Producţia industrială a Germaniei a scăzut mai mult decât se estima în octombrie, a cincea lună de declin consecutiv, sporind temerile privind evoluţia din acest an a celei mai mari economii europene, transmit agențiile Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

Uzina Mercedes din SindelfingenFoto: BERND WEISSBROD / AFP / Profimedia

Conform datelor Oficiului Federal de Statistică (Destatis), producţia industrială a scăzut în octombrie cu 0,4% faţă de luna precedentă (când se înregistrase un recul de 1,3%), în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 0,2%.

Producţia în domeniul ingineriei mecanice a scăzut cu 6,3%, dar s-au înregistrat scăderi şi în multe alte sectoare, inclusiv în construcţii, conform Destatis. În schimb producţia de vehicule a crescut cu 0,7%.

„Dificultăţile cu care se confruntă industria din Germania continuă. Comenzile industriale reduse din ultimii doi ani au acum un impact semnificativ asupra producţiei”, a apreciat Thomas Gitzel, economist şef la VP Bank Group.

Şi comenzile industriale au scăzut neaşteptat în octombrie, cu 3,7% faţă de luna precedentă. Este primul declin la acest capitol din ultimele trei luni.

În ritm anual, producţia industrială a Germaniei a scăzut cu 3,5% în octombrie, după un declin de 2,6% luna precedentă.

Problemele care afectează industria germană

Industria germană continuă să fie afectată de o combinaţie între preţurile ridicate la energie, cererea externă slabă şi condiţiile de finanţare mai puţin favorabile, a explicat Ralph Solveen, economist la Commerzbank.

În perioada august - octombrie 2023, producţia industrială a Germaniei a scăzut cu 1,9% faţă de precedentele trei luni.

PIB-ul Germaniei, țara cu cea mai mare economie europeană, s-a contractat cu 0,1% în trimestrul trei din 2023, după o stagnare în cel anterior.

Economia germană a intrat în recesiune la începutul acestui an, după două trimestre consecutive de contracție: trimestrul 4 din 2022 și trimestrul 1 din 2023.

Comisia Europeană se aşteaptă la un declin al PIB-ului Germaniei de 0,3% anul acesta, urmat de o creştere de 0,8% în 2024 şi de 1,2% în 2025.