată de Vatican mai devreme în cursul lunii decembrie privind oferirea de binecuvântări pentru persoanele de același sex, relatează Reuters.

Papa FranciscFoto: Alessandra Tarantino / AP / Profimedia

Vaticanul a declarat pe 18 decembrie, într-o hotărâre oficială aprobată de Papa Francisc, că preoții romano-catolici pot binecuvânta cupluri de același sex atâta timp cât acestea nu au loc în cadrul ritualurilor sau liturghiilor obișnuite ale Bisericii.

Chiar dacă Sfântul Scaun și-a menținut opoziția față de căsătorirea persoanelor gay, preoți conservatori și prelați catolici din toată Africa au repudiat decizia Vaticanului și au ales să o ignore.

La doar 3 zile după anunțarea deciziei papa Francisc a răspuns criticilor, afirmând că pozițiile ideologice inflexibile pot împiedica Biserica să vadă realitatea și progreseze.

În pofida cuvintelor sale, în numeroase state africane, printre care și Nigeria, cea mai populată țară a continentului, relațiile homosexuale sunt interzise și pot fi pedepsite cu sentințe lungi de închisoare. Papa Francisc a criticat aceste legi în luna ianuarie, înaintea turneului său în Africa, afirmând că a fi homosexual nu este o infracțiune.

Ulterior, în timp ce se îndrepta spre Africa, el a declarat că legile care incriminează homosexualitatea sunt „un păcat” și „o nedreptate”.

Episcopii din Africa fac front comun împotriva binecuvântării relațiilor dintre persoane de același sex

Jane, o nigeriană în vârstă de 39 de ani care trăiește împreună cu partenera sa de 6 ani, a declarat pentru Reuters că nu se așteaptă ca decizia Vaticanului să schimbe prea multe în țara sa.

„Poate peste 20 sau 30 de ani dar acum va fi dificil pentru ei (episcopii catolici) să accepte asta”, a spus ea în cadrul unui interviu pe care l-a acordat din locuința sa din nordul Nigeriei.

Până acum episcopi catolici din Angola, Kenya, Nigeria, Malawi, Uganda, Zimbabwe și Sao Tome și Principe au declarat în public că nu vor binecuvânta persoane de același sex, argumentând că decretul semnat de papa Francisc poate fi interpretat ca fiind opțional.

Părintele Patrick Alumunku din capitala nigeriană Abuja a declarat pentru Reuters că declarația Vaticanului i-a neliniștit pe mulți dintre enoriașii săi, dar că poate fi privită ca un pas înspre o Biserică mai incluzivă pentru toți copiii Domnului, respingând opiniile potrivit cărora este o măsură înspre acceptarea căsătoriilor homosexuale de către cler.

„Există legi care au fost create de Dumnezeu și Biserică în 2000 de ani pe care nu le putem schimba”, a declarat preotul pentru Reuters.