Ministrul francez de interne Gérald Darmanin, un aliat apropiat al președintelui Emmanuel Macron, și-a oferit luni demisia după ce controversata lege privind migrația a fost respinsă de parlament, relatează Politico.

Emmanuel Macron alaturi de ministrul sau de interne, Gerald Darmanin (stanga)Foto: Thierry Breton / Imago Stock and Photo / Profimedia Images

Respingerea legii încă din prima zi a dezbaterilor în Adunarea Națională, camera inferioară a parlamentului de la Paris, marchează o înfrângere zdrobitoare pentru guvern în condițiile în care acesta a negociat timp de peste un an detaliile sale.

Legea, care trecuse de votul din Senat, țintește printre altele accelerarea procesului de deportare a străinilor care au comis infracțiuni pe teritoriul Franței. Ea prevede însă și măsuri care să faciliteze intrarea în legalitate a migranților fără documente, în cazuri specifice.

„Este un eșec, bineînțeles, deoarece am vrut să ofer polițiștilor, jandarmilor și judecătorilor instrumentele necesare pentru a înfrânge imigrația ilegală”, a declarat Darmanin într-o intervenție la postul TV TF1.

Președintele Macron a refuzat să îi accepte demisia, după ce în urmă cu o zi îi ceruse să depună „noi propuneri pentru a avansa și depăși acest blocaj în vederea obținerii unei legi eficiente”.

După ce și-a pierdut majoritatea absolută în parlament la alegerile de anul trecut, președintele Macron a avut dificultăți în a obține adoptarea unor reforme cheie și a depins de înțelegeri ad-hoc cu partidul conservator Les Républicains, reprezentantul tradițional al dreptei franceze.

Însă de data aceasta numeroși legiuitori conservatori au cerut prevederi mult mai stricte în legea privind imigrația și au refuzat să voteze alături de guvern într-un subiect atât de sensibil pentru electoratul lor.

Emmanuel Macron dorește reducerea imigrației în Franța

Înfrângerea este cu atât mai dureroasă pentru Macron și partidul său întrucât are loc după o nouă serie de atacuri islamiste care au zguduit Franța anul acesta.

În vară, un bărbat de origine siriană a atacat cu cuțitul un grup de copii de creșă într-un parc din Annecy, oraș din Alpii Francezi. Apoi, în luna octombrie, un profesor a fost ucis și alte două persoane au fost grav rănite într-un atac comis de un cecen islamist cu cuțitul la o școală din orașul Arras aflat în nord-estul Franței.

​Cel mai recent, la începutul lunii decembrie, o persoană a murit și alte două au fost rănite după ce un bărbat a atacat mai mulți turiști în centrul Parisului, în apropiere de Turnul Eiffel, după ce a strigat „Allahu Akbar!”.

Într-un interviu acordat săptămânalului Le Point în luna septembrie, Macron a reafirmat că doreşte „să reducă semnificativ imigraţia”, o poziție radical diferită față de cea pe care a avut-o în timpul crizei migranților provocată de războiul civil din Siria, când afirma că țările din UE care refuză să primească migranți ar trebui date afară din spațiul Schengen.

„Țările care nu vor mai mult Frontex (n.r. agenția de poliție de frontieră a UE) sau mai multă solidaritate vor părăsi Schengen. Ţările care nu vor mai multă Europă nu se vor mai atinge de fonduri structurale”, afirma el în 2018.

La fel ca în toate ţările europene, acesta este un subiect sensibil în Franţa, unde conform cifrelor oficiale aproximativ 10% din populaţie este alcătuită din imigranţi, iar 35% dintre aceştia au primit şi cetăţenia franceză.

Comentariile sale privind referendumul cu privire la migrație au venit la puțin peste o săptămână după ce guvernul francez a interzis purtarea în școli a abaya, un veșmânt purtat în mod tradițional de femeile musulmane.

Tot atunci, ministrul francez al educației Gabriel Attal a propus de asemenea o dezbatere privind reintroducerea uniformei școlare în instituțiile de învățământ, cu scopul de a proteja laicismul statului francez.