Treizeci şi unu de bărbaţi suspectaţi că au administrat şi utilizat conţinuturi de pedofilie infantilă prin intermediul serviciului de mesagerie cifrată Signal au fost reţinuţi la mijlocul lunii noiembrie în cadrul unei ample operaţiuni de poliţie în Franţa şi în alte ţări europene, transmit luni AFP și Agerpres.

SignalFoto: Bigtunaonline | Dreamstime.com

În total, au fost descoperite peste 200.000 de fişiere cu astfel de conţinuturi. Punctul de plecare al operaţiunii l-a constituit o alertă de la Centrul american pentru copii dispăruţi şi exploataţi (NCMEC), pentru „deţinere de material de pornografie infantilă”, vizându-l pe un bărbat care locuia în sud-estul Franţei, plasat în arest preventiv în februarie.

O anchetă întreprinsă sub pseudonim de jandarmi a permis identificarea a şapte grupuri de discuţii, opt administratori, trei spaţii de stocare securizate, a precizat colonelul Pascal Péresse, şeful diviziei de operaţiuni a Centrului de luptă contra infracţiunilor cibernetice (C3N).

Potrivit acestuia, după vizionarea unor „imagini deosebit de dureroase”, în jur de 700 de indivizi de 73 de cetăţenii diferite au fost identificaţi de peste 70 de anchetatori, dintre care 25 specializaţi în noi tehnologii.

Rețeaua de pedofilie infantilă ar avea membri și în România

Între 13 şi 17 noiembrie, „10 suspecţi au fost reţinuţi în Franţa, 5 în Ungaria, 4 în Belgia şi 2 în Bulgaria, adică 21 în Uniunea Europeană”, „noi reţineri de persoane fiind prevăzute de asemenea în curând în Finlanda, România şi Ucraina”, potrivit sursei citate.

Mai multe persoane au fost plasate în detenţie provizorie. Unele sunt acuzate de asemenea de viol asupra unui minor de 15 ani şi de corupere de minori.

Persoanele reţinute au profiluri diverse, printre ele figurând un fost institutor din Mayotte (departament francez de peste mări), un pediatru ungar, un animator radio şi turişti care au călătorit în Thailanda.

Aplicația de mesagerie Signal a cunoscut o explozie a popularității sale la începutul lui 2021, după ce mult mai populara WhatsApp a anunțat că va partaja date cu Facebook, ambele platforme fiind deținute de grupul redenumit între timp Meta de Mark Zuckerberg.

Numeroși utilizatori au considerat atunci că WhatsApp renunță practic la caracterul confidențial al comunicațiilor pentru a le colecta și procesa datele în vederea afișării unor reclame personalizate.

FOTO Articol: Bigtunaonline | Dreamstime.com.