Economia germană s-a contractat ușor în primul trimestru din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, intrând astfel în recesiune, arată datele publicate joi de biroul de statistică, transmite Reuters.

Economia germană a intrat în recesiuneFoto: FrankHoermann/SVEN SIMON / AFP / Profimedia

Produsul intern brut a scăzut cu 0,3% pentru acest trimestru, după ajustarea cu efectele prețurilor și calendaristice, au arătat datele. Reculul economiei germane din primele trei luni a venit după un declin de 0,5% în trimestrul patru din 2022.

O recesiune este definită în mod obișnuit ca două trimestre succesive de contracție. O estimare preliminară sugerase că PIB-ul a stagnat în primul trimestru și că Germania a reușit să evite recesiunea.

„Consumatorul german a căzut în genunchi, trăgând după el întreaga economie”

Inflația a continuat să fie o problemă pentru economia germană la începutul anului, a precizat biroul de statistică. Acest lucru s-a reflectat în consumul gospodăriilor, care a scăzut cu 1,2% de la un trimestru la altul, după ajustările de preț, sezoniere și calendaristice. De asemenea, cheltuielile guvernamentale au scăzut semnificativ, cu 4,9% pe trimestru.

„Sub povara unei inflații imense, consumatorul german a căzut în genunchi, trăgând după el întreaga economie", a declarat Andreas Scheuerle, analist la DekaBank.

În schimb, investițiile au crescut în primele trei luni ale anului, după o evoluție slabă în a doua jumătate a anului 2022. Au existat, de asemenea, contribuții pozitive din partea comerțului la evoluția economiei germane în primele trei luni din 2023.

„Vremea caldă din timpul iernii, o revenire a activității industriale, ajutată de redeschiderea Chinei, și o atenuare a fricțiunilor din lanțul de aprovizionare, nu au fost suficiente pentru a scoate economia din zona de pericol a recesiunii", a declarat Carsten Brzeski, șeful global al departamentului macro al ING, Carsten Brzeski.

„Privind dincolo de primul trimestru, optimismul de la începutul anului pare să fi cedat locul unei mai mari conștientizări a realității", a declarat Brzeski de la ING.

Scăderea puterii de cumpărare, subțierea portofoliilor de comenzi industriale, înăsprirea agresivă a politicii monetare și încetinirea așteptată a economiei americane, toate acestea pledează în favoarea unei activități economice slabe.

„Motorul economic” al UE merge la ralanti

Economia Germaniei a arătat rezilienţă în ultimul an, datorită răspunsului politic solid şi a iernii blânde, dar avansul PIB din „motorul economic” al UE va rămâne modest în viitorul apropiat, a arătat un raport publicat la mijlocul acestei luni de Fondul Monetar Internaţional.

Înăsprirea condiţiilor financiare şi şocul preţurilor energiei au început să afecteze perspectivele în viitorul apropiat, avertizează FMI în raportul de ţară pentru Germania. Instituţia financiară internaţională previzionează o creştere aproape de zero a PIB-ului Germaniei în 2023, înainte de o redresare graduală, între 1% şi 2%, în perioada 2024 - 2026.

Pe termen lung, creşterea medie a PIB-ului Germaniei ar urma să scadă sub 1%, în contextul îmbătrânirii populaţiei şi a lipsei unei creşteri semnificative a productivităţii şi a forţei de muncă.

Deşi inflaţia de bază a scăzut față de nivelurile record de anul trecut, FMI consideră că „prioritatea în viitorul apropiat este sprijinirea dezinflaţiei, cu o înăsprire moderată a fiscalităţii în 2023”, a spus FMI.