Preşedintele francez Emmanuel Macron le va transmite curând liderilor de partide politice o propunere asupra simplificării procedurii de convocare a referendumurilor, care s-ar putea aplica pentru un referendum privind imigraţia, o temă în continuare foarte sensibilă în Franţa, relatează AFP și Agerpres.

Femei musulmane purtand abaya in timpul unei vizite a presedintelui Emmanuel MacronFoto: Pool / Abaca Press / Profimedia Images

Într-o scrisoare adresată joi liderilor de partid din tot spectrul politic, Macron sintetizează discuţiile pe care le-a avut cu ei la o întâlnire desfăşurată pe 30 august şi care a fost menită să depăşească blocajele şi clivajele legate de lipsa unei majorităţi absolute în Adunarea Naţională.

Una din temele abordate a fost convocarea referendumurilor, iar „în săptămânile următoare” Macron va anunţa o propunere care să extindă posibilitatea folosirii acestui instrument, ce ar putea fi astfel utilizat în chestiunea imigraţiei după o revizuire a Constituţiei.

În scrisoarea sa de şase pagini, preşedintele recunoaşte că problema imigraţiei face obiectul unor dezacorduri cunoscute şi nu poate fi ocolită. Proiectul de lege asupra imigraţiei „va fi examinat în parlament toamna aceasta” şi imigraţia va putea face apoi obiectul unui referendum, în cazul unui acord asupra unei revizuiri constituţionale care să modifice sfera temelor ce pot fi supuse unei astfel de consultări populare.

Integrarea străinilor va trebui de asemenea să fie abordată, mai notează preşedintele.

Guvernul francez încearcă de mai multe luni să obţină adoptarea unui proiect de lege asupra imigraţiei, dar se vede prins între, de o parte, dreapta şi extrema dreaptă care resping legalizarea statutului migranţilor fără acte care lucrează în sectoare confruntate cu criză de forţă de muncă şi, de cealaltă parte, stânga care consideră o asemenea măsură imperativă.

Macron dorește reducerea imigrației în Franța

Într-un interviu acordat săptămânalului Le Point, Macron a reafirmat că doreşte „să reducă semnificativ imigraţia”, o poziție radical diferită față de cea pe care a avut-o în timpul crizei migranților provocată de războiul civil din Siria, când afirma că țările din UE care refuză să primească migranți ar trebui date afară din spațiul Schengen.

„Țările care nu vor mai mult Frontex (n.r. agenția de poliție de frontieră a UE) sau mai multă solidaritate vor părăsi Schengen. Ţările care nu vor mai multă Europă nu se vor mai atinge de fonduri structurale”, afirma el în 2018.

La fel ca în toate ţările europene, acesta este un subiect sensibil în Franţa, unde conform cifrelor oficiale aproximativ 10% din populaţie este alcătuită din imigranţi, iar 35% dintre aceştia au primit şi cetăţenia franceză.

Noile discuții despre referendumul cu privire la migrație au loc la puțin peste o săptămână după ce guvernul francez a interzis purtarea în școli a abaya, un veșmânt purtat în mod tradițional de femeile musulmane.

La începutul acestei săptămâni ministrul francez al educației Gabriel Attal a propus de asemenea o dezbatere privind reintroducerea uniformei școlare în instituțiile de învățământ, cu scopul de a proteja laicismul statului francez.