Deficitul de locuințe din Olanda se datorează unor politici guvernamentale deficitare și nu unui aflux de migranți sau refugiați, a declarat joi un înalt oficial al Națiunilor Unite, potrivit AFP.

Orașul Tilburg din OlandaFoto: Tony Vingerhoets / Alamy / Alamy / Profimedia

Citând un studiu recent, Balakrishnan Rajagopal, raportor special al ONU pentru locuințe adecvate, a estimat că în Olanda, una dintre cele mai dens populate țări din Europa, cu 17,8 milioane de locuitori, lipsesc aproximativ 390.000 de locuințe.

„Aș dori să subliniez faptul că această criză a locuințelor nu se datorează migrației și refugiaților, ci eșecului de a recunoaște că accesul la o locuință decentă este un drept al omului”, a declarat Rajagopal.

„Această criză s-a dezvoltat în ultimele două decenii din cauza unei politici de încurajare a pieței pentru a înlocui guvernul în furnizarea de locuințe”, a continuat oficialul ONU în cadrul unei conferințe de presă la Haga.

Rajagopal s-a aflat în Olanda pentru o misiune de unsprezece zile, la invitația guvernului olandez, în timpul căreia s-a întâlnit cu oficiali guvernamentali, directori de agenții de locuințe, locuitori și refugiați și a vizitat zone în care locuințele sunt sub presiune.

Este dificil să găsești locuințe la prețuri accesibile în această țară, fie că este vorba de studenți sau de solicitanți de azil.

Prețul mediu al unei locuințe în Țările de Jos este de 430.000 de euro, potrivit unui raport privind starea pieței olandeze a locuințelor publicat luna trecută.

Azilul și imigrația au fost subiecte majore în recentele alegeri olandeze, în special pentru partidele de dreapta, care au susținut că refugiații sunt responsabili de lipsa de locuințe.