Coreea de Nord a declarat sâmbătă că va considera orice interferență cu operațiunile sateliților săi drept o declarație de război și își va mobiliza forța de descurajare a războiului în cazul în care orice atac împotriva activelor sale strategice ar fi iminent, potrivit Reuters.

Kim Jong Un la centrul de control aerospațial din Coreea de NordFoto: STR / AFP / Profimedia

Phenianul va răspunde la orice interferență a SUA în spațiu prin eliminarea viabilității sateliților americani de spionaj, a relatat presa de stat KCNA, citând o declarație a purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării din Coreea de Nord.

„În cazul în care SUA încearcă să încalce teritoriul legitim al unui stat suveran prin înarmarea ilegală și nedreaptă a celor mai recente tehnologii, RPDC va lua în considerare luarea unor măsuri de acțiune de răspuns pentru autoapărare pentru a submina sau distruge viabilitatea sateliților de spionaj americani”, se arată în declarație.

Coreea de Nord afirmă că a lansat cu succes primul său satelit militar de spionaj la 21 noiembrie, transmițând fotografii ale unor instalații militare din SUA continentală, Japonia și teritoriul american Guam.

Un purtător de cuvânt al Comandamentului Spațial al SUA, întrebat dacă Washingtonul are capacitatea de a întrerupe operațiunile de recunoaștere ale satelitului nord-coreean, a declarat că Statele Unite ar putea afecta capacitățile spațiale ale unui adversar folosind o varietate de mijloace, potrivit radiodifuzorului american RFA.

Presa de stat nord-coreeană a publicat apoi sâmbătă un comentariu al unui analist nord-coreean de relații internaționale, care a susținut că „Statele Unite, cel mai mare posesor de sateliți din lume”, ar trebui să se confrunte cu Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite dacă trimiterea de sateliți este considerată o crimă.

„În cazul în care o ciocnire neașteptată are loc în regiunea Asiei de Nord-Est din jurul peninsulei coreene, SUA, care a exercitat în mod continuu presiuni asupra spațiului de securitate al RPDC prin escaladarea amenințărilor militare și șantaj, vor fi considerate în totalitate responsabile pentru situația catastrofală”, se arată în comentariu.

De asemenea, acesta a acuzat Statele Unite pentru exercițiile militare comune cu Japonia și Coreea de Sud, precum și pentru afișarea portavioanelor sale cu propulsie nucleară.

Statele Unite au vizat joi Coreea de Nord cu noi sancțiuni după lansare, desemnând agenți cu sediul în străinătate pe care îi acuză că facilitează evitarea sancțiunilor pentru a aduna venituri și tehnologie pentru programul său de arme de distrugere în masă.

Vineri, Coreea de Sud a pus pe lista neagră 11 nord-coreeni pentru implicarea în dezvoltarea de sateliți și rachete balistice ale țării, interzicându-le tranzacțiile financiare.