Ambasadorul Coreei de Nord la ONU a asigurat luni Consiliul de Securitate că lansarea unui satelit de spionaj în urmă cu câteva zile a fost un act „legitim” de autoapărare împotriva Statelor Unite, potrivit AFP.

Consiliul de Securitate al ONUFoto: Bryan R. Smith / AFP / Profimedia

După două lansări eșuate în mai și august, o rachetă a decolat marți din Coreea de Nord și a plasat pe orbită satelitul militar de observare „Malligyong-1”, potrivit presei nord-coreene. Coreea de Sud a confirmat joi că satelitul a fost plasat cu succes pe orbită.

Occidentul, Japonia și Coreea de Sud au denunțat lansarea, la fel ca și secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a declarat că utilizarea tehnologiei rachetelor balistice încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU.

„Nicio altă națiune din lume nu se află într-o situație de securitate atât de critică” precum cea a Coreei de Nord, a declarat luni ambasadorul nord-coreean Kim Song, deplângând faptul că alte țări nu sunt supuse unor restricții privind sateliții.

„O țară beligerantă, Statele Unite, ne amenință cu arme nucleare”, a adăugat el.

„Este dreptul legitim al Coreei de Nord, în calitate de altă parte beligerantă, să dezvolte, să testeze, să fabrice și să dețină sisteme de arme echivalente cu cele pe care le posedă sau le dezvoltă Statele Unite”, a justificat el.

Ironizând acuzațiile potrivit cărora tehnologia prin satelit ajută Phenianul să-și perfecționeze rachetele, el i-a întrebat pe americani dacă își trimit proprii sateliți pe orbită „cu o catapultă”.

Ambasadoarea americană Linda Thomas-Greenfield a respins justificările nord-coreene, afirmând că exercițiile militare comune „de rutină” între SUA și Coreea de Sud au fost „de natură defensivă”.

„Noi reducem intenționat riscurile și suntem transparenți anunțând exercițiile în avans, cu date și activități, spre deosebire de Coreea de Nord”, a adăugat ea, subliniind că aceste exerciții nu au încălcat nicio rezoluție a Consiliului de Securitate.

De asemenea, ea a acuzat din nou China și Rusia, membri permanenți cu drept de veto, că împiedică Consiliul de Securitate să ia măsuri împotriva Coreei de Nord.

Adjunctul ambasadorului chinez, Geng Shuang, a acuzat Washingtonul că „agravează tensiunile și confruntările” prin alianța sa militară cu Seulul.

„Dacă Coreea de Nord se simte amenințată în mod constant, iar preocupările sale legitime de securitate rămân, peninsula nu va putea ieși din această dilemă de securitate și va fi prinsă într-un cerc vicios de acțiuni de represalii agresive”, a adăugat el.