Vaticanul a declarat luni, într-o hotărâre oficială aprobată de Papa Francisc, că preoții romano-catolici pot binecuvânta cupluri de același sex atâta timp cât acestea nu au loc în cadrul ritualurilor sau liturghiilor obișnuite ale Bisericii. Cu toate acestea, Vaticanul se opune ferm în continuare față de căsătoria persoanelor de același sex, relatează Reuters și AFP.

Papa FranciscFoto: Tiziana FABI / AFP / Profimedia

Documentul Vaticanului spune că o astfel de binecuvântare nu va legitima căsătoria, ci ar fi un semn că Dumnezeu îi întâmpină pe toți.

Binecuvântarea „nu va avea loc niciodată în același timp cu ritualurile civile ale uniunii sau în relație cu ele”, a precizat documentul din dicasterul pentru Doctrina Credinței aprobat de Papa Francisc.

Preoții ar trebui să decidă de la caz la caz și „nu ar trebui să împiedice sau să interzică apropierea Bisericii de oameni în orice situație în care ar putea căuta ajutorul lui Dumnezeu printr-o simplă binecuvântare”.

Preoți catolici din Germania fac astfel de binecuvântări deja de doi ani de zile, dar până acum fără aprobarea Vaticanului.

În 2021, peste 100 de biserici din Germania au organizat ceremonii de nuntă deschise ”tuturor celor care se iubesc” - homosexuali, lesbiene sau heterosexuali, alăturându-se astfel iniţiativei ”dragostea câştigă”, lansată de către preoţi, diaconi şi voluntari.

Papa Francisc a dat de înţeles în luna octombrie că se pregătea o schimbare oficială, ca răspuns la întrebările adresate de cinci cardinali conservatori la începutul unui sinod al episcopilor de la Vatican.

În timp ce răspunsul din octombrie a fost mai nuanţat, documentul de luni, redactat pe opt pagini şi intitulat "Despre semnificaţia pastorală a binecuvântării", a explicat situaţii specifice. O secţiune de 11 pagini a fost numită "Binecuvântarea cuplurilor aflate în situaţii neregulate şi a cuplurilor de acelaşi sex".

Biserica Catolică consideră că atracţia faţă de persoanele de acelaşi sex nu reprezintă un păcat, dar actele homosexuale sunt un păcat. De la alegerea sa, în 2013, papa Francisc a încercat să facă Biserica Catolică, ce are 1,3 miliarde de credincioşi, să devină mai primitoare faţă de persoanele LGBT, dar fără a schimba doctrina morală privind activităţile homosexuale, potrivit Agerpres.