Un bărbat de origine siriană a atacat, cu cuțitul, un grup de copii de creșă într-un parc din Annecy (oraș din Alpii Francezi). Agresorul a fost arestat de poliție. Potrivit ultimului bilanț al poliției, cel puțin patru copii între doi și trei ani și un adult au fost răniți. Starea celor patru copii este critică.

Un bărbat de origine siriană a atacat un grup de copii în FranțaFoto: NO CREDIT / Bestimage / Profimedia

Potrivit identității declarate de agresor, acesta este de naționalitate siriană, solicitant de azil, ce nu apare în vreun dosar anterior al poliție.

Cine este atacatorul

Totul s-a petrecut în timpul dimineții, când sirianul, care aplicase pentru azil în Franța, declarându-se creștin, a atacat cu cuțitul copiii strigând de două ori „în numele lui Iisus Hristos”. În momentul reținerii el avea o cruce creștină.

Atacatorul a fost identificat ca fiind Abdalmasih H, un bărbat de origine siriană, născut în februarie 1991. El a depus o cerere de azil pe 28 noiembrie 2022, în procedură normală, cerere în care s-a declarat creștin. Între timp el a obținut statut de refugiat în Suedia, pe 26 aprilie 2023.

Surse apropiate dosarului au declarat pentru Le Figaro că atacatorul este căsătorit cu o suedeză și este tatăl unui copil de trei ani.

BFMTV a contactat-o pe femeie, care a precizat însă că este fosta soție a sirianului. Ea a povestit jurnaliștilor francezi că l-a întâlnit, în urmă cu cinci ani, pe Abdalmasih H. în Turcia. Acesta este originar din orașul Hassake din Siria, un oraș cunoscut cu o mare comunitate creștină până în 2011 și care a fost scena unor conflicte violente.

Cuplul, stabilit la Trollhattan, are o fetiță născută în Suedia, în vârstă de trei ani. Cei doi s-ar fi separat în urmă cu opt luni, iar femeia nu a mai primit vești de la bărbat de patru luni.

Potrivit femeii, atacatorul a părăsit Suedia pentru a veni în Franța, în Annecy.

Ea a mai spus că era un om „blând”, care era foarte atent cu fetița.

20:30 Arma folosită în acest atac a fost un cuțit de tip opinel, a precizat procuroarea Line Bonnet-Mathis într-un briefing de presă.

La momentul arestării sale, suspectul nu se afla „sub influența stupefiantelor sau a alcoolului”, a mai spus procuroarea. Cu toate acestea, a adăugat ea, starea lui de sănătate este „extrem de fragilă”.

Pentru moment, „niciun element nu sugerează un motiv terorist”, a precizat procuroarea din Annecy.

17:00Potrivit surselor Le Figaro, atacatorul ar fi strigat de două ori înainte de atac, în engleză, „În numele lui Iisus Hristos”. În cererea de azil, bărbatul de origine siriană se declarase creștin.

15:55Surse apropiate dosarului au declarat pentru Le Figaro că atacatorul este căsătorit cu o suedeză și este tatăl unui copil de trei ani.

14:03 Au apărut imagini cu atacatororul cu cuțitul în mână, înainte de a fi prins de poliție.

13:31 Cel puțin patru copii au fost răniți, dintre care doi sunt în stare critică, prognostricul medicilor fiind rezervat. De asemenea, doi adulți au fost răniți, dintre care unul este în stare gravă, potrivit bilanțului actualizat.

13:29 Agresorul „a sărit”, „a început să țipe, s-a îndreptat spre cărucioare și a început să-i înjunghie în mod repetat pe cei mici”, a declarat un martor, citat de BMF TV.

13:17 Președintele Franței, Emmanuel Macron, a denunțat, pe Twitter, „atacul de o lașitate absolută”.

„Atac de o lașitate absolută în această dimineață într-un parc din Annecy. Copii și un adult sunt între viață și moarte. Gândurile noastre se îndreaptă către familiile lor și salvatori”, a scris Macron.

13:03 Cel puțin patru copii între doi și trei ani și un adult au fost răniți în atac, potrivit ultimului bilanț. Patru copii sunt în stare critică, potrivit unei surse polițienești citate de BFMTV.

13:00 Bărbatul care a atacat cu cuțitul grupul de copii este de origine siriană, fiind identificat ca Abdalmasih H, potrivit surselor apropiate anchetei, citat de Le Figaro.

El este născut în februarie 1991 si a depus o cerere de azil pe 28 noiembrie 2022, în procedură normală. Între timp el a obținut statut de refugiat în Suedia, pe 26 aprilie 2023, potrivit Le Figaro.

12:55 Au apărut imagini cu momentul în care atacatorul este prins de poliție

Bărbatul, înarmat cu un cuțit, a atacat copii în vârstă de aproximativ trei ani într-un parc din apropierea lacului Annecy, în jurul orei 9.45 (10:45 în România).

Trei dintre victime sunt într-o stare atât de gravă că riscă să moară.

La fața locului au intervenit numeroase echipaje de poliție și salvare, inclusiv ambulanțe aeriene.

Minut de reculegere în Parlament, premierul se duce în Annecy

Ministrul de interne, Gérald Darmanin, a scris imediat pe Twitter: „Mai multe persoane, inclusiv copii, au fost rănite de un individ înarmat cu un cuțit într-o piață din Annecy. Individul a fost arestat datorită intervenției foarte rapide a poliției".

Președintele Adunării Naționale franceze, Yaël Braun-Pivet, a cerut un minut de tăcere „pentru ei, pentru familiile lor", după acest „atac extrem de grav".

Premierul Elisabeth Borne se va deplasa la fața locului, a declarat Matignon pentru AFP.

Reacții îngrozite din rândul politicienilor

Întreaga clasă politică a reacționat imediat. Aurore Bergé, președinta grupului Renaissance din Adunarea Franceză, a scris pe Twitter: „Suntem cu toții îngroziți", în timp ce Éric Ciotti (LR) și-a exprimat „imensa emoție și furie".

„Ancheta va stabili condițiile, dar se pare că autorul are același profil care se regăsește adesea în aceste atacuri. Va trebui să tragem toate învățămintele, fără naivitate, cu forță și luciditate", a adăugat el în fața Adunării.

„Cum este posibil acest lucru? Să ataci copii! Lovindu-i cu un cuțit! Ne frânge inimile când suntem nevoiți să trăim așa ceva", a adăugat Jean-Luc Mélenchon.

„Oroare. Emoție și furie", a scris și șeful deputaților socialiști, Boris Vallaud, pe aceeași rețea de socializare.

„Groază și oroare", a reacționat Marine Le Pen.

Laurent Wauquiez (LR), președintele regiunii Auvergne-Rhône-Alpes, unde au avut loc evenimentele, a denunțat și el „oroarea, din nou". „Acest atac asupra copiilor este apogeul abominabilului", a adăugat el, mulțumind "poliției pentru curajul de care a dat dovadă în arestarea agresorului".